Verdiği sözler mercek altında! '3. Dünya Savaşı'nı durdurabilir mi?
İkinci Trump dönemi resmen başladı. Seçimlerden önce dünyada savaşları bitirmeyi vaat eden Trump'ın Orta Doğu ve Ukrayna'da nasıl adımlar atacağını, en büyük ticari rakibi Çin'e karşı nasıl bir politika izleyeceğini, Avrupa'yı yalnız bırakıp bırakmayacağını ve muhtemel Türkiye politikasını uluslararası ilişkiler uzmanlarına sorduk.
ABD Başkanı Donald Trump ikinci dönemine resmen başladı. Seçim kampanyası boyunca, Demokratları bütün dünyada savaşları kışkırtmakla suçlayan Trump'ın en büyük vaadi çatışma bölgelerinden ABD askerlerini çekmek olmuştu. Trump'ın yeni dönemdeki politikalarını ve savaşları bitirme sözünü yerine getirip getiremeyeceğini emekli diplomat ve uluslararası ilişkiler uzmanlarına sorduk. ABD ekonomisinin parlak durumda olmadığını vurgulayan emekli büyükelçi Uluç Özülker, ABD'nin dünyayı yöneten süper güç konumunun tehlikede olduğunu belirterek şu değerlendirmeleri yaptı:
PARA YETİŞTİREMİYOR
"ABD aynı anda iki savaşı yürütmekte zorluk çekerken artık tek savaşta da nereye kadar gidebileceği sorgulanıyor. Pentagon bir rapor hazırladı; 2030'da Çin'in silah açısından kendi gücüne erişeceğini duyurdu. Çin'de 11 uçak gemisi yapım halinde. ABD'de 13 uçak gemisi var; yenisine yetiştiremiyor. Amerika ne olacağım endişesine düşmüş durumda. Bunun sonucu ise iç politikada atılacak adımlar olacak."
ZELENSKİ'Yİ DESTEKLEMEZ
"Orta Doğu'da ise durum değişmeyecektir. Uzun süreli bir barış getirmesi mevcut koşullarda pek mümkün değil. Netanyahu da buna açık değil. ABD ve İsrail birleşerek İran'ı hedef alacaklar. Suriye toprağının üçte birini ABD işgal etmiş durumda. Bizim de öncelikle yapmamız gereken 30 kilometrelik güvenli bölgeyi sağlama almak olacak. ABD'yi karşımızda bulacağımızdan kuşkum yok. Rusya ile ABD Ukrayna üzerinde anlaşacak. Rusya elde ettiği toprakları elinde tutacak. Rusya, Çin ve Kuzey Kore ittifak kurdular. Avrasya ile NATO karşı karşıya gelecek. Avrupa zaten çöktü; askeri olarak da çökmüştü. Trump daha evvel Avrupa'ya NATO ile ilgili uyarılarda bulunmuştu."
BRICS ZORLUYOR
"Birleşmiş Milletler'deki sistem ABD tarafından oluşturulmuştu. ABD 25,5 trilyon dolar gayri safi yurt içi hasılası olan; halen zengin, başat, güçlü bir ülke. Ancak 38 trilyon dolar borcu var. Ukrayna'ya silah göndereceklerdi, Kongre'de engellendi. BRICS ve Şangay Beşlisi Asya'yı ön plana çıkarıyor. Dünyanın yüzde 55'i ekonomik açıdan Asya'ya geçmiş vaziyette. BRICS yüzde 65-70'lere çıkacak bir sonuç elde ederse ABD'nin iflasını beraberinde getirecek gelişme olur."
BU KEZ DAHA GÜÇLÜ
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Prof. Dr. Kamer Kasım, Trump'ın bu kez daha güçlü geldiğini belirterek şöyle konuştu:
"Bir önceki sınırlamalara tabi değil. 2016-20 arasında ABD'nin Orta Doğu'daki varlığı ile ilgili düşünceleri vardı, bunları gerçekleştiremedi. Trump daha önce ekonomik odaklıydı. 'Çin, ABD vatandaşlarının işini elinden alıyor. Çin malları ABD'ye bu kadar rahat girememeli' diyordu. Şimdi bunları daha rahat uygulayabilir. Ama uygulaması dünya ticaretinde daralmaya neden olur."
TAYVAN'A DİKKAT!
"2027'de Çin'in Tayvan'a askeri müdahalede bulunabileceği öngörülüyor. Olası operasyona karşı ABD, Tayvan'a askeri destek verecek mi diye tartışılıyor. Ben bunu olası görmüyorum. Orta Doğu'da Trump'ın istediği bir şey oldu. Ateşkes elini güçlendirecektir diye düşünüyorum ama bundan sonraki süreçte de nasıl bir politika izleyeceği Filistin açısından da belirleyici olacak. 'İbrahim Anlaşmaları'nı yeniden gündeme getirebilir."
UKRAYNA'DA ATEŞKES
"Trump, Rusya-Ukrayna savaşını 24 saatte bitireceğiz dedi. Bun bu kadar kısa bir zamanda sonuç alınacağını zannetmiyorum. Ukrayna, Kırım da dahil toprak bütünlüğünden taviz vermez. Uluslararası hukuk açısından orası Ukrayna toprağı diyor. Rusya işgal ettiği toprakları elinde tutmak istiyor. En azından uzun süreli bir ateşkes olabilir. Uluslararası ilişkilerde buna 'dondurulmuş çatışma' deniyor. Trump kısa vadede bunu başarabilir. Ancak sorun çözülmez."
Kaynak: Web Özel