Google'dan emekli oldular? Şimdi ne yapıyorlar?

Google Teknoloji Haberleri
Google'dan emekli oldular? Şimdi ne yapıyorlar?
Sergey Brin (solda) ve Larry Page, buldukları Google ile interneti tamamen değiştirdiler. Fotoğraf: Reuters

Google'ın kurucuları Sergey Brin ve Larry Page 2019'dan beri emekli. Biri festivallerde müziğin tadını çıkarırken, diğeri özel adasında gözlerden uzak bir hayat sürüyor.

Bugün kullanırken bile arkasındaki teknolojinin basit geldiği arama motorları, 21. yüzyılın başında büyük bir mucize idi. Kuşkusuz bu mucize, ticari hayatta bir karşılık bulduysa bu karşılığı, Google’ın kurucuları Sergey Brin ve Larry Page aldılar. İki isim de hala emekli olamayacak kadar genç. Larry Page’in 6 Ocak 2023 itibarıyla 81.4 milyar dolarlık serveti var ve dünyanın en zengin 9. insanı durumunda. Sergey Brin ise ortağından 4 milyar dolar aşağıda serveti ile 11. sırada yer alıyor.

İkili 2019 yılında resmi olarak Google’daki aktif görevlerinden emekli oldu. Larry Page bugünlerde üç boyutlu bir yazıcı ile uçak üretip üretemeyeceğini anlamaya çalışıyor. Salgından bu yana vakitlerinin çoğunu Fiji’de satın aldığı Tavarua Adası’nda geçiriyor.

Meşgul olduğu uçak projesinde, uçağın dikey bir şekilde kalkmasını ve tamamen elektrikli olmasını istiyordu ancak Kittyhawk ismini verdiği firma projelerin meyve vermemesi sonucu operasyonlarını geçen aylarda sonlandırdı.

Kittyhawk batarken, ABD’de düzenlenen Burning Man festivalinde müziğin tadını çıkaran Sergey Brin’in emekliliğin daha bir hakkını verdiği düşünülebilir. Bir dönem Elon Musk ile ilişkisi olduğu iddia edilen Nicole Shanahan’la boşanması uzun süre manşetleri süslüyordu.

AYRILMADILAR, BİRLİKTE BÜYÜTTÜLER

Silikon Vadisi pek çok ikiliyi yıllar içerisinde birlikte gördü. Bill Gates ve Paul Allen, Steve Jobs-Wozniak’la birlikte Larry Page ve Sergey Brin de anılıyor. Önceki ikililer şirketlerinden kavga gürültü ayrılırken Page ve Brin yıllarca bir arada çalışıp Google’ı ve servetlerini büyütmeyi bildiler.

Google'dan emekli oldular? Şimdi ne yapıyorlar? - Resim : 1
Larry Page (solda), ABD Başkanlığı'na adaylığını koyan Michael Bloomberg ile birlikte. Fotoğraf: Reuters

Page sadece Fiji’deki bir adanın değil, Karayipler’de de bazı adaların sahibi. 49 yaşındaki Page’in bu kadar özel ada satın alması gözlerden uzak yaşamak istediğinin de bir kanıtı. 2019’dan bu yana yatırım yaptığı projelere ne kadar para akıttığı bilinmiyor. Ancak projelerin pek çoğunun hayata geçemeyeceği anlaşıldı. Dikey kalkan uçak projesinde çalışan bir mühendis, “Tahta önünde insanların fikirlerini görmekten hoşlanıyor sanırım” ifadelerini kullanıyordu.

Google'dan emekli oldular? Şimdi ne yapıyorlar? - Resim : 2
Sergey Brin, Google Glass'ın en büyük destekçilerinden biriydi. Fotoğraf: Reuters

BRIN DE HAVA PROJELERİNE MERAKLI

Sergey Brin, Google’ı bırakmadan önce, 2014 yılında hava taşıtlarına deyim yerindeyse "kafayı takmıştı". Söz konusu yıl kurduğu Lighter Than Air (Havadan Hafif) isimli şirketi ile afet bölgelerine ulaşabilen ancak gemi ve uçak ile girilemeyen bölgelerde halka yardım edebilecek taşıtlar üzerine çalışıyordu.

Google'dan emekli oldular? Şimdi ne yapıyorlar? - Resim : 3
Larry Page'in Fiji'deki özel adası. 

Brin her ne kadar Page’e nazaran göz önünde olmaya aldırmasa da o da yatında gözlerden uzak vakit geçirmeyi çok seviyor. Kendisinin biri 73 metrelik, diğerleri de 40 metrelik olmak üzere 3 yatı var. İkili Google’dan emekli oldu ancak Google Arama’nın başındaki Prabhakar Raghavan ara sıra Page’den çıkan ürünler hakkında revizeler aldığını söylüyor.

İkili artık günlük işlerle uğraşmasalar da şirkette oy hakkı ellerinde. Hala her kararı veto etme hakkına sahipler. CEO Sundar Pichai’yi pek denetlemiyor gibi gözüküyorlar ama isteseler ipleri tekrar ellerine alabilirler.

ARAMA SONUÇLARINDA NASIL DAHA ÜSTTE OLUNUR?

Page ve Brin 1995 yılında Stanford Üniversitesi’nde tanıştılar, ikisi de bilgisayar mühendisliği bölümünde okuyorlardı. Page’e göre o dönem yeni popülerleşen WWW üzerinden, hangi makalenin internette en fazla arandığı anlaşılabilirdi. Bunun için Page Rank ismini verdiklerini bir sistem geliştirdiler. Bu sisteme göre bir makaleye farklı sayfalarda ne kadar çok atıfta bulunulursa (link verme) o makale sistem için o kadar değerli olacak ve aramalarda üst sıralarda gözükecekti. Söz konusu prensip çok daha gelişmiş hali ile bugün Google aramalarının da özünü oluşturuyor.

İkilinin ortaya koyduğu değer kısa süre içerisinde yatırımcılar tarafından anlaşıldı, 1999 yılında öyle bir an geldi ki 1 milyon dolar karşılığında şirketi neredeyse satıyorlardı. Bu herhalde ikilinin hayatlarının hatası olurdu…

Kaynaklar: Die Welt, Insider, The Verge

Kaynak: Web Özel

Google