Zehir saçan Avrupa, 253 bin ölüm

hava durumu Çevre kirliliği Avrupa Türkiye Yaşam Haberleri Gündem haberleri Bilim Haberleri Sağlık Haberleri Kanser Dünya haberleri
Zehir saçan Avrupa, 253 bin ölüm

Avrupa'nın sanayi devleri zehir saçıyor. Hava kirliliğinin DSÖ'nün uygun seviyelerine çekilmesi için nisanda alınan kararlara rağmen tablo oldukça vahim. Sadece son 3 yılda AB'de 253 bin kişi hava kirliliğine bağlı sebeplerden yaşamını yitirirken, ortak hava kalite sistemi son çare görülüyor.

Avrupa'da hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tavsiye ettiği seviyelerin üzerinde seyrederken, uluslararası kuruluşlar soruna çare arıyor. Avrupa Çevre Ajansı’nın verilerine göre 2021 yılından bu yana DSÖ tavsiyelerine uyulmuş olsaydı; AB genelinde 253 bin ölüm vakasının önüne geçilebilirdi. Hava kirliliğine maruz kalan Avrupalıların akciğer kanseri, kalp hastalığı, astım ve diyabet gibi hastalıklar nedeniyle hayata veda ettikleri istatistiklere de yansıyor.

COPERNICUS AÇIKLADI

AB'nin iklim ve çevre organizasyonu Copernicus'un yayınladığı son rapora göre Avrupa Birliği bir süredir dünyanın en iddialı hava kalitesi düzenlemelerinden birini hayata geçirme yolunda ilerliyor. "Ortam Hava Kalitesi Direktifleri" başlığı altında üye devletler sıkı izleme ve değerlendirme standartları belirlemeye hazırlanıyor. Hazırlanan yeni direktiflerin çerçevesi, AB Uzay Programı'nın dünya gözlem bileşeni de olan Copernicus'tan ve özellikle Copernicus Atmosfer İzleme Servisi tarafından belirleniyor.

Zehir saçan Avrupa, 253 bin ölüm - Resim : 1
Hava kirliliği, Avrupa genelinde kardiyovasküler ve solunum hastalıklarına neden oluyor. AB'nin kentsel nüfusunun yüzde 96'sının ince partikül maddeye maruz kaldığı raporlara yansıyor. 

SIRADA UYGULAMA VAR

Revize edilen Avrupa Ortam Hava Kalitesi Direktifleri (AAQD), Avrupa Parlamentosu'nun 24 Nisan 2024'te gerçekleştirdiği AB toplantısında kabul edildi. Ardından sıra uygulamaya geldi AB Konseyi ile söz konusu kurumlar arasında yapılan anlaşmanın, kabul yolunda önemli bir adım olduğu belirtilirken mevzuat, hem Avrupa Parlamentosu hem de Avrupa Konseyi tarafından kabul edildikten sonra AB Resmi Gazetesi'nde yayınlandı. Şimdi AB üyesi devletlerin oluşturulan direktifleri ulusal hukuklarına aktarmaları için iki yıl süreleri bulunuyor.

HAVANIZI KONTROL EDİN

Avrupa Çevre Ajansı bu kapsamda Avrupa vatandaşlarının, Hava Kalitesi Endeksi'nin (Air Quality Index) hava kalitesi verilerini kontrol edebilmeleri için uygulama başlattı. Hazırlanan aplikasyonun son sürümünde Avrupa genelinde hava kalitesi modellemesi ile birlikte Avrupa'daki 3 bin 500'den fazla hava kalitesi izleme istasyonundan gelen ve saatlik olarak güncellenen bilgiler yer alıyor. Kullanıcılar Avrupa'nın herhangi bir yerindeki hava kalitesini kontrol edebiliyor. Uygulama 24 Avrupa dilinde sunuluyor.

Zehir saçan Avrupa, 253 bin ölüm - Resim : 2
Geçtiğimiz ay yapılan ölçümlere göre hava kirliliği, Romanya'da 128, İspanya'da 101, İtalya ve Polonya'da 84, İsveç'te 73, Fransa ve Bulgaristan'da 66, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde 63, Malta'da 57, Çekya'da 56, Hırvatistan ve Norveç'te 54 ve Belçika'da 55 mikrogram/metreküp olarak ölçüldü.

TÜRKİYE'DE DURUM NE?

Türkiye, hava kalitesi sınır değerleri için, Avrupa Birliği limit değerlerini hedef yaparken, bu hedef değerlere ise kademeli olarak ulaşmayı planlıyor. Söz konusu plana göre en son 2024 tarihinde azotdioksit limit değerlerine ulaşacak olan Türkiye, bu tarihten itibaren tüm kirletici parametreler için AB mevzuatını uygulayacak.

[email protected]

Kaynak: Web Özel