5 soru 5 cevap: Twitter anlaşması neden sarpa sardı? Botlar ve Elon Musk'ın hesapları...

Elon Musk Twitter
5 soru 5 cevap: Twitter anlaşması neden sarpa sardı? Botlar ve Elon Musk'ın hesapları...

Twitter'ı satın almak için şirketle 44 milyar dolara anlaşan Elon Musk, 13 Mayıs'ta anlaşmayı askıya aldığını açıklamıştı. Spam ve sahte hesapların oranı tartışmalara konu olurken anlaşmayı da sıkıntıya soktu. Peki Musk'ın asıl amacı ne? Twitter'ın rakamlarına neden inanmıyor?

Tesla kurucusu ve CEO'su Elon Musk, şu sıralar sarpa saran Twitter anlaşmasıyla gündemde... Twitter'ı satın almak için şirketle 44 milyar dolarlık bir anlaşmaya varan Musk, 13 Mayıs Cuma günü söz konusu anlaşmayı askıya aldığını açıklamıştı:

“Twitter anlaşması, spam ve sahte hesapların gerçekten de kullanıcıların yüzde 5'inden daha azını oluşturduğunu destekleyen hesaplamalara ilişkin beklenen detaylar üzerine geçici olarak askıya alındı.”

Musk özetle hesapların yüzde kaçının spam/sahte olduğuna ilişkin çalışmanın ayrıntılarını bekleyecekti. Bu yönde bir çalışma yapan Twitter, söz konusu oranın yüzde 5'ten az olduğunu öne sürüyor ancak dünyanın en zengin insanı ikna olmuş değil...

Peki neden? Olayın öznesi Elon Musk olunca pek çok ihtimal mümkün oluyor ancak tüm bu süreçte aydınlatılması gereken noktalar var.

1 – SON OLARAK NEREDEYİZ?

Twitter CEO'su ve İcra Kurulu Başkanı Parag Agrawal bir dizi tweet atarak bot hesaplar konusuna açıklık getirmeye çalıştı ve duyurdukları rakamlarların doğru olduğunu belirtti. Verilere nasıl ulaştıklarıyla ilgili süreci genel hatlarıyla geçen hafta Musk'la paylaştıklarını belirten Agrawal, "Musk ile görüşmelere devam etmeyi dört gözle bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Elon Musk ise önce bu tweet serisine “gülen kaka” emojisi ile yanıt verdi. Musk, sahte hesapların şirketin açıkladığının dört katı kadar fazla olabileceğini savunuyor. Agrawal her gün yarım milyonu aşkın spam hesabın askıya alındığını söylerken yüzeysel olarak sahte görülen hesapların gerçek, gerçek görünen hesapların bot olabileceğini aktardı.

Musk ise “Peki, reklamcılar paraları karşılığında ne aldıklarını nasıl biliyorlar? Bu, Twitter'ın finansal sağlığı için temel bir unsur” yanıtını verdi. Son olarak Musk cephesi, Twitter kamuya açık olarak yüzde 5’ten daha az spam hesaba sahip olduğunu kanıtlayana kadar satışın ilerlemeyeceğini söyledi.

2 – TWITTER'DA BOTLAR NEDİR VE NE AMAÇLA KULLANILIYOR?

Twitter'da botlar, gerçek insanlarla aynı şeyleri yapar. Tweet atar, takip eder, gönderi beğenir ve tweetleri retweetler. Bir ürün ya da hizmet için trafik çekmek adına kullanılabilen botlar, yanlış bilgileri yaymak ve siyasi ya da değil gündem yaratmak için de kullanılıyor. Örneğin Musk, önceliklerinden birinin kripto paralara ilişkin dolandırıcılıkları teşvik eden botları çökertmek olduğunu söylemişti.

3 – TWITTER BOTLARA İZİN Mİ VERİYOR?

Aslında evet... Ancak bu tür hesapların bot olduklarının belirtilmesi gerekiyor. Kullanıcıların soruları ve talepleri üzerine yönlendirmeler yapan “iyi botlar” var. Kötü botları ise Twitter kadar kullanıcıların da tespit edip şikayet etmesi önemli.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

4 – ELON MUSK BOTLARI BİTİREBİLİR Mİ?

İddiası bu yönde. Hatta, Twitter'ı alırsa ilk işinin bu olacağını söylüyor. Çok faktörlü kimlik doğrulama yöntemlerini daha yaygın hale getirmek ve botları tanıyacak makine öğrenimi kullanımına ağırlık vermek gidilebilecek ilk yollar olabilir.

Şimdilik Twitter'ın açıklamalarına inanmayan Musk, ekibini takipçileri arasından rastgele 100 hesap seçerek bir örneklem oluşturmaya davet etti. Ancak bu yöntemin ne kadar sağlıklı olduğu da tartışma konusu. Günün sonunda Musk cephesi 20, Twitter ise 5 gibi bir oran söylüyor. Aradaki dev fark uzlaşmayı da güç kılıyor. 

5 – PEKİ GÜNÜN SONUNDA MUSK'IN ASIL HEDEFİ FİYAT KIRMAK MI?

Wedbush Securities uzmanlarından Dan Ives, Musk'ın Twitter'ın orijinal anlaşmadan daha düşük bir bedelle almak istediğini öne süren isimlerden biri. Bu fikrin ortaya çıkmasında gelişmeler de etkili oldu.

Satışın askıya alınmasıyla Twitter'ın hisseleri ABD piyasalarının açılışından önceki işlemlerde yüzde 25 oranında değer kaybetti. Hisse bedeli 38 dolara kadar düşerken orijinal anlaşmada Musk, hisse başına 54.20 dolar teklif etmişti.

Bunun yanında hem Ives hem de CFRA Research adlı finansal araştırma şirketinin analisti Angelo Zino başka bir noktaya da dikkat çekiyor. Bu ikili ve benzer görüşteki uzmanlar, son dönemde Tesla hisselerinde yaşanan büyük düşüşün Musk'ı Twitter anlaşmasında zor durumda bıraktığını öne sürüyor.

TEKNOLOJİDE DÜŞÜŞ TRENDİ...

Tesla hisseleri son bir ayda 1004 dolar seviyesinden 724 dolar seviyesine geriledi. Bu da aslında bir trend. Sene başından beri Microsoft yaklaşık yüzde 19, Google yüzde 21, Facebook yüzde 38, Amazon yüzde 31, Alibaba yüzde 24, Tesla ise yüzde 15.5 değer kaybetti. Teknoloji şirketleri kadar kripto piyasası da büyük düşüşte. Buna temel sebepler olarak enerji ve emtia fiyatlarındaki artış ile yükselen enflasyon ve faiz oranları gösterilmekte.

*NPR (Elon Musk says he's put the blockbuster Twitter deal on pause over fake accounts), BBC (Twitter boss hits back on Musk doubts over fake accounts), Bloomberg (What Are Twitter Bots and Why is Elon Musk Fighting Over Them?)

Kaynak: Web Özel

twitter Elon Musk