21. yüzyılda güzellik | Estetik ameliyat normalleşti, arzu nesnesi olmak ön planda

ÖZEL HABERLER
21. yüzyılda güzellik | Estetik ameliyat normalleşti, arzu nesnesi olmak ön planda
21. yüzyılda estetik operasyonlar orta alt sınıf tarafından da ulaşılabilir hale geldi. Fotoğraf: Shutterstock

Estetik ameliyatlar eskisinden daha ulaşılabilir. Sosyal medyanın etkisiyle her an güzel gözükmek belki de hiç olmadığı kadar önemli. Erkekler neden bazı tip kadınları daha çekici bulur? 21. yüzyılın güzellik algısı nasıl şekilleniyor?

Güzellik göreceli bir kavram. Artık her güzellik algısına göre insanı biçimlendirmek mümkün. Dolgun dudaklar, geniş bir kalça veya mimiklerin kaybolduğu ama kırışıksız bir yüzü günler içinde elde edebiliyoruz. Dünyanın hemen hemen bütün büyük şehirlerinde botoks kolayca erişilebilir bir uygulama.

Estetik geçmiş yıllarda olduğu gibi sadece ünlü insanların yaptırabildiği bir şey değil. Sıradan insanlar da artık rahatça ulaşabiliyor. Peki estetiğe rahat ulaşılabilmesi yakın bir gelecekte mükemmel vücudun bir norm haline gelmesini sağlayabilir mi? Yani siz botokssuz olanlar veya kırışıklıkları ile barışık olanlar farklı mı olacaksınız?

Paula-Irene Villa Braslavsky, Almanya Münih’teki Ludwig Maximilians Üniversitesi’nde güzellik araştırmaları yapıyor. Braslavsky’ye göre eğitimli orta sınıf estetiğe eskisi kadar mesafeli değil.

SİLİKON ORTA ALT SINIFA İNDİ

Meme silikonu en çok yapılan operasyon biçimlerinden biri. Bunu orta alt sınıfta bile görmeniz mümkün. Paula-Irene Villa Braslavsky, “40 yaşın üstündeki kadınlarda bile sarkmayan göğüsler görüyoruz ve bu kadınlar alt, orta sınıfa aitler” değerlendirmesinde bulundu.

Güzellik konusunda çalışan sosyoloğa göre; vücutta yapılan değişikliklerin belli olmaması da trendin bir parçası. Örneğin yapılı tırnakların ilk bakışta fark edilmemesi önemli. Yani insanlar ideal güzelliğe ulaşmak istiyor ama bunu yaparken, bu görüntüyü yakalamak için çaba harcadıklarının fark edilmesini arzu etmiyor.

İÇ GÜZELLİK VE DIŞ GÜZELLİK BİR ARADA MI?

Braslavsky erdemli ve sağlıklı olan insanların tarih boyunca dış görüntülerine de önem verdiklerini böylece, dış görüntünün insanın içini de yansıtan bir durumu olduğunu aktarıyor. Bunun aksini düşünenler de var. Massachusetts Üniversitesi’nden Michael Kalick 32 hakime 333 fotoğraf gösterdi ve fotoğraflardaki insanların çekici olup olmadığını sordu.

Hakimlerin çekici bulduğu insanların ortalama sağlıklarının kötü olduğu sonucu ortaya çıktı. Daha sonra farklı bir insan grubunu önlerine koydu, hakimler bu insanları çekici bulmadı ve bu insanların daha sağlıklı bireyler olduğu gözlendi.

Tabii sosyal medya çağı ile birlikte güzelliği yakalamak için girişilen mücadele daha yoğun hale geldi. Instagram’da kendilerinin en güzel ve mutlu versiyonunu paylaşmak isteyen insanlar arasında kıyasıya bir rekabet başladı.

GEÇMİŞTE ANNELER HEMEN KİLO VERMEZDİ

Braslavsky geçmişte doğum yapan annelerin hızlıca kilo vermediğini bunun sadece süper modeller veya film yıldızları tarafından yapıldığını aktarıyor. Şimdi ise üçüncü doğumunu yapmış bir kadının bile hemen zayıflamasının olağan olduğunu söylüyor. Uzmana göre bütün bu çabaların altında kişisel saygının yanı sıra bir arzu nesnesi olma isteği de yatıyor olabilir.

Erkeklerin kalıtımsal olarak kadınlarda aradığı güzellik unsurları şöyle sıralanıyor: Gençlik, pürüzsüz bir cilt, simetrik bir yüz ve vücut, doğum yapabilecek kadar sağlıklı olması böylece genlerini aktarabileceği birini bulması.

Güzellik algıları evrensel olarak böyle olmasına rağmen kültürlere göre küçük farklılıklar da oluşabiliyor. Örneğin gıdaya ulaşmakta sorunu olmayan toplumlarda ince bir fiziğe sahip olmak önemliyken, gıdaya ulaşmanın zor olduğu toplumlarda balık etli olmak kadınlar için güzellik demek olabilir.

CİNSİYETLERİN GÜZELLİK ALGILARI NE?

Yine araştırmalara göre erkekler dolgun dudaklı, küçük çeneli ve büyük gözlü kadınları daha çok beğeniyor bu kadınlar da kalıtımsal olarak yüksek östrojen hormonu salgılıyorlar.

Evrimsel psikoloji dalında Texas Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, erkeklerin genellikle vücudu kum saati tipinde olan kadınlardan hoşlandıklarını ortaya koydu. Yani erkekler ince bir bel ve geniş kalçalı partnerler bulmayı umuyor. Kadınlar için ise erkeğin boyu oldukça önemli. 

Rice Üniversitesi’nden Ken Podratz’in yaptığı bir araştırmaya göre güzel kadınların mavi yakalı işlerde seçilme şansı da düşük. Operatör veya kamyon şoförü gibi pozisyonlara erkekler dış görüntülerinden bağımsız şekilde işe alınıyorlar.

Kaynaklar: Die Welt, Psychology Today

Kaynak: Web Özel