Fahiş kira artışına karşı birleştiler | 5 ayda 6 bin kişi...

Antalya Kiracı
Fahiş kira artışına karşı birleştiler | 5 ayda 6 bin kişi...
Antalya'nın Konyaaltı ilçesi, kiraların aşırı yükseldiği yerlerden biri. Fotoğraf: Shutterstock

Son iki yıldır vatandaşların en büyük sorunu haline gelen kira fiyatlarındaki artışa yönelik çözümler konuşulmaya devam ediyor. Antalya'da 3 kişinin girişimiyle kurulan 'Kiracılar Dayanışma Platformu' 5 ayda 6 bin üyeli sivil toplum ağına dönüştü.

İstanbul başta olmak üzere İzmir, Antalya, Ankara gibi kentlerde 2 yıldır adeta önüne geçilemeyen kira fiyatlarındaki artışa karşı, onlarca çözüm önerisi gündeme geliyor. Kiracılar ile ev sahipleri ise durmak bilmeyen fahiş fiyat artışı nedeniyle sürekli karşı karşıya gelirken, adeta husumet yaşıyorlar. İstanbul'un yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşıyla Antalya'da da son 1.5 yıldır kira fiyatları uçuşa geçerken, kentte boş kiralık daire bulmak neredeyse imkansız hale geldi. İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerde yaşanan sorun nedeniyle tahliye davalarında patlama yaşanırken, Antalya'da bir araya gelen kiracılar ise örnek bir dayanışmaya imza attılar.

3 AYDA 6 BİN KİŞİ ÜYE OLDU 

Turizmin kalbi Antalya'da kira artışına yönelik harekete geçen ev kadını Seda Kul, asgari ücretle işçilik yapan eşi Cengiz Kul ile çiftin yakın arkadaşları Şerife Yavuz, geçtiğimiz Kasım ayında, sosyal medyada bir araya gelerek 'Kiracılar Dayanışması Platformu'nu kurdular. Üç kişinin girişimiyle kurulan platformun üye sayısı birkaç ay geçmeden 6 bin kişiye ulaştı. Kısa sürede kentin en büyük dayanışma ağı haline gelen platform üyeleri, mağduriyet yaşayan kiracıların adeta sözcüsü durumuna gelirken, siyasi parti temsilcileri, belediye başkanları, STK yöneticilerine fahiş kira fiyat artışının durdurulması için girişimlerde bulunmaya başladılar.

Fahiş kira artışına karşı birleştiler | 5 ayda 6 bin kişi... - Resim : 1
Antalya'da son 1.5 yıldır kira fiyatları oldukça yükseldi. Fotoğraf: Shutterstock

Platform kurucularından Seda Kul ise adı gün geçtikçe Antalya dışında da duyulan Kiracılar Dayanışma Platformu'nun kuruluş hikayesine ilişkin, "2019 yılının sonlarında ortaya çıkan pandemi ve sonrasında Rusya-Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle yaşanan göç, Antalya'da konut kiralarını etkiledi" diyor. Sözlerini sürdüren Kul "Konuta talebin artmasıyla kira ücretleri de fahiş noktalara ulaştı. Kira artışı yapmak isteyen, ancak belirlenen yüzde 25 oranının üzerine çıkamayan bazı ev sahipleri, kiracıları evden çıkarmak için farklı yollara başvurmaya başlayınca eşim ve en yakın arkadaşımla platform kurup hakkımızı aramaya karar verdik" ifadelerini kullanıyor.

'15 BİN LİRANIN ALTINDA DAİRE KALMADI' 

"Antalya'daki kira fiyat artışını kelimelerle tarif etmek çok zor" diyen Kul, kentte neredeyse 15 bin liranın altında kiralık daire kalmadığını dile getirdi. Bir yıl öncesine kadar 2, 3 bin liraya kiraya verilen ev fiyatlarının 10 kat arttığını sözlerine ekleyen Kul, şu serzenişlerde bulundu: “Geçtiğimiz günlerde bir ev sahibi bin 500 lira olan kira bedelini 12 bin liraya çıkartarak kiracısını evden atmak istedi. Üstelik kiracının eşinin yoğun bakımda olduğunu bile bile aileyi kapı dışarı sokağa atmak istedi.”

6 bin üye rakamına ulaşmanın adeta rüya gibi olduğunu dile getiren Kul, şunları söyledi:

Sosyal medyada tanıştıktan sonra bizim gibi ev sahibi ile sorun yaşayan insanların bir araya gelmesi için platformu kurmaya karar verdik. Ben de ev sahibimle mahkemelik oldum. Salı günü davam var. Benim durumumdaki insanlara yardımcı olmak, fahiş kira artışına dur demek için bir aradayız. Ancak sayımız arttıkça kimden olduğunu bilmediğimiz tehditler almaya başladık.

'YABANCILARA KONUT SATIŞI...' 

Düzenli olarak Muratpaşa ilçesindeki Attalos Meydanı'nda bir araya geldiklerini söyleyen platform kurucularından Cengiz Kul ise mağdur olanların seslerini duyurmak istediklerini belirtirken, "Bizim derdimiz barınma. Bu sorun toplumda kanayan bir yara. Amacımız sesimizi duyurabilmek. Binlerce sokağa atılan insan var. Biz sosyal medya üzerinden bir araya geldik. Yabancı göçün artık durması lazım. Durmadığı taktirde bu sorunların daha da büyüyeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Platform kurucularından Şerife Yavuz ise fahiş fiyat artışına yönelik çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

“Yabancılara konut ve toprak satışı durdurulmalı. Gayrimenkulün zenginleşme aracı olarak kullanımının engellenmesi için barınma ihtiyacı dışında fazla alınan konutlardan, iş yerlerinden ve yine boş olarak tutulan konut ve çatılı iş yerlerinden katlanarak vergi alınmalı. Acil olarak belediyelerde konut kira ve satış tespit komisyonu kurulup evler sınıflandırılarak tavan fiyat uygulamasına geçilmeli. Sözleşmeler e-devlet üzerinden yapılmalı."

 

Kaynak: Haber Global TV

Antalya kira artışı Fahiş İstanbul platform