Çocuk nüfusu azaldı, yitirilen canlar yıkılan hayaller

Deprem Kahramanmaraş Depremi Hatay Gündem haberleri Yaşam Haberleri Konut göçmen göçmen krizi ÖZEL HABERLER Ekonomi haberleri Malatya
Çocuk nüfusu azaldı, yitirilen canlar yıkılan hayaller

Asrın felaketi sonrası 11 kenti kapsayan nüfus değişim araştırmasından ilginç sonuçlar çıktı. Özellikle, Hatay'a bağlı Antakya ve Defne ile Malatya'ya bağlı Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerinde belirgin nüfus azalması saptanırken, en büyük azalmanın ise 0-4 yaş grubunda olduğu anlaşıldı.

Asrın felaketinin yaşandığı 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından, yıkım yaşayan kentlerdeki göç hareketliliğinin boyutu da ortaya çıktı. Depremden etkilenen 11 kent ve ilçelerini kapsayan araştırma sonuçlarına göre başta; Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman olmak üzere diğer 8 kentte, özellikle genç ve genç yetişkin olarak tanımlanan orta yaş nüfustaki azalma dikkat çekti.  Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Epidemiyoloji Çalışma Grubu adına Uzm. Dr. Zeynep Sedef Varol, Uzm. Dr. Erdem Erkoyun ve Dr. Mestan Emek tarafından hazırlanan kapsamlı raporda, depremden en çok çocuk ve genç nüfusun etkilendiği, bu grupta yer alan birçok kişinin yaşadıkları bölgelerden göç ettiği ve ortaya çıkan tablonun zaman içinde demografik yapıdaki değişiklikleri beraberinde getirdiği belirtildi. 

Çocuk nüfusu azaldı, yitirilen canlar yıkılan hayaller - Resim : 1
Depremden etkilenen il ve ilçelerdeki demografik değişim ise "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminden" temin edilen veriler üzerinden hayata geçirildi.

ANTAKYA VE DEFNE 

Türkiye genelindeki doğurganlık hızındaki düşüşe ek olarak, depremin etkilediği bölgelerdeki eğitim kurumlarının zarar görmesi nedeniyle de çocuk nüfusundaki azalmaya dikkat çekilen araştırmada, "Deprem etkilenen illerdeki birçok ilçede nüfus artış hızlarında büyük değişimler gözlemlenmektedir. Özellikle, Hatay (Antakya, Defne) ve Malatya (Yeşilyurt, Battalgazi) belirgin negatif nüfus artış hızları tespit edilmiştir" uyarıları yer aldı. 

SORUNLARA YOL AÇTI

Araştırmacılar, Şanlıurfa ve Gaziantep'deki bazı ilçelerde ise pozitif nüfus artış hızı olduğunu saptarken, ortaya çıkan veriler şöyle yorumlandı: "Deprem sonrasında il içi göç, özellikle Hatay, Malatya, Adıyaman gibi illerde belirli ilçelerde hızlı nüfus artışına sebep olmuştur. Ancak, bu hızlı değişimler beraberinde çeşitli sorunları getirmiştir. Hem il içi hem de iller arası hızlı nüfus değişikliği olan bölgelerde altyapı yetersizlikleri, konut sıkıntısı, işgücü piyasası sorunları, eğitim ve sağlık hizmetlerinde talep artışı, sosyal uyum sorunları ve çevresel etkiler ön plandadır."

YÜZDE 1.5'LUK DÜŞÜŞ

Deprem sonrası, sarsıntı ve yıkımlardan etkilenen bölgelerde iç göçün etkilerini azaltmak adına  etkili planlama ve politikalar geliştirilmesinin büyük önem taşıdığı da vurgulanırken, demografik
değişikliklerin halk sağlığı ve sağlık hizmetlerine olumsuz etkiler yaratabileceği aktarıldı. Deprem sonrası göç istatistikleri ise rapora şöyle yansıdı: "Depremden etkilenen 11 kentin tamamının nüfusunda 2021’e göre 2022’de artış görülürken, depremin ardından can kayıpları ve göç nedeniyle yüzde 1.5 oranında azalma tespit edildi."

Çocuk nüfusu azaldı, yitirilen canlar yıkılan hayaller - Resim : 2
Hatay’da 2023’te en fazla azalma 0-4 yaş grubunda (18 bin 74 kişi), 5-9 (16 bin 257 yaş grubunda), 10-14 yaş grubunda (15 bin 571 kişi) ve 20-24 (15 bin 118 kişi) oldu. Kentte yalnızca 75-79 yaş grubunda 624 kişilik artış görüldü."

ÇOCUK SAYISI AZALDI

Raporda ayrıca Kahramanmaraş’ta nüfusta en fazla azalmanın 9 bin 687 kişi ile 0-4 yaş diliminde saptandığı  yer alırken, şu bilgiler aktarıldı: "20-24 yaş grubunda 8 bin 950 kişi, 5-9 yaş grubunda 8 bin 125 kişi ve 10-14 yaş grubunda 7 bin 318 kişi yaş gruplarında azalma görülmüştür. Toplam nüfus içindeki yüzdelerine bakıldığında en fazla azalma 0-4 ve 20-24 yaş grubunda görülmüştür."

Adıyaman’da deprem sonraki nüfustaki en fazla azalmanın 0-4 yaş grubunda olduğu da ifade edilirken, "Bu grupta yer alan 5 bin 767 çocuğun yanı sıra 20-24 yaş grubundan 4 bin 447 kişinin de kent nüfusundan azaldığı görülmüştür." denildi.

 [email protected] 

Kaynak: Web Özel