Twitter nasıl bu hale geldi? 'İfade özgürlüğünü savunurken hakarete kapı açmak...'

Twitter Elon Musk
Twitter nasıl bu hale geldi? 'İfade özgürlüğünü savunurken hakarete kapı açmak...'
Merkezi ABD, San Fransisco'da bulunan Twitter yeni patronunu bekliyor. Fotoğraf: Reuters

Twitter 2006 yılındaki halinden çok uzak. Bot ve troll hesapların istilasına uğramış durumda. Şirket uzun süredir kendini düzeltmek için çalışsa da yapılanlar yeterli olmadı. Sahneye çıkan Musk bunu değiştirebilecek mi? Twitter bu hale nasıl geldi?

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk Twitter’ın sahibi oldu. Platformu satın almadan önce sık sık Twitter’ın ifade özgürlüğü konusunda problemleri olduğunu savunuyordu. Musk’ın beyanatına göre en büyük endişelerinden biri Twitter’ın politik olarak aşırı sağ veya aşırı sol grupların etkisinde olması.

Twitter’daki içeriklerin çok büyük bir bölümü içerik moderasyonu yapan ekipler tarafından inceleniyor. İçerikleri tek tek insan vasıtasıyla kontrol etme fikri 2008 yılında ortaya çıkmıştı. Ne zaman 2010 yılında Arap Baharı baş gösterdi, Twitter bu ekibini büyütme kararı aldı.

2016 yılında 2,700 Rus troll hesabının Hillary Clinton karşısında, Donald Trump’ı destekler içerikler paylaşmasının ortaya çıkması Twitter’daki bilgi güvenliği tartışmalarını alevlendirdi.

CEO: YETERLİ DEĞİLİZ

2017 yılında Hollywood’da yaşayan kadınların başlarına gelen taciz olaylarını aktardığı #MeToo hareketiyle birlikte kadınlar Twitter’ı da boykot etmek için örgütlendi. Bu sıralarda bir açıklama yapan şirketin CEO’su Jack Dorsey, “Henüz yeterli değiliz” açıklamasını yaparak kendi şirketini eleştirmişti.

Dorsey 2017 yılında yaptığı açıklamada artık paylaşılmasına izin verilmeyen içerikleri şöyle açıklamıştı: Kişinin izni olmadan paylaşılan çıplak fotoğrafı, nefret sembolleri, şiddeti kutsayan tweetler.

Bir sondaki yıl Twitter, Clinton hakkında karalama kampanyası yürüten kişilerden birinin aşığı sağın tanınan isimlerinden Alex Jones olduğunu ortaya çıkardı ve ‘insanların oy verme davranışını etkileyebileceği düşünülen’ tweet'leri yasaklama kararı aldı.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

KRİTİK KARARLARDA İKİ AVUKATIN İMZASI VAR

Bu çerçevesi çok geniş bir tanım. Twitter’ın iki avukatı Vijaya Gadde ve Jim Baker’a oldukça fazla iş düşüyordu. Vijaya Gadde Twitter’ın kamu politikaları birimini 10 yıldan uzun bir süredir idare ediyor. Oldukça kritik kararların altında imzası var, bunlardan biri de ABD Başkanı Donald Trump’ın hesabının askıya alınmasıydı. FBI’ın eski hukuk müşaviri Jim Baker ise 2020 yılında Twitter ekibine katılmıştı.

Elon Musk Twitter’ı kurtarmak gibi bir misyonu olduğunu söylüyor, ona şirketin kurucusu Jack Dorsey de katılıyor. Bu durum şirketin iki avukatı için tehlike çanlarının çaldığı anlamına gelebilir. Musk, “İfade özgürlüğünden korkanların gösterdiği antikor tepkisi her şeyi söylüyor” demekte.

Şu sıralar Musk’ın şirketi satın almasından dolayı gündemin gölgesinde kaldı ancak Avrupa Birliği yeni çıkardığı bir kanun ile birlik genelinde 45 milyondan fazla kullanıcısı olan sosyal medya platformlarına bir dizi sorumluluk getiriyor. Eğer bu platformlar insanlara zarar veren içerikler için gerekli aksiyonu almazsa küresel gelirlerinin yüzde 6’sı kadarını ceza olarak ödemek zorunda kalacaklar. Eylemlerinin tekrarı durumunda ise Avrupa Birliği’nden çıkarılacaklar.

'HEM HAKARETİ ENGELLEYİP HEM İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ NASIL SAVUNACAKSINIZ?'

Twitter’daki çalışanlar da Musk’ın yapacağı değişiklikleri panikle karışık bir merak duygusu ile bekliyorlar. Twitter çalışanları yeni patronlarına sormak üzere bazı sorular not aldı.

Bir çalışan, “Bazı insanlar ifade özgürlüğünü koruyacağınızı söylediğiniz açıklamalarınızı hakarete kapı açmak olarak yorumladı. Bu doğru mu? Eğer doğru değilse hem ifade özgürlüğünü savunup hem de nasıl online tacize kapıyı kapatabileceksiniz?” diye sordu.

İfade özgürlüğü konusunda bu kadar hassas olan Elon Musk’ın bu işi belki de tam olarak yapamayacağını düşünenler de var. Bunlardan birisi ise dünyanın en zengin ikinci insanı olan Jeff Bezos. Bezos Musk’ın hükümetler ile olan yakın ilişkilerini ima ederek ifade özgürlüğünü ne kadar koruyabileceği tartışmasını ortaya atıyor. Bezos yine de Musk’ın karmaşık durumları iyi idare ettiğini de ekliyor.

Washington Post yazarı Rachel Lerman ise ortaya ilginç bir iddia atarak Musk’ın anlaşmadan vazgeçebilme ihtimali olduğunu, resmi imzalar atılmadan önce 1 milyar dolar ceza ödeyerek Twitter’dan vazgeçebileceğini söylüyor. Aynı şekilde son saniyede de olsa Twitter’ın da böyle bir hakkı bulunuyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü New York Times'ta Kate Conger imzası ile yayımlanan 'Inside Twitter, Fears Musk Will Return Platform to Its Early Troubles' isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynaklar: Twitter, Washington Post

Kaynak: Web Özel

Twitter'ı kim satın aldı? Elon Musk nasıl birisi? Twitter'da neler değişecek?