İzmir'deki son depremleri uzmanlar değerlendirdi

İzmir Deprem Kandilli Rasathanesi Son depremler

İzmir'de saat 08:46'da 5.1, 08:47'de 4.8, 09:00'da ise 4.7'lik depremler meydana geldi. Bu depremlerin ardından saat 11:35'te 5.1'lik bir deprem daha kaydedildi. Uzmanlar İzmir'deki son depremleri değerlendirdi.

İzmir'deki son depremler tedirgin ediyor. İzmir yeni haftaya peş peşe depremlerle uyandı. İlk olarak saat 08:20'de 4.1 büyüklüğündeki deprem meydana geldi. Ardından 08:46'da 5.1, 08:47'de 4.8, 09:00'da ise 4.7'lik depremler meydana geldi. Bu sarsıtıların ardından kent bir kez daha, saat 11:35'te 5.1 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Uzmanlar İzmir'deki son depremleri değerlendirdi. 

PROF. DR. HALUK ÖZENER: ŞU ANA KADAR 30 CİVARINDA DEPREM OLDU

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Haber Global'e şu değerlendirmelerde bulundu:

Ege Denizi'nde Midilli'nin güneyinde deprem aktivitesi başlamış durumda. Şu ana kadar 30 civarında deprem oldu. En sonu 11:35'te olan bir deprem var. Bu depremlerin Ege Bölgesi özelinde bakarsak, irili ufaklı çok fazla fay parçacığı olduğunu görüyoruz. Bu depremlerin olması çok olası. Biz Kandilli olarak bu depremleri gözlüyoruz. Bir süre daha bu depremler beklenebilir. Büyük bir depremin öncüsü diye bir şey öngörülemez. Biz depremin büyüklüğünü tespit ediyoruz. Şiddetli bulunduğunuz yer, bina, zemin ile ilişkili. Bina sahipleri ve binalarda ikamet eden vatandaşlarımızın da binalarının deprem için güvenli olup olmadığına da baktırmalarında fayda var. Çok ciddi problem yok gibi gözüken binalarda da sorun olabilir. Deprem fırtınası diye tabir ettiğimiz olay, depremin belli bir büyüklükten başlayıp bir periyotta sönmesi ve bunun biraz uzun sürmesi. Her depremin kendine has özellikleri var. Bunun arkasından 7'lik deprem yüzde 100 olur dememiz ne kadar mümkün değilse, bundan sonra depremler duracak dememiz de mümkün değil. Bizim konuşmamız gereken, olası depremlere ne kadar hazırız. Bu bölgelerde 6, 7 civarında deprem olma olasılığı olabilir ama önemli olan bunun tekrarlama olasılıkları. 

AHMET ERCAN: İZMİRLİLER YAZLIKLARINA GİTSİN

Haber Global ekranlarına katılan Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir'de meydana gelen peş peşe depremlere ilişkin dikkat çeken uyarılarda bulundu:

"Bayraklı'dan korkarım, Bayraklı ve Bornova'da yapılar çok etkilendi. Orada yıkılma eşik değerine kadar gelen yapı sayısı çok fazla. 5.1'lik depremin artçısı 4.8 olmaz. Oradaki gerginlik boşalımı sürecek demektir. Şu anda bir deprem fırtınası gibi bir olay var. Bu hiç iyiye işaret değil. Bence İzmirlileri korkutmak istemiyorum ama uyarmak istiyorum. Havalar güzel, İzmirliler yazlıklarına gitsinler. Karaburun'da bir yıkım olmasını falan beklemiyorum. Yıkım gücü 5.1'lik depremin şiddeti, Karaburun'da 3'tür. Oraları çok sağlam. Sağlam olmayan yerler genellikle Gediz'in olduğu yerler. Menemen'in bulunduğu kesimler, Çiğli'nin bulunduğu kesimler. Şu aşamada çok fazla söylentiler çıkacaktır. Çok büyük deprem bekleniyor gibi, bunları dinlemesinler. Bununla ilgisi yok. Midilli'deki olay İzmir'de bir kırık falan oluşturmuyor. Sadece sarsıntısı geliyor. Yapı çalkalanmalarının en çok olacağı yerler, Menemen, Gediz, Karşıyaka, Bayraklı ve Bornova ovası. Bunun dışında kalan yerler kısmen orta derecede etkilenirler. Şu anda en güvenli yerler yazlıklardır. Bölgede hem yapı yorgunluğu var hem de yer hallaç pamuğu gibi atılmıştır. Dayanım ve taşıma gücünü düşürür. Gelecek deprem çok büyük olmasa da etkileri bundan sonra daha büyük olacaktır. Bilim dışı açıklamalar bugün çok olacaktır. İzmir depremi geliyor, yok İzmir kırığı hareket edecek gibi açıklamalar olacaktır, bunlara kulak asmasınlar."

PROF. AKÇIĞ'DAN 'ÖNLEM' UYARISI

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Akçığ ise, Haber Global'de şunları söyledi:

İzmir ve civarında zaten 17 tane aktif fay var. Bunların hepsi her an deprem üretebilecek özellikte. O zaman, buradaki sebep-sonuç ilişkisi de ortaya çıkıyor. Biz düşmanımızı bildiğimize göre bu önlemlerimizi almamız lazım. Fayların yerini biliyoruz zaten. 

Deprem gelişigüzel bir olay ve deprem dalgası geçtiği tabakalara bağlı olarak birtakım değişiklikler gösteriyor. İzmir'de yıkım nedenlerinden biri zemin koşulları ve koşula uygun ev yapılmamış olması. Sebep-sonuç aynı şekilde karşımıza geliyor. Depremde yıkılmayacak evlere kavuşmamız gerekiyor. 

OKAN TÜYSÜZ: BAZEN YILLAR SONRA DA ARTÇI DEPREMLER ORTAYA ÇIKABİLİR"

Jeolog Okan Tüysüz ise, katıldığı bir televizyon programında şu değerlendirmelerde bulundu:

Bunun bir deprem fırtınası olup olmadığı ancak uzun süreli gözlemle söylenebilir. Deprem fırtınalarının özelliği; çok sayıda küçük depremleri bekleriz. Ege'de çok sık gördüğümüz bir olay bu. Bu bir deprem fırtınası mıdır, bunu izlemeden söylemek oldukça zor.

Ama görünen o ki aynı bölgede 6,3'lük bir deprem olmuştu 2017 Haziran'ında. Bu etkinliğin devamı olarak düşünülebilir. Bazen yıllar sonra da artçı depremler ortaya çıkabilir.

KANDİLLİ RASATHANESİ SON DEPREMLER

PROF. DR. HASAN SÖZBİLİR: DEPREMLER BİRAZ DAHA SÜRECEKTİR

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Sözbilir, "Depremin Midilli Adası'nın güneyinde olduğunu görüyoruz. Midilli fayının üzerinde gerçekleşen depremler bunlar. 2017 yılına bakacak olursak bu fay, 6.3 büyüklüğünde bir deprem üretmişti. Bu son deprem de aynı fay üzerinde gerçekleşti" dedi.

5.1'lik depremle ana şok olduğunu ardından artçı sarsıntılar yaşandığına dikkati çeken Prof. Dr. Sözbilir, "Bölgede kırılma yaşandığına göre bu depremler biraz daha sürecektir" diye konuştu.

Geçen yıl 30 Ekim'de Ege Denizi'nde Seferihisar ilçesi açıklarında meydana 6.6 büyüklüğündeki yıkıcı İzmir depreminin daha alt bir bölgede Samos açıklarında gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Sözbilir, bu depremin Karaburun merkezi depremine yol açan fayı etkilemesinin söz konusu olmadığını kaydetti.

Kaynak: Haber Global TV

İzmir İzmir depremi son depremler afad son depremler kandilli son depremler karaburun deprem