Ankara’da nevruz kutlaması... Attar: Azerbaycan'ın her karış toprağında bu bayram kutlanıyor

HABER GLOBAL TV
Azerbaycan Ankara İlham Aliyev

Doğanın uyanışı, Türklerin Nevruz Bayramı, Azerbaycan Büyükelçiliği ve Türkiye Azerbaycan Dostluk, İş Birliği ve Dayanışma Vakfı tarafından Ankara’da kutlandı. Cumhurbaşkanlığı Dış Politikalar Kurulu Üyesi Aygün Attar da Nevruz programına katılan isimler arasındaydı.

Ateşler yakıldı, doğanın uyanışı için hazırlıklar yapıldı. Anadolu’da Türk bayramı olarak adlandırılan Nevruz Ankara’da kutlandı. Azerbaycan Büyükelçiliği ve Türkiye Azerbaycan Dostluk İş Birliği ve Dayanışma Vakfı tarafından düzenlenen kutlama programı Ankara’da TADİV Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi. Etkinliğe Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Aygün Attar, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sait Yusuf ve Türk Japon Vakfı Başkanı Nejat Bora Sayan da katıldı.

Attar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Nevruz ateşini Karabağ'daki işgalci rejimin bir zamanlar "başkent" olarak gördüğü Hankendi'de yaktığını hatırlattı, "Şükürler olsun ki Azerbaycan'ın her karış toprağında bu bayram kutlanıyor. İçimizde bir ukde olan, giremediğimiz, gidemediğimiz her karış toprağımızda Nevruz ateşleri yakılıyor. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in o devasa ateşi yaktığı Hankendi’deki görüntü Çok güzeldi. Ama o da ateşi yaktıktan sonra güzel bir dua etti. Bölgede barış için, dünyada savaşsız, sıkıntısız bir sene için. Hepimiz aynı duygularla aynı duayı tekrar edeceğiz" dedi.

Attar, Türkiye’ye yönelik saldırılar gerçekleştiren terör örgütlerinin Nevruz Bayramı'nı kendilerine ait bir organizasyon haline getirmeye çalıştıklarını söyledi. Nevruz Bayramı'nda yakılan Nevruz ateşinden atlarken Gazze’de İsrail’in saldırılarına uğrayan Filistin halkı için dua edeceğini kaydetti, "Bir anne olarak, bir insan olarak ve bir kadın olarak ateşten atlayacağım zaman edeceğim duaların Gazze’deki sıkıntıların yok olması, bir an önce bu sıkıntılara son verilmesi, yaşanan felaketlerin son bulması yönünde olacak" şeklinde konuştu.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne eklenen sayılı bayramlardan biri olan Nevruz etkinliğinde bayramın sembollerinden biri olan semeniye de yer verildi. Türklere özgü yöresel çalgılar çalındı, danslar edildi.