Siz öldükten sonra iPhone'unuza ne olacak?

Web Özel Instagram facebook
Siz öldükten sonra iPhone'unuza ne olacak?
iPhone'un yeni miras uygulamasını aktif etmek için cep telefonunun iOS 15.2 sürümünde olması gerekiyor. Kolaj: Haberglobal.com.tr

Teknoloji şirketleri uzun zamandır farklı miras modelleri üzerine çalışıyor. Facebook hesaplarına mirasçı atanabilirken, Google kişi vefat ettikten sonra telefonundaki hangi bilgilerin miras kalacağına kadar farklı seçenekler sunuyor. Apple da bu uygulamaya yeni güncellemesi ile başladı.

İnsanlar vefat ettikten sonra ne olacağını önemser mi? Cevap: Evet. Pek çok insan mirasını yıllar öncesinden yazarken, bazıları kendisinden sonra yapılacakları da etrafındakilere iyice tembihliyor. Peki ya sanal varlıklarımız? Örneğin sosyal medya şirketleri vefat durumunda kimlere haber verileceği veya hesabın sahipliğinin kime geçeceği gibi düzenlemeleri yıllardır yapıyor.

Yeni bir düzenleme ise Apple’dan geldi. iPhone’ların üreticisi iOS 15.2 işletim sisteminde Miras Kontağı (Legacy Contact) isimli bir düzenlemeye gidiyor. Bu düzenleme ile vefattan sonra iPhone’a kimin erişebileceği belirleniyor.

Google ve Meta (Facebook) yıllardır bu tarz düzenlemeleri geliştirirken Apple, mahkeme kararı ile ölümden sonra şifreli iPhone’ları açıyordu. Telefona ulaşmak sadece içindeki bilgileri kurtarmak demek değil, o kişinin fotoğrafları ve videoları ile anılarını yaşatmak için de oldukça önemli.

HANGİ MENÜDEN ULAŞILIR?

Bu özelliği kullanabilmek için iPhone'un iOS 15.2 güncellemesinin yapılmış olması gerekiyor. Telefonunuzun güncel olduğundan emin olduktan sonra ayarlardan ‘parola ve güvenlik’ kısmından ‘miras kontağı’nı seçip bir kişiyi eklemeniz gerekiyor.

Buraya yazacağınız insan siz öldükten sonra iCloud hesabınıza erişebilecek. Hesaba ulaşabilenler fotoğraflarınıza, mesajlarınıza, e-maillerinize, notlarınıza, takviminize veya önceden indirdiğiniz uygulamalara ulaşabilecekler. Fakat iCloud servisi üzerinde satın alınmış bir film, bir e-kitap veya albüm varsa buna erişemeyecekler.

'KAFA KARIŞTIRMAK İSTEMEDİK'

Peki ya birini iPhone'unuza mirasçı olarak atamak istiyor ama her şeyinizi görmesini istemiyorsanız? Bunun bir yolu yok. Mirasçı telefonda izin verilen her şeyi görebiliyor. Google ise Android telefonlarda ölüm durumlarında görülebilen bilgileri özel olarak seçilmesine imkan veriyor. Apple sözcüsü miras bırakma özelliği yeni eklendiği için şimdilik kullanıcıların kafasını karıştırmak istemediklerini anlatıyor.

Eğer iPhone’unuza mirasçı olarak atadığınız kişide de iPhone varsa ona verilen özel bir anahtarı iMessage olarak gönderebilirsiniz. Eğer kişi de iOS 15.2 kullanıyorsa bu anahtar telefonuna kaydedilecek. İsteyenler bu anahtarın bir çıktısını alarak kağıt şeklinde de mirasçıya verebilir.

Kişi vefat ettiğinde digital-legacy.apple.com adresi üzerinden mirasçı verilen anahtarı girerek kendi iCloud hesabına bağlanacak. Peki kişinin vefat ettiği nasıl ispatlanacak? Vefat eden kişinin ölüm belgesi mirasçıları tarafından Apple’a gönderilecek, Apple’ın hukuk birimi belgeyi inceleyecek.

İKİ HAFTA BEKLEME SÜRESİ

Apple tarafından yapılan inceleme sonrasında iki hafta bekleme süresi var, bu iki haftanın ardından telefonun mirasçısına bir link gönderiliyor. Bu link ile vefat eden kişinin Apple cihazına erişiliyor. Yani sadece kişinin telefonuna erişim için anahtar şifre yetmiş olması yetmiyor, aynı zamanda Apple’ın kişinin öldüğünü de doğrulaması gerekiyor.

Peki sistemi anladık. Telefonumuza kimi mirasçı seçeceğiz? Fiziki mirasınızı teslim ettiğiniz kişinin telefonunuzdaki tüm mesajları okumasını istemiyor olabilirsiniz. Kişisel veriler konusunda uzman avukat, Alison Arden Besunder, “Kimin telefonunuza erişmesini istediğinizi çok iyi düşünün” demekte.  

Dijital varlıkların mirası konusu teknoloji şirketlerinin uzun süredir gündeminde. Önceki yıllarda online dolandırıcılık korkusu ile cihazların veya hesapların tam olarak erişimi ölümden sonra verilmek istenmiyordu.

DEVLETE BİR İMZA

Monash Üniversitesi’nden Doktor Emily van der Nagel’e göre kişiler vefatlarından önce dijital mirasları için her kurum ile ayrı ayrı uğraşmak yerine devlete öldükleri zaman hesaplarının belirli kişilere bırakılması için dilekçe vermeli. Devlet de bu dilekçe ile vefat halinde sosyal medya şirketlerini uyarmalı.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Wall Street Journal'da Joanna Stern imzasıyla yayımlanan 'The iPhone Feature to Turn On Before You Die' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel