Yunanistan Türkiye'yi izliyor! Atina yeni dönemden umutlu

yunanistan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kiryakos Miçotakis atina Ankara Dünya haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER
Yunanistan Türkiye'yi izliyor! Atina yeni dönemden umutlu

MSB'den yapılan açıklamada Türkiye ile Yunanistan arasında Askeri Güven Arttırıcı Önlemler Toplantısı'nın, 13 Kasım'da Ankara'da gerçekleşeceği bilgisine yer verildi. Yunan basınına göre Atina'da hava son derece olumlu. Yunanistan'da, Türkiye ile ilişkileri zedeleyecek yeni bir gelişme beklenmiyor.

Milli Savunma Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında Türkiye ile Yunanistan arasındaki 4'üncü tur Askeri Güven Arttırıcı Önlemler Toplantısı'nın, 13 Kasım 2023 tarihinde Ankara'da gerçekleşeceği bilgisine yer verildi. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler son dönemde pozitif eğilim yönünde ilerliyor.

TÜRKİYE “YENİ CEPHE AÇMAYACAKTIR”

50 binden fazla insanımızı kaybettiğimiz 2023 Kahramanmaraş depremlerinde gösterilen insani yardımlardan bu yana karşılıklı gelişen Türkiye, Yunanistan ilişkileri diplomatik temelde gelişmeye devam ediyor. İki ülke yetkilileri arasında 13 Kasım tarihinde Ankara'da Askeri Güven Arttırıcı Önlemler Toplantısı gerçekleşeceği açıklanırken; Yunanistan'ın en yüksek tiraja sahip gazetesi Ekathimerini de Atina'nın “Erdoğan'ın hareketlerini gözlemlediği” başlığıyla bir analiz haberi yayınladı.

BEKLENTİLER ARTTI

Yunanistan Başbakanlık kulislerinden elde edilen bilgileri paylaşan yayın organına göre Atina, Türkiye'nin hali hazırda gelişmekte olan karşılıklı ilişkileri zedeleyecek “bir başka cephe açacağına” ihtimal vermiyor. Haberde iki ülke arasındaki ilişkilerde Atina'nın umudunu arttıran en büyük gelişmenin ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla 7 Aralık tarihinde gerçekleşecek Selanik'teki Yunanistan-Türkiye Zirvesi'ne yönelik beklentiler olduğunun altı çizildi.

YUNAN TARAFI ENDİŞELİ 

Yayın organı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “uzun bir zamanın ardından “kalbimizdeki sınırlar” ifadesini kullanıp bölge genelinde Osmanlı'nın hakimiyet dönemine vurgu yapmış olmasına da dikkat çekti. Bu ifadelerin uzun süredir kullanılmadığına dikkat çeken Ekathimerini Gazetesi, Erdoğan'ın açıklamalarının Yunan politikasında zirve öncesi gerginlik yarattığına dikkat çekti.

ATİNA GÜÇLÜ İLİŞKİ İSTİYOR

Yayın organının Yunan hükümet yetkililerinden elde ettiği bilgilere göre Atina, 7 Aralık Selanik Zirvesi'ne kadar iki ülke arasındaki ilişkilerin canlı kalmasını sağlamak ve “daha kötüye gitmesini önlemek” istiyor. Yayın organının iddiasına göre yetkililer Orta Doğu konusunda farklı düşüncelere sahip olsalar da “Yunanistan'da hiçbir üst düzey hükümet yetkilisi Türkiye ile ilişkileri zedeleyecek bir söylem ve girişimde bulunmak istemiyor” ve “Selanik Zirvesi'ni iki ülke ilişkileri açısından çok önemli” görüyorlar. 

NEW YORK BULUŞMASI DEĞİŞTİRDİ

Yunanistan Başbakanlık kaynaklarına göre Atina'nın da, Türkiye'nin de iki ülke ilişkilerinde yeni bir gerilimden kaçınacağı ve mülteci sorunu konusunda AB ile anlaşmak isteyeceği tahmin ediliyor. Bu konudaki kanaatin ise Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile New York'taki buluşmasından sonra oluştuğu ifade ediliyor. BM Genel Kurulu toplantısına katılan iki lider görüşmelerinde güven arttırıcı önlemler alma konusunda fikir birliğine varmışlardı.

İLK TOPLANTI 15 KASIM'DA

İlgili güven arttırıcı önlemler için ilk toplantının ise 15 Kasım'da Kırklareli'de Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye'den üst düzey yetkililerinin katılımıyla gerçekleşmesi bekleniyor. Yine bu çerçevede İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Selanik Zirvesi'nin ardından Atina'yı ziyaret etmesi de bekleniyor. Bu ziyarette de mülteci konusunun ele alınacağı tahmin edilmekte.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel