Pestisit kullanan ifşa edilsin, halk sağlığını hiçe sayıyorlar
Üreticilerden kaynaklanan pestisit riski endişe verici boyutlara ulaştı. Türkiye, Hindistan'dan sonra pestisit nedeniyle en çok bildirim alan ikinci ülke olurken, gıda kimyasallarının çocuklarda ölümcül sonuçlara yol açabileceği uyarısı yapıldı. Uzmanlar ise yasaklı tarım kimyasallarını kullanan üreticilerin ifşa edilmesi gerektiğini söylüyor.
Gıda ürünlerinde saptanan pestisitler endişe yaratmaya devam ediyor. Türkiye'den yurtdışına ihraç edilen ve "Avrupa Birliği Gıda Alarm Sistemi"nin kayıtlarında yansıyan sakıncalı ürünlerin başında kuru incir, biber, Antep fıstığı, limon ve üzüm geliyor. Kuru incir ve Antep fıstığında yüksek oranda sağlığa zararlı aflatoksin ile okratoksin; biber, limon ve üzümde ise yüksek oranda pestisit kalıntıları saptanırken, Türkiye pestisit nedeniyle en çok bildirim alan ikinci ülke olması tepkilere neden oldu.
TÜRKİYE 2.SIRADA
Greenpeace Türkiye ise 2024 pestisit karnesini çıkardı. Raporda, 2024 yılında Avrupa'ya gönderilen gıdalarda tespit edilen pestisit bildirimlerinin ilk sırasında 167 bildirimle Hindistan, ikinci sırasında 139 bildirimle Türkiye olduğu vurgulandı. Türkiye’nin pestisit kalıntıları nedeniyle aldığı bildirimlerin 98’sinin en üst seviye olan "ciddi riskli" sınıfta olduğunun altı çizilen raporda, Avrupa’ya gönderilmek istenen biberlerin 29 kez, limonun ise 23 kez sınırdan çevrildiğine dikkat çekildi.
ÇOCUKLARDA ÖLÜM RİSKİ!
Ortaya çıkan tabloyu haberglobal.com.tr'ye yorumlayan Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı ise sebze ve meyve tarımında aşırı pestisit kullanımının çok ciddi sağlık risklerine neden olduğuna dikkat çekerken şunları söyledi: "Pestisit çocukları çok daha fazla etkiliyor, hatta öldürücü sonuçları oluyor. Çocukların sinir, sindirim ve immün sistemi gelişim halinde olduğundan, zehirli maddeleri temizleme ve atma konusunda erişkinler kadar becerikli değillerdir. Pestisitlere aniden maruz kalmak çocuklarda baş ağrısı, baş dönmesi, kas kasılması, halsizlik, kulak çınlaması, mide bulantısı yapar. Uzun süre maruziyet ise doğumsal anomaliler, davranış bozukluğu, öğrenme güçlüğü, organ harabiyeti, beyin tümörü, lösemi, astıma neden olur."
HASTALIKLARI TETİKLİYOR
Tarım işçisi annelerin bebeklerinde löseminin daha sık görüldüğüne de işaret eden Prof. Dr. Dağlı, "Ani pestisit teması ise küçük çocuklarda ölümle sonuçlanabilir. Pestisite maruz kalma hafıza kaybı, idrar kaçırma, baş ağrısı, kusma, görme bulanıklığına neden olur. Ağır metaller burun ve boğaz tahrişi, öksürük, hırıltı, nefes darlığı, astıma neden oluyor. Kronik kadmiyum, arsenik, alüminyum, cıva, kurşun maruziyeti ise tansiyon artışı , damar sertliği ve damar iç yüzey hücrelerinde bozulmaya yol açar" diye konuştu.
KLORPİRİFOS-METİL ÇIKTI
Greenpeace Türkiye Gıda Kampanya Sorumlusu Duygu Kural ise sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar ile taklit veya tağşiş ürünlerin anlık olarak duyurulmasına karşın, pestisit analizlerinin açıklanmadığını dile getirdi. Kural, "Son bir yıl içinde Türkiye’den Avrupa’ya gönderilen mandalina, biber, limon, greyfurt ve portakalda kloropirifos-metil tespit edildi ve bu durum ciddi riskli bulunarak söz konusu ürünler sınırdan çevrildi. Kloropirifos-metil dışında Türkiye’de kullanımı yasaklanan başka pestisitler de tespitlerde yer alıyor" dedi.
KAÇAK KULLANIYORLAR
Gıda Bülteni Genel Yayın Yönetmeni-Araştırmacı İhsan Yılmaz de klorpirifos-metil kimyasalının neden olduğu risklere dikkat çekti. Yılmaz, klorpirifos-metil maddesinin sinir sistemini felç ederek canlıları öldüren bir zehir olduğuna dikkat çekerken, şöyle konuştu: "Yapılan çalışmalarda, bu maddenin akut sağlık riskine yol açabildiği ve bu maddenin anne karnındaki bebeğe bile sirayet ettiği anlaşıldı. Ancak Türkiye'den Avrupa'ya gönderilen tarım ürünlerinde sık sık klorprisfosun saptanması, bu maddenin kaçak bir şekilde kullanılmaya devam ettiğini gösteriyor."
Kaynak: Web Özel