AB'den sürgün başladı! Türkler de geri dönüyor

Avrupa Birliği göçmen Türkiye Avrupa Gündem haberleri Almanya
AB'den sürgün başladı! Türkler de geri dönüyor

Her fırsatta mülteci haklarını gündeme getiren Avrupa ülkelerinin ikircikli tavrı tepkilere neden oluyor. Avrupa Birliği (AB) resmi verilerine göre Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkeler mültecileri zorla geldikleri ülkelere gönderiyorlar. Geri gönderilenler arasında kimsesiz çocuklar da bulunuyor. Kendi isteğiyle dönenler arasında Türkler de yer alıyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) resmi istatistik sitesi Eurostat'ın verilerine göre 2024 yılının ikinci yarısında AB'den üçüncü ülkelere dönüşler yüzde 13 arttı. Geçtiğimiz yılın yalnızca son çeyreğinde 112 bin 335 AB vatandaşı olmayan kişinin “geldikleri ülkelere gönderildikleri” ifade edildi. Bir önceki yıla kıyasla geri dönüşlerde yüzde 4 artış gerçekleşirken kendiliğinden dönenlerin sayısı ise yüzde 35 artış gösterdi. Ülkelerine dönmeleri istenen ve AB vatandaşı olmayanlar arasında en büyük çoğunluğu yüzde 10 ile Cezayirliler oluşturuyor. Geldikleri ülkelere “dönmeleri istenenler” arasında Türkler de bulunuyor. AB kimsesiz çocukları bile zorla ülkelerine gönderirken, Baltık ülkelerinde geri dönenlere hiçbir maddi yardım yapılmaması özellikle dikkat çekiyor.

AB'den sürgün başladı! Türkler de geri dönüyor - Resim : 1
AB'nin resmi istatistik kurumu Eurstat'ın verilerine göre Avrupa'dan geldikleri ülkelere geri dönenler arasında Türkler de yer alıyor.

TÜRKLER DE DÖNÜYOR

AB'nin resmi istatistik sitesi Eurostat'ın verilerine göre AB ülkelerinden geldikleri ülkelere gönderilenlerin büyük çoğunluğunu yüzde 10 ile Cezayirliler oluşturuyor. Cezayirlileri ise sırasıyla Fas (yüzde 7) ve Suriye (yüzde 7) takip ediyor. Kendiliğinden geldikleri ülkelere dönenler arasındaki en büyük paya ise yüzde 11 ile Gürcistanlılar sahip. Bu veriyi de yüzde 7 ile Arnavutluk ve Türkiye takip ediyor. Türkiye'nin ardından ise yüzde 6.1 ile Kolombiya ve yüzde 4.3 ile Moldova geliyor. AB genelinde “son yıllarda” ülkelerine en çok mecburi dönüş yazısı alan azınlıklar arasında ilk sırada Cezayirliler (yüzde 46.7) ve Türklerin (yüzde 16.4) gelmesi ise dikkat çekiyor.

İTALYA'DA LİSTEDE

AB üyeleri arasında en çok yabancıyı geldiği ülkeye gönderen ülkeler ise sırasıyla 30 bin 800 kişi ile Fransa, 13 bin 660 kişi ile Almanya ve 13 bin 645 kişi ile İspanya oldu. 3 bin 655 kişi Fransa'dan kendi isteğiyle geldiği ülkeye dönerken bu oranı 3 bin 260 kişi ile Almanya ve 3 bin 160 kişi ile İspanya takip etti. AB vatandaşı olmayan insanları zorla kendi ülkesine gönderen ülkeler sıralamasında ayrıca Yunanistan ve İtalya da bulunmakta.

AB'den sürgün başladı! Türkler de geri dönüyor - Resim : 2
AB verileri kimsesiz ve ebeveynsiz çocukların da Avrupa'dan geldikleri ülkelere zorla geri gönderildiklerini gözler önüne sermekte.

ÇOCUKLARA EZİYET!

AB genelinde ebeveynsiz ve ufak yaşta olan 670 çocuk da zorla ülkelerine gönderilenler arasında yer almakta. Bu rakam bir önceki yıla kıyasla yüzde 9.5'lik bir artış anlamına da geliyor. Kimsesiz çocukları kendi topraklarından gönderen ülkelerin başında ise 420 çocuk ile Yunanistan, 140 çocuk ile Hırvatistan ve 55 çocuk ile Hollanda geliyor. Bu üç ülkeyi ise sırasıyla Hırvatistan, İsveç, Avusturya ve Kıbrıs Rum Kesimi takip etmesi dikkat çekiyor. Ülkelerine geri gönderilen çocukların büyük çoğunluğunu ise Afgan, Suriye ve Somali asıllılar oluşturuyor.

YARISI GÖNÜLLÜ DÖNÜYOR

Eurostat verilerine göre AB dışına, geldikleri ülkelere geri dönen insanların yüzde 56.5'i kendi isteğiyle yüzde 43.5'i ise zorla gönderildiklerini ifade etmekteler. Resmi verilere göre Almanya, İtalya ve Romanya'daki geri dönüşlerin neredeyse tamamı “devlet direktifiyle ve zorla” gerçekleştirilirken; Latviya, Litvanya ve Danimarka'dan ülkelerine dönenlerin yüzde 90'dan fazlası ise gönüllü olarak gittiklerini dile getiriliyor. Yine AB'nin resmi verilerine göre geldikleri ülkelere dönenlerin yüzde 75.7'sine maddi yardımlar yapılırken, yüzde 24.3'lük bir kesime ise hiçbir maddi yardım sunulmuyor. Ülkelerine geri dönenlere en çok maddi yardımı ise Belçika, Almanya, Kıbrıs Rum Kesimi, İspanya, İtalya, Portekiz ve Romanya yaptığının altı çiziliyor. 

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel