Evcilleştirilen yılanlar obez oluyor! Uzmanlar uyardı... "Onlar kedi, köpek gibi beslenmez!"

İngiltere Yılan Evcil hayvanlar Vahşi Doğa
Evcilleştirilen yılanlar obez oluyor! Uzmanlar uyardı... "Onlar kedi, köpek gibi beslenmez!"
Fotoğraf: Shutterstock

Britanya'da, uzmanlar sahiplerinin yılanları aşırı beslemesi nedeniyle obezite sorununun hızla büyüdüğü konusunda uyarıda bulundu.

Özellikle yılanlar, vahşi doğada yılda sadece bir büyük öğün yerken, evcil ortamlarında daha az aktif oldukları ve genellikle haftalık olarak beslendikleri için kilo alma riski altında.

Egzotik evcil hayvanların popülerliği artıkça, sahiplerin güvenilir bilgi kaynaklarından yoksun olmaları nedeniyle beslenme konusunda yanlış yönlendirilebildiği belirtiliyor.

Wolverhampton Üniversitesi'nden herpetoloji profesörü Mark O'Shea, yılanların genellikle öğün aralarında uzun süreler geçirebildiklerini vurguladı.

Verilere göre Britanya'da yaklaşık 700.000 evcil yılan bulunuyor. Yılanların doğadaki uzun mesafeleri kat etmeleri ve avlanmadan önce yüksek enerji harcamaları göz önüne alındığında, evcil ortamlarında bu hareket özgürlüğünden yoksun olarak kilo almaları kaçınılmaz oluyor.

İngiliz Herpetoloji Derneği'nin konsey üyesi Dr. Steven Allain, yılan obezitesinin genellikle deneyimsiz sahipler için bir sorun olduğunu belirtiyor ve bu durumun, yılanların düşük enerji harcama ve yanlış beslenme alışkanlıkları ile birleştiğinde ortaya çıktığını söylüyor.

Uzmanlar, yılan sahiplerine, topluluğa katılmalarını ve bilgi almak için saygın kaynaklara başvurmalarını öneriyor.

Özellikle evcil yılan bakımında deneyimi olan kişilerle iletişim kurmak, yılan sahiplerine doğru besleme ve bakım konusunda rehberlik sağlayabilir.

Uzmanlar, evcil hayvan sahiplerine, bilinçli ve düşünülmüş bir şekilde evcil hayvan edinmeleri, bakımları konusunda yetkin kaynaklardan bilgi almaları ve sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getirmeleri konusunda çağrı yapıyorlar.