Dünya Kediler Günü nedir? Kediler Günü ne zaman kutlanıyor?

Dünya Kediler Günü nedir? Kediler Günü ne zaman kutlanıyor?

Binlerce yıldır insanların dostu olan, bizlerle yaşayan, kimisi tembel, kimisi umursamaz ama her zaman tatlı kedilerin günü bugün. 17 Şubat Dünya Kediler Günü kutlu olsun!

Bugün Dünya Kediler Günü... İlk olarak 2005 yılında kutlanmaya başlanan Dünya Kediler Günü birçok ülkede 17 Şubat'ta kutlanıyor. İşte, Dünya kediler günü hakkında bazı bilgiler...

Dünya Kediler Günü nedir? Kediler Günü ne zaman kutlanıyor? - Resim : 1

DÜNYA KEDİ GÜNÜ NEDİR? 

Farkındalık günü olarak bilinen Dünya Kediler Günü, evsiz kedilerin farkındalığını sağlamak amacıyla her yıl 17 Şubat'ta kutlanır. Bugün dünyanın çeşitli yerlerinde farklı tarihlerde kutlanıyor. 8 Ağustos'ta Kanada'da veya 29 Ekim'de Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleşiyor. İlk olarak 2005 yılında kutlanmaya başlanan Dünya Kediler Günü, Rusya'da ise 1 Mart'ta düzenleniyor. 

Bunun yanından Uluslararası Kedi Günü adında da kutlanan özel bir gün söz konusu. Uluslararası Kedi Günü Uluslararası Hayvan Refahı Fonu (IFAW) inisiyatifiyle başlatıldı ve 2002 yılından bu yana 8 Ağustos tarihinde gerçekleştiriliyor. 8 Ağustos günü, barınaklarda bakıma muhtaç, zorlu yaşam koşullarıyla mücadele eden, şiddet gören kediler hakkında insanları bilinçlendirmek hedefleniyor.


KEDİNİN EVCİLLEŞTİRİLMESİ

Antik kökenleri tam olarak bilinmese de evcil kedinin kökenleri en az 9.500 yıl öncesine, Orta Doğu'da tarımın başladığı dönemlere kadar uzanır. Güney Kıbrıs'ta bir insan iskeletinin yanında bulunan bir kedi iskeleti aynı döneme denk gelir. Çin'de bulunan yaklaşık 5.300 yıllık fosil kayıtlarına göre de o dönemdeki kediler tarım ürünlerine zarar veren kemirgenleri avlıyorlardı. Bu bulgulara dayanılarak kedilerin, zararlıları avlamaları için, çiftçiler tarafından beslendikleri görülüyor. Kediler Çin'de 5. ve 6. hanedanların döneminde (MÖ 2465-2150) kutsal sayılsa da ne zman evcilleştirildiği bilinmiyor. Kediler, tahminlere göre tahılları korumaktaki etkinliğini fark eden Antik Mısırlılar tarafından evcilleştirildi. Kedilerin evcilleştirildiğine dair en güvenilir bulgular, MÖ 1500 tarihinden sonrasına rastlar.