Ukrayna'nın umudu Frankeştayn

ABD Pentagon Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Dünya haberleri Kiev Üçüncü Dünya Savaşı Moskova Yaşam Haberleri Vladimir Putin Volodimir Zelenski Joe Biden
Ukrayna'nın umudu Frankeştayn

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Kiev'in elindeki hava savunma sistemleri ve mühimmat hızla tükeniyor. Ukrayna'nın acil silah ihtiyacı ABD tarafından 'Frankeştayn' adı verilen yeni bir modeli doğurdu. Modelde tüm sistemler sökülüp modifiye edilecek ve her türlü füze/roketi ateşleyebilir hale gelecekler.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Kiev'in acilen ihtiyaç duyduğu ancak henüz temin edilemeyen hava savunma sistemleri için ABD Savunma Bakanlığı “toplama” bir yöntem buldu. ABD'den üstün teknolojili hava savunma sistemleri gelene kadar Ukrayna'nın elindeki tüm eski ve yeni sistemler modifiye edilerek tüm füze ve roketleri atar hale getirilecek. Pentagon'un bu modele verdiği isim ise “Frankeştayn!”

425 MİLYON DOLAR YARDIM

ABD geçtiğimiz hafta Cuma günü Ukrayna'ya Rusya ile olan savaşı için 425 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketini açıkladı. Yeni pakette Ukrayna'ya hava savunma ve top mermileri tedariği sağlanmasına ağırlık verileceği bilgisine yer verilirken söz konusu  mühimmatın 125 milyon dolarlık kısmı hali hazırda ABD ordusu stoklarından temin edilecek. ABD'nin yeni yardım paketi içerisinde ayrıca lazer güdümlü füzeler ve İHA/SİHA karşıtı silahlar da yer alıyor.

YARDIM SINIRINA GELİNDİ

ABD merkezli uluslararası savunma haber sitesi The Defense Post'un verdiği bilgilere göre paket dahilindeki askeri donanımın hazırlanması, üretilmesi ve Kongre'ye sunulmasının ise çok hızlı şekilde gerçekleşemeyeceği ifade edilmekte. 

KİEV FAHİŞ FİYAT ÖDÜYOR

ABD merkezli bir başka küresel savunma haber sitesi Defense One ise Ukrayna'nın acil mühimmat ve silah ihtiyacı için “bulabildiği tüm askeri donanımlara fahiş fiyatlar ödediğini” iddia etti. Elde edilen bilgilere göre yalnızca Temmuz ayında Ukrayna 346 milyon dolarlık silah ve mühimmat alımı yaptı ve bu donanımın büyük bölümü “oldukça eski!”

TOPLAMA SAVUNMA SİSTEMİ 

The Defense Post'in haberine göre Ukrayna'nın acil savunma ihtiyaçları karşısında ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sıra dışı bir çözüm üretti. 'Frankeştayn' adı verilen modele göre ABD hava savunma sistemleri Ukrayna'ya gelene kadar Kiev'e bugüne kadar Batı ülkelerinden gönderilmiş birbirinden farklı sistemlerin parçaları entegre edilerek “geçici savunma silahları” yaratılacak.

MODİFİYE HAVA SAVUNMA SİSTEMİ

“Eldeki parçaları bir araya getirerek en mümkün hava savunma sistemini kurmak” mantığıyla oluşturulan Frankeştayn modelinde örneğin savunma sistemi için yeterli füze kalmadığında askeri personelin kullandığı AIM-9M Sidewinder gibi portatif roketler ateşlenebilecek. Yine Ukrayna ordusunda bulunan Sovyet 'Buk' hava sistemleri için yeterli füze kalmadığından mevcut sistem RIM-7 portatif füze atabilecek şekilde modifiye edilecek. Sistemin ABD'den ileri teknolojiye sahip hava savunma sistemleri gelene kadar kullanılacağı ve etki alanının 35 kilometreye kadar etkin bir “toplama savunma silahı” yapılabileceği de ifade ediliyor.

ESKİ FÜZELER Mİ GÖNDERİLECEK?

Yayın organına konuşan Pentagon yetkilileri ise bu model sayesinde ABD ordusu envanterinden çıkmış ve Ukrayna'ya hızla ulaştırılabilecek tüm eski füze ve roketlerin de kullanılabileceğinin altını çiziyorlar. ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Center for Strategic and International Studies (Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi) baş danışmanı Mark Cancian ise sistem hakkında şunları söylüyor: 

“ABD'nin yardımı devam etmezse ya da bürokratik prosedürlere takılırsa Rusya yeniden Ukrayna'ya karşı saldırıya geçecektir. Yeni askeri yardım paketinin silahlarının Aralık ayına kadar Ukrayna'ya ulaşması mümkün olmadığından Frankeştayn modeli bulundu. Bu tuhaf ancak işe yarar model yeni donanımlar gelene kadar Ukrayna'nın direnişine katkı sağlayacaktır.”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel