Orta Çağ'ın en korkutucu hastalığı yeniden hortladı! Cildi, gözleri ve sinir sistemini etkiliyor

Sağlık Haberleri ABD Avrupa
Orta Çağ'ın en korkutucu hastalığı yeniden hortladı! Cildi, gözleri ve sinir sistemini etkiliyor

Tarihin en eski bulaşıcı hastalıklarından cüzzam dünyada yeniden yükselişe geçip yaygınlaşmaya başladı. Hansen hastalığı olarak da bilinen kronik bakteriyel enfeksiyon öncelikle cildi, gözleri ve sinir sistemini etkiliyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) tıp dergisi tarafından hazırlanan yeni bir raporuna göre, ABD’nin çeşitli eyaletlerinde cüzzam vakaları büyük bir oranda artışa geçti. Rapor, 2020’de ABD’de 159 yeni vakanın bildirildiğini ortaya koydu. 

Ülkenin güneydoğusunda son on yılda cüzzam vakaları iki kattan fazla arttı. En fazla vaka artışı Orta Florida’da görüldü. Florida’daki tüm vakalar, ülke genelindeki vakaların beşte birini oluşturuyor.

Hansen hastalığı olarak da bilinen kronik bakteriyel enfeksiyon öncelikle cildi, gözleri ve sinir sistemini etkiliyor. Cüzzam semptomlarının ortaya çıkması ortalama beş ila yedi yıl sürer ve hastalığa yakalananlarda büyüme, yumrular, lezyonlar görülebilir veya ciltlerinde renk değişikliği veya uyuşukluk fark edilebilir.

Bilim insanları cüzzamlı bir kişiyle aylarca yakın temas kurmanın, hastalığın kapmasına neden olacağını belirtiyor. Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne göre , bakteri içeren damlacıklar öksürük veya hapşırma yoluyla geçtiğinde, tipik olarak kişiden kişiye temas yoluyla yayılır. Bu nedenle, hastalığı olan biriyle el sıkışmak veya uzun bir konuşma bulaşmaya neden olmaz.

AVRUPA'DA YAYGINDI

Cüzzam, Orta Çağ’da Avrupa’da yaygındı ve tahminen 30 kişiden biri bu hastalıktan muzdaripti. Bilim insanları tarafından keşfedilen lezyonla kaplı cüzzamlı iskeletlerinin çoğu M.S. 1.000 ila 1.500 yılları arasındaydı. 

Hastalık o kadar çoğalmıştı ki, hastalar genellikle genel nüfustan uzakta izole edilmiş adalarda yaşamaları için kolonilere gönderiliyordu. Ancak 16. yüzyılın başında hastalık gizemli bir şekilde ortadan kayboldu ve neredeyse geri dönmedi. Vakalardaki ani düşüşe rağmen, bilim insanları cüzzamlı bakterilerin yüzlerce yılda çok az değiştiğini keşfettiler. Cüzzam, yüzyıllar boyunca genetik olarak neredeyse hiç değişmedi; bu, insanlar direnç geliştirirken Orta Çağ Avrupa’sında neden zirveye ulaştığını açıklayabilir.

SON DURUM NASIL?

Bugün, Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre her yıl 200 binden fazla cüzzam vakası bildiriliyor. Hastalık artık DSÖ’nün 1995’ten beri ücretsiz olarak sunduğu çoklu ilaç tedavisi ile tedavi edilebiliyor.

Kaynak: Haber Global TV

orta çağ ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Dünya Sağlık Örgütü