Covid-19’un yeni ‘XEC’ten korkmalı mıyız? Uzmanı yanıtladı!
Almanya’da ortaya çıkan, havaların soğumasıyla daha da etkili olabileceği öne sürülen Covid-19’un yeni ‘XEC’ korkutmalı mı? Uzmanı, kritik uyarılar eşliğinde yanıtladı.
Almanya’da ortaya çıkan, havaların soğumasıyla daha da etkili olabileceği öne sürülen Covid-19’un yeni ‘XEC’ korkutmalı mı? Uzmanı, kritik uyarılar eşliğinde yanıtladı.
1972 yılında hamile bir kadının kan örneği alındığında, doktorlar, bu kanın o dönemde bilinen tüm kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir yüzey molekülünden yoksun olduğunu fark etti. Tam 50 yıl süren araştırmaların ardından, gizem çözüldü, yeni bir kan grubu sisteme tanımlandı.
21 Eylül Dünya Alzheimer Günü yaklaşırken konunun uzmanlarından Prof. Dr. Başar Bilgiç'ten önemli açıklamalar geldi. Prof. Dr. Bilgiç, “Milyonlarca insanın yaşamını etkileyen bunama (demans) hastalığı, yeni bilimsel bulgular ışığında önlenebilir” ifadesini kullandı.
Arka arkaya maruz kalınan olumsuz haberlerin farkında olmadan pek çoğumuzu etkilediğini belirten uzmanlar, bu durumun hem psikolojik hem de fiziksel sonuçları olabileceğini söylüyor.
Narin cinayetini büyük ölçüde çözmesi beklenen abi Enes Güran'ın kolundaki diş izlerinin kime ait olduğunun belirlenmesi için çalışmalar sürüyor. Anne ve abiden alınan diş örnekleri incelendi ancak Narin'in otopsisine dair ortaya çıkan son detay yürekleri paraladı. Küçük kızın bazı dişlerinin yerinde olmadığı öğrenildi. Uzmanlar, Narin'in ölüm öncesi bir darbe aldığı ihtimali üzerinde dururken, diş hekimleri ise dişin en dayanıklı yapı olduğunu ve deforme olamayacağını söylüyor.
Erzincan’da vatandaşlar doğadan tek tek topladıkları kuşburnuları uzun ve yorucu işlemlerin ardından marmelata dönüştürüyor.
Almanya'da giderek daha fazla sayıda kişinin Alzheimer nedeniyle hastanede tedavi görmek zorunda kaldığı ve hastalıktan ölenlerin sayısının 20 yılda yaklaşık iki katına çıktığı bildirildi.
Özellikle yaşlı nüfus tehdit altında... Küresel ölçekte yapılan araştırmaya göre ilaçlara dirençli bakteriler 2050’ye kadar 39 milyon insanı öldürebilir.
Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Sertan Kara, "İshal, 1-59 aylık çocuklarda dünya genelinde en sık görülen üçüncü ölüm nedenidir" dedi. Peki ishalin önlenmesi ve tedavisi için neler yapılabilir?
Minik Narin'in katledilmesinin ardından abisinin kolundaki izler yeniden gündeme geldi. Türkiye'de az bilinen bir alan olan adli diş hekimliği uzmanları, bu izlerin tıpkı parmak izi gibi eşsiz olduğunu belirtiyor. Tespitte en önemli detay ise Narin'in ağız yapısında olabilecek anormalikler, eksik ya da çapraz dişler. Uzmanlara göre, bu durum tespiti kolaylaştırabilir. Öte yandan kol elastik bir yapıda olduğu için izlerin zamanla kaybolma ihtimali de yüksek.