Çiftlerin birbirlerine verebileceği güzel bir hediye: Zaman

ÖZEL HABERLER
Çiftlerin birbirlerine verebileceği güzel bir hediye: Zaman
Çiftlerin kendilerine has zaman yaratmaları ilişki sağlığı açısından önemli bulunuyor. Kolaj: haberglobal.com.tr

İnsan bazen yalnız kalmak istiyor. Uzmanlara göre çiftlerin yalnız kalmaları için birbirlerine hediye edecekleri zaman dilimleri sağlıklı bir ilişkinin anahtarı olabilir. Peki eşinize veya sevgilinize biraz kafa dinleme zamanına ihtiyacınız olduğunu nasıl söylersiniz?

Anneler günü yaklaştıkça alacağı hediye için heyecanlıydı. Büyük günden bir hafta önce kocası ona yaklaştı ve hediyesini söyledi: Sana yalnız kalacağın bir gün hediye ediyoruz.

Bunu duyar duymaz çok sevindi. O gün ev işi yapmayacak, küçük çocuğunun bakımı ile uğraşmayacaktı. Jancee Dunn, hemen kafasında plan yapmaya başladı. Anneler günü sabahı kendisine hazırlanan pankekli kahvaltısını yatağında yaptı.

Neredeyse bir yıldır görüşmediği iki arkadaşı ile öğle yemeğinde buluştu. Kokteyllerin tadına baktı. Şakalaştı, arkadaşları ile yürüyüş yaptı ve günün sonunda, içinden “Bu geçirdiğim en güzel anneler günüydü” dedi.

'ZAMAN YOKSA STRES YÜKSELİR'

Los Angeles’ta yaşayan Ariel Fulmer isimli kadına da eşi, çocuklardan ve işten bunaldığı için bir gece otelde konaklama armağan etmişti. Kanada’daki Carleton Üniversitesi’nde Psikoloji Profesörü olarak görev yapan Robert Coplan aynı mekanda uzun süre geçiren insanların kendilerine zaman ayırmazlarsa stres seviyelerinin yükseleceğini söylüyor.

‘Sınırlarını çiz, huzur bul: Kendini geri alma rehberi’ isimli kitabın yazarı Nedra Tawab ise birine 24 saat süre vermenin veya bir iki saat yalnız takılmasına bir müsaade etmenin ilişkilere iyi geleceği görüşünde.

TEK BAŞINA TATİL BİR SEÇENEK

Bazıları bu ayrı zaman tanıma işini daha ileri götürerek, çiftlerin yalnız başlarına tatile çıkması gerektiğini de savunuyor. Runway Travel isimli seyahat acentesinin sahibi Jessica Griscavage, “Herkesin yalnız zamana ihtiyacı vardır, özellikle geçirdiğimiz pandemiden sonra” demekte.

Başka bir seyahat acentası yetkilisi ise, “Uzun süredir tek başına birbirini özleyen kadınların çıktığı tatilleri organize etmeye başladım” değerlendirmesinde bulunuyor. Bu gezilere katılan kadınların kocaları da yalnız tatil planları yapıyormuş.

DAHA ÇARESİZİZ

Psikolog Jodie Eisner, “Bir gün boyunca verilen özgürlük, ilişki bağlarını güçlendirir. Özellikle pandemide hepimiz kendimizi daha çaresiz hissetmeye başladık. Böyle bir özgürlük alanına ihtiyacımız var” demekte. Eisner’e göre tek başına bir gün geçirdikten sonra kendimizi kapasitesi yüksek ve bağımsız bireyler olarak değerlendireceğiz.

Eisner’e göre partnere verilen süre içerisinde eğer o ulaşılmak istemiyorsa, bu tercihe de saygı duyulmalı. Tabi bu boş zamanların değerlendirilmesi partnerinizin tipine göre değişecektir. Yazar Susan Cain, “İçe dönük insanlara boş zamanlarında daha az uyarıcı gerekiyor” demekte. (Şair Byron, “Yalnız kalmak için dışarı çıkarım” derdi.)

Eğer dışa dönük biri hayatınızdaysa, o sizin verdiğiniz zamanda arkadaşları ile dışarı çıkmayı tercih edebilir. Cain, “İçe dönük insanlar konfor alanlarına düşkündür ve daha az insan ile görüşürler” diyor.

'KIRMADAN ANLATIN'

Psikoloji Profesörü Robert Coplan’a göre; boş zamana ihtiyacınız varsa, bunu partnerinize onu kırmadan anlatmanın bir yolunu bulun. Özellikle pandemide ailesi ile çok zaman geçiren insanların uzaklaşma ihtiyacı ciddi şekilde ön plana çıkıyor.

Bilişsel Psikoterapist Niro Feliciano, “İnsanlar karantina gibi stres altındaki zamanlardayken nereye gittiklerini bilmezler, hayal kırıklıklarını başkaları üzerinden çıkarmaya çalışırlar, özellikle yanındayken en rahat oldukları insanlardan” demekte. Feliciano bu hayal kırıklıklarının büyük bir kısmının da çiftler arası iletişim eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyor. Psikoterapist, “Karşınızdakine şunu diyebilmelisiniz: ‘Eğer biraz yalnız zaman geçirirsem, seninle daha çok zaman geçirmek isteyeceğim, daha mutlu bir insan olacağım, aynı zamanda daha anda biri gibi hissedeceğim’”

Doktor Rob Pascale ve Lou Primavera’ya göre; kendi zamanlarını kullanan çiftler hayatları üzerinde kontrol hissini tadıyor. Yalnız zaman geçirmek ilişkiyi daha az stresli bir hale getiriyor. Bu yalnız zamanın ne kadar olması gerektiği ise ilişkiden ilişkiye değişebilir, kimine haftada birkaç saat yeterken bazıları bir gün istiyor.

Kaynaklar: New York Times, Today, Psychology Today

Kaynak: Web Özel

özel haberler