Cinayetlerin ardından, kadınlardan öz savunma atağı

Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Kadına yönelik şiddet Kadın cinayetleri İstanbul Esenyurt Türkiye
Cinayetlerin ardından, kadınlardan öz savunma atağı

Türkiye'de sadece Eylül ayında 34 kadın cinayeti işlendi. Kadın cinayetlerinin her geçen gün artması, kadınların savunma sporlarına yönelmelerine neden oldu. KADES, elektro şok veya biber gazı kullanan kadınlar aynı zamanda öz savunma teknikleriyle de kendilerini korumak istiyor. Spor salonlarına yakın zamanda çok sayıda başvuru olurken; eğitimler ise aylık bin TL'den başlıyor.

Kadınlara yönelik şiddet ve cinayetler toplumun kanayan yarası. Yaşanan dehşet verici son olayların ardından birçok kadın ise çareyi savunma sporlarına yönelmekte buldu. Sadece eylül ayında Türkiye’de 34 kadın cinayeti işlenirken, son olayların olumsuz etkileri de hafızlardaki yerini koruyor. Türkiye, OECD ülkeleri içinde yüzde 32 oranında kadına şiddetle ilk sırada yer alıyor.  En çok şiddete uğrayan yaş grubu ise 15-49 aralığındaki kadınlar... Birçok kadın, artyan şiddet olaylarına karşı KADES uygulaması,  biber gazı ve elektro şok yöntemlerinin  yanı sıra karate, boks, muay thai gibi anlık savunma geliştirebilecekleri sporlara da yönelmeye başladı. Spor salonlarına kayıt olan kadınlar, kendilerine olan güvenlerinin arttığını belirtirken, eğitimlerin ortalama fiyatları ise aylık bin TL'den başlıyor.

Cinayetlerin ardından, kadınlardan öz savunma atağı - Resim : 1
Judo eğitmeni Emine Baştağ, kadınların savunma sporunun özgüveni artırdığını söyledi.

ÖZGÜVENİ ARTIRIYOR

Uzun yıllardır sporcu yetiştiren kendisi de sporcu olan Judo Milli Takımlar Antrenörü Emine Baştağ, kadınların savunma eğitimi aldıktan sonra yürüyüşlerinin bile değiştiğini belirterek, "Kadınlar, daha özgüvenli ve cesaretli bir şekilde sokakta yürüyebiliyor. Bu özgüven ve yürüyüş, kötü niyetli kişilerin de geri durmasını sağlıyor. Kadınlar, son zamanlarda savunma sporlarına yöneldi ancak istikrar çok önemli. Bir olay yaşandıktan sonra unutulunca, birçoğu eğitimlerine devam etmiyor.  Her kadın savunma donanımını kendine kazandırırsa en azından kolluk güçleri gelene kadar korunmuş olurlar. Judo yakın savunma sanatını öğrenmeyi ve bunu yaşam stili haline getirmeyi herkese tavsiye ederim" ifadelerini kullandı.

Cinayetlerin ardından, kadınlardan öz savunma atağı - Resim : 2
Kamil Üci, karate sporunu her yaştan insanın yapabileceğini söylüyor.

CAYDIRICI BİR SPOR

Esenyurt'ta 42 yıldır spor ile ilgilenen ve öğrenci yetiştiren Uluslararası Karate Hakemi Kamil Üci, ise karate sporunda yaş sınırlaması olmadığına dikkat çekerek, "Kadınlar şiddet olaylarının ardından savunma sporlarına daha çok yöneldi. Eskiden kadın sayımız azdı ancak yıllar içinde giderek yükseldi" dedi. Bu sporu bilmenin şiddet ya da gasp anlarında caydırıcı olabileceğine dikkat çeken Üci, "Spor, kişide önsezi ve özgüveni arttırır. Vücutta denge kurma, olaylara hızlıca tepki verme, algılama hızı, muhakeme hızı da artar. Savunma sporlarına yönelen kadınların sayısında ciddi artış söz konusu" dedi.

Cinayetlerin ardından, kadınlardan öz savunma atağı - Resim : 3
25 yıllık antrenör Mehmet Kertlez, son günlerde kadınların savunma sporlarına ilgisinin arttığını söyledi.

BİN TEKRAR ŞART

Esenyurt'ta spor salonunda muay thai ve boks eğitimleri veren Mehmet Kertlez,  öğrencilerinin yüzde 60'ının kadın olduğunu söyledi. Kadına şiddet olaylarının her zaman gündemde olduğunu ancak son olaylar ile birlikte kadınların ilgisinin savunma sporlarına yöneldiğini belirten Kertlez, "Kadınların kendilerini savunabilmeye de ihtiyacı var" dedi. Kertlez, "Bu sporu yapan kadınların özgüveni artıyor, sokakta nasıl bir tepki vereceğini öğreniyor. En az altı ay kadar eğitim almak şart çünkü bir kişi bir hareketi on bin kez tekrar ettiğinde çok hızlı refleks geliştirebiliyor, tekniklerin oturması zaman alabilir" bilgisini paylaştı. 

Kertlez, son olarak Esenyurt Belediyesi ile birlikte Esenyurt Ortaokulu'nda mahalledeki kadınlara kendilerini savunmaları için ücretsiz ders verme projesi olduğunu ve yakın zamanda hayata geçirmek istediğini belirterek, açıklamalarını noktaladı.

[email protected]

Kaynak: Web Özel