Yeni Kaledonya'da Aliyev posteri açıldı, Kanak halkı Azerbaycan'a teşekkür mesajı gönderdi

Haberglobal.com.tr
Azerbaycan İlham Aliyev Fransa

Fransa'ya bağlı özerk bölge Yeni Kaledonya'da, Azerbaycan bayrağı dalgalandı. Bağımsızlık istedikleri için baskıya uğrayan ada halkı, Fransa'nın iki yüzlü tutumunu ifşa eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in posterini açtı.

Pasifik Okyanusu'ndaki Yeni Kaledonya, 1946'ya kadar Fransa sömürgesi altındaydı. 2003'teki anayasa değişikliği sonucu Fransa'ya bağlı özerk bir bölge oldu. Adanın yerli halkı Kanakların bir kısmı tam bağımsızlık istiyor, fakat Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu fikre tamamen karşı çıkıyor.

Macron Yeni Kaledonya için, Fransa anayasasını uzlaşı temelinde değiştirme sözü verdi. Bu söz 2024'ün başında yerine getirilecekti. Zaman hızla akıyor ama, süreç hep erteleniyor. Son olarak Fransa Ulusal Meclisi, adada yapılacak eyalet seçimlerini erteleme kararı aldı. Mayıs'ta gerçekleşmesi planlanan seçim Aralık'a sarkıtıldı. Bu durum tepkileri beraberinde getirdi.

Başkent Noumea'da protesto düzenlendi. Eylemciler, Fransız hükümetinin Yeni Kaledonya'da istikrarsızlık yaratmak istediğini ve bölge sakinlerinin temel haklarının ihlal edildiğini söyledi. Göstericiler Azerbaycan'ın Yeni Kaledonya'nın bağımsızlık mücadelesine verdiği desteği de unutmadı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ve 2. Karabağ Savaşı'nın sembolüne dönüşen "demir yumruk"un posteri açıldı. Azerbaycan bayrağı dalgalandı.

Fransa Ulusal Meclisi'nin eyalet seçimlerini erteleme kararının perde arkasında, adada yapılmak istenen anayasa değişikliği yatıyor. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, son 10 yıldır Yeni Kaledonya'da yaşayan Fransız vatandaşlarının da, adada yapılan yerel seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olması için bir süredir çalışma yürütüyor. Bağımsızlık yanlısı partiler ise böyle bir durumda, Kanak halkının kendi topraklarında "azınlık" konumuna düşeceğine dikkat çekiyor. Adada 2018, 2020 ve 2021'de bağımsızlık için referandum düzenlenmişti. Ancak bağımsızlık yanlılarının oylarının yüzde 50'yi geçmemesi nedeniyle sandıktan hep "hayır" oyu çıktı.