Türkiye'yi yasa boğan depremler nedeniyle dünyadan destek mesajları

Deprem Son depremler Kahramanmaraş Kiryakos Miçotakis yunanistan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Türkiye'yi yasa boğan depremler nedeniyle dünyadan destek mesajları

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremler nedeniyle birçok dünya ülkesinden Türkiye'ye başsağlığı ve destek mesajları gelmeye devam ediyor.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremler nedeniyle birçok dünya ülkesinden Türkiye'ye başsağlığı ve destek mesajları gelmeye devam ediyor.

MALTA'DAN ARAMA KURTARMA EKİBİİ TÜRKİYE'YE HAREKET ETTİ

 Enkaz altında kalanların kurtarılmasına destek verecek Malta ekibi, Türkiye'ye doğru yola çıktı.

Malta Dışişleri, Avrupa İşleri ve Ticaret Bakanı Ian Borg, İçişleri, Güvenlik, Reformlar ve Eşitlik Bakanlığına bağlı arama kurtarma ekibini Malta Havaalanı'ndan uğurlamasını Twitter hesabından paylaştı.

Borg, "Malta İçişleri, Güvenlik, Reformlar ve Eşitlik Bakanlığının Türkiye'ye arama ekibi gönderme konusundaki hızlı kararının ardından, şimdi afete müdahale çabalarına yardımcı olmak için Türk Kızılay aracılığıyla mali destek sağlanması talimatı verdim. Malta, ihtiyaç anında ülkelerle dayanışma gösterme konusunda kararlıdır." ifadelerini kullandı.

Maltalı yardım ekibinin uğurlamasına Bakan Borg'un yanı sıra Malta İçişleri, Güvenlik, Reformlar ve Eşitlik Bakanı Byron Camilleri ve Türkiye'nin Valetta Büyükelçisi Erdeniz Şen de katıldı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, 32 kişilik ekipte 1 de arama-kurtarma köpeği bulunuyor.

Ekip beraberinde 5,5 tonluk insani yardım malzemesi de götürüyor.

Malta arama-kurtarma ekibinin, THY'nin tarifeli seferiyle bu gece TSİ 02.00 sularında İstanbul'a ulaşacağı, oradan da AFAD’ın koordinasyonunda ihtiyaç duyulan deprem bölgesine sevk edileceği öğrenildi.

LİBYA BAŞBAKANI DİBEYBE, ERDOĞAN'I ARAYARAK TAZİYELERİNİ İLETTİ

Libya Başbakanı Dibeybe, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileğinde bulundu, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti.

KOSOVA VE HIRVATİSTAN’DAN EKİPLER TÜRKİYE'YE HAREKET ETTİ

Kosova ve Hırvatistan’dan arama-kurtarma ekipleri deprem bölgelerindeki çalışmalara destek olmak amacıyla Türkiye’ye hareket etti.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Kosova ve Hırvatistan’dan arama-kurtarma ekipleri deprem bölgelerindeki çalışmalara destek olmak amacıyla Türkiye’ye hareket etti. Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani'nin talimatı üzerine Adem Yashari Havaalanı’nda Kosova Güvenlik Gücü (FSK) askerlerinden oluşan 30 kişilik ekip Türkiye'ye doğru hareket ettiği ifade edildi.

Kosova Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye'de depremden etkilenen bölgelerde arama-kurtarma operasyonu için birliğimizi seferber ettik. Türk mevkidaşım Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile gün boyu süren doğrudan temaslar, Başbakan Kurti'nin kararı ve Cumhurbaşkanı Osmani'nin yetkilendirmesinin ardından, Türkiye'deki insani operasyon için KSF'nin özel birliğini başlattık” denildi.

Görev gücünün, kentsel arama-kurtarma, acil tıp ve K9 birimlerinden uzmanlardan oluştuğu aktarılan açıklamada, “İlerleyen günlerin ihtiyaç ve gereksinimlerine bağlı olarak, depremin tepki, arama-kurtarma ve etkilerinin hafifletilmesi için müdahale kapasitelerini artıracağız. Kosova, nerede ve ne zaman ihtiyaç olursa olsun dost ülke ve halkların hizmetinde olacak morali yüksek profesyonel bir orduya sahiptir" ifadeleri kullanıldı.

HIRVATİSTAN’DAN 40 KIŞILIK EKİP YOLA ÇIKTI

Hırvatistan Kızılhaç’ı, 40 kişi ve 10 köpekten oluşan arama-kurtarma ekibinin Türkiye’deki deprem bölgelerinde devam eden operasyonlara destek olmak amacıyla Gaziantep’e doğru yola çıktığını ifade etti. Ekip üyelerinin Sivil Savunma Devlet Müdahale Birimi’nin Kentsel Arama-Kurtarma üyesi olduğu belirtildi.

BIDEN'DAN TAZİYE TELEFONU

BD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan ABD Başkanı Biden, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

LİBYA'DAN GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Libya Başbakanı Dibeybe, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

ALMANYA’DAN 41 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİBİ TÜRKİYE’YE HAREKET ETTİ

Almanya’dan 41 kişi ve 7 köpekten oluşan arama kurtarma ekibi Türkiye’ye doğru yola çıktı.

Alman arama kurtarma ekibi, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Türkiye’ye doğru yola çıktı. Almanya'nın Köln kentinden yola çıkan 41 kişi ve 7 köpekten oluşan ekip, Köln-Bonn Havalimanı'ndan özel uçakla Gaziantep'e hareket etti. Uluslararası arama kurtarma ekibi International Search and Rescue (ISAR) yetkilileri yaptıkları açıklamada, Türkiye'de yetkililerle istişarelerde bulunduklarını ve en kısa zamanda kurtarma çalışmalarına katılacaklarını belirttiler.

Enkaz altındaki insanları bulmak için kurtarma köpeklerinin yanı sıra dinleme cihazı, bioradar, özel kameralar gibi cihazlarla çalışan ekip, Türkiye'de ilk etapta 14 gün kalmayı planlıyor.

MEKSİKA’DAN TÜRKİYE VE SURİYE’YE YARDIM

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, yaşanan deprem felaketi nedeniyle Türkiye ve Suriye’ye yardım gönderileceğini açıkladı.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Türkiye ve Suriye’ye yardım gönderileceğini açıkladı. Türkiye ve Suriye’yi vuran depremler nedeniyle üzüntü duyduğunu ifade eden Obrador, Meksika’nın her iki ülkeye de yardım ekipleri göndereceğini bildirdi. Türkiye’de birkaç saat arayla biri 7.7, diğeri 7.6 olmak üzere iki büyük deprem meydana geldiğini ve hem Türkiye hem de Suriye’de en az 2 bin kişinin hayatını kaybettiğine, binlerce insanın ise yaralandığına değinen Obrador, Türkiye ve Suriye halklarıyla dayanışma içerisinde olduklarını aktardı.

YARDIM ORGANİZE EDİLMESİ İÇİN TALİMAT VERDİ

Ülkesinde enkaz altında mahsur kalanları kurtarma konusunda uzman ekiplerin bulunduğunu açıklayan Obrador, Meksika Ulusal Savunma Bakanlığı (SEDENA) ve Deniz Kuvvetleri Bakanlığı'na (SEMAR) Türkiye ve Suriye’ye gönderilecek yardımın organize edilmesi için talimat verdiğini belirtti. Obrador, yardımın en kısa sürede gönderilebilmesi için organizasyona bugün bir an önce başlanacağını ifade ederek, ülkede organizasyona katılmak isteyen diğer kuruluşlara da davette bulundu.

MEKSİKA DİŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN TÜRK HALKINA BAŞSAĞLIĞI

Meksika Dışişleri Bakanlığı ise resmi sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı mesajda, Türkiye’nin güneyinde meydana gelen depremin yol açtığı hasar ve talihsiz can kayıpları için Türk halkına başsağlığı dileyerek, bu zor zamanda dayanışma içerisinde olduklarını ifade etti.

GÜRCİSTAN TÜRKİYE'YE ARAMA KURTARMA EKİBİ GÖNDERDİ

Gürcistan hükümetinin, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalanların kurtarılmasına destek vermek için Türkiye'ye arama ve kurtarma ekibi gönderdiği bildirildi.

Gürcistan İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gürcistan hükümetinin kararıyla, 60 kişiden oluşan arama ve kurtarma ekibinin yola çıktığı belirtildi.

Açıklamada, arama ve kurtarma ekibinin Türkiye'de, Gürcistan Acil Durum Yönetim Hizmeti Başkanı Teimuraz Mgebrişvili'nin yönetiminde görev yapacağı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, ekiple beraber eğitimli köpekler ve ilgili ekipmanın da Türkiye'ye gönderildiği ifade edildi.

ABD, TÜRKİYE'YE 158 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİPLERİNİN DE OLDUĞU YARDIM EKİPLERİNİ GÖNDERİYOR

ABD, deprem nedeniyle Türkiye'ye 79'ar personelden oluşan toplam 158 kişilik iki kentsel arama ve kurtarma ekibi dahil ek yardım ekipleri gönderecek.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, çevrimiçi düzenlenen günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD'li yetkililerin NATO müttefiki Türkiye'de meydana gelen depremlerle ilgili derhal harekete geçerek, Türk yetkililerle gönderilebilecek yardımlar konusunda görüştüğünü aktaran Kirby, "Şu anda sahadaki personele ek olarak, Türkiye'nin arama ve kurtarma çabalarını desteklemek ve yaralanan herkesin ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmak için 79'ar kişilik iki adet kentsel arama ve kurtarma ekiplerinin de bulunduğu yardım ekipleri gönderiyoruz." dedi.

Kirby, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve Savunma Bakanlığının (Pentagon) da Türkiye ile koordinasyon halinde ek yardımlar için görüştüğünü bildirdi.

Depremden etkilenen Suriye'ye de yardımların yapılacağını söyleyen Kirby, sahadaki insani yardım kuruluşları ve ortaklarıyla bölgedeki depremzedelere yardım etmek için çalışmaya devam edeceklerini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'ye gönderilecek yardımlarla ilgili, "Kapsamlı müdahale seçeneklerimizi değerlendiriyoruz. Ekibime, bölgenin neye ihtiyacı olduğunu belirlemek için önümüzdeki günlerde Türk müttefiklerimiz ve insani yardım ortaklarımızla yakın temas halinde olmaları talimatını verdim. Türkiye'ye öncü yardım desteğimiz yolda." açıklamasında bulunmuştu.

AZERBAYCAN TÜRKİYE'YE SAHRA HASTANESİ GÖNDERİYOR

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatı üzerine insani yardım malzemeleri taşıyan 2 uçağın yakın zamanda Türkiye'ye hareket edeceği bildirildi.

Açıklamada, uçaklardan birinde tam teçhizatlı sahra hastanesinin bulunduğu belirtildi. Deprem bölgelerinden birinde kurulacak hastanede Azerbaycanlı doktorlar görev yapacak. Diğer uçakta ise çadır, battaniye ve ısıtıcı gibi malzemeler yer alıyor. Azerbaycan, arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Türkiye'ye 420 personel göndermişti.

FRANSA CUMHURBAŞKANI MACRON'DAN GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

ÜRDÜN'DEN GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Ürdün Kralı 2. Abdullah, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

ÖZBEKİSTAN’DAN 100 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİBİ

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in talimatıyla Türkiye’ye insani yardım, özel ekipman ve 100 kişilik arama kurtarma timi gönderileceği açıklandı.

IRAK’TAN TÜRKİYE VE SURİYE’YE DEPREM YARDIMI

Irak, Türkiye ve Suriye’ye arama-kurtarma ekipleri ve insani yardım gönderileceğini açıkladı. Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de sabah saatlerinde meydana gelen depremde hayatını kaybeden ve yaralılar için duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Sudani, depremden etkilenenlere yardım eli uzatmak ve katkıda bulunmak için Türkiye’ye acilen sivil savunma ekipleri, tıbbi malzemeler, ilk yardım, barınma malzemeleri, gıda ve yakıt gönderilmesine karar verildiğini ifade etti.

Irak Sanayii Bakanı Halir Bettal ise, Türkiye ile Suriye’deki depremzedelere yardım etmek amacıyla Samarra'daki İlaç ve Tıbbi Müstahzarlar Genel Şirketi’nden 100 milyon Irak dinarı (60 bin dolar) değerinde ilaç yardımı yapılacağını duyurdu.

ARNAVUTLUK’TAN TÜRKİYE’YE ARAMA-KURTARMA EKİBİ DESTEĞİ

Arnavutluk Savunma Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Arnavutluk Savunma Bakanlığı ve Ulusal Sivil Savunma Ajansından aralarında sağlık ve arama-kurtarma personeli bulunan 7 araç ve 53 kişiden oluşan ekibin Türkiye’ye gönderildiği ifade edildi.
Ekibi Türkiye’ye gönderilmeden önce düzenlenen törende konuşan Savunma Bakanı Niko Peleshi, Türkiye’nin acısını paylaştıklarını dile getirerek, Arnavutluk’un her zaman ve özellikle de 26 Kasım 2019 tarihinde meydana gelen depremde Türkiye’nin Arnavutluk’un yanında olduğuna vurgu yaptı.

MALEZYA'DAN 70 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİBİ TÜRKİYE'YE YOLA ÇIKTI

Malezya Özel Afet ve Kurtarma Ekibinden 70 kişi, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından arama kurtarma faaliyetlerine destek sağlamak amacıyla Türkiye'ye hareket etti.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN DESTEK MESAJI

BM Genel Kurulunda, Türkiye ve Suriye'deki depremlerde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde hayatını kaybedenler için "derin üzüntü" duyduğunu belirtti.

Guterres yaptığı yazılı açıklamada, "Bu zor zamanda Türkiye ve Suriye halklarının acısını paylaşıyorum." ifadesini kullandı.

Depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye dileklerini sunan Guterres, "Birleşmiş Milletler, afete müdahale çalışmalarını desteklemeye kararlı. Ekiplerimiz ihtiyaçları değerlendirerek yardım sağlamak için sahada bulunuyor." ifadesine yer verdi.

Guterres, uluslararası toplumu depremden etkilenen binlerce aileye yardım etmeye çağırarak, depremdeki can kayıpları nedeniyle "derin üzüntü" duyduğunu belirtti.

POLONYA CUMHURBAŞKANI DUDA'DAN DEPREMLER NEDENİYLE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A TAZİYE MESAJI

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Duda, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'ye desteğe hazır olduklarını ifade etti.

Depremler nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdiğini belirten Duda, "Yardımlar ve diğer gerekli destekler konusunda müttefiğimiz Türkiye'nin yanındayız." ifadesini kullandı.

Polonya, Türkiye'ye destek için 76 uzman itfaiyeci ve 8 arama kurtarma köpeği gönderme kararı aldı.

Polonya haber ajansı PAP'a göre öğleden sonra yola çıkan Polonyalı destek ekipleri Gaziantep'e inecek ve 7 gün boyunca çalışmalara katılacak.

Öte yandan Estonya Başbakanı Kaja Kallas da "Arama kurtarma ve sağlık ekiplerimiz Türkiye'ye yardım için hazır. Kurbanların ailelerine ve etkilenen herkese içten başsağlığı diliyoruz." mesajını paylaştı.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI HERZOG 'GEÇMİŞ OLSUN' DİLEKLERİNİ İLETTİ

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

ÇEKYA, DEPREM NEDENİYLE ARAMA KURTARMA EKİBİ GÖNDERDİ

Çekya, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle Türkiye'ye arama kurtarma ekibi gönderdi. Enkazdaki insanları aramak için özel olarak eğitilmiş arama ve kurtarma ekiplerine bağlı itfaiyeciler, Ostrava kentinde bulunan Leos Janacek Havaalanı'nda gerekli ekipmanları uçağa yükleyerek yola çıktı.

FRANSA, TÜRKİYE’YE 139 KİŞİLİK ARAMA-KURTARMA EKİBİ GÖNDERECEK

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Türkiye’ye 139 kişilik arama-kurtarma ekibi göndereceklerini açıkladı.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Fransa’da harekete geçti. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin yaptığı açıklamada, depremlerin ardından Türkiye’ye 139 kişilik arama-kurtarma ekibi göndereceklerini belirterek, ekibin bu akşam Türkiye’ye hareket edeceklerini ifade etti. Darmanin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talimatıyla söz konusu ekibin "AB Sivil Koruma Mekanizması"nın parçası olarak Türkiye’ye gönderildiğini belirterek, "Fransa, Türkiye ile tam dayanışma içindedir" dedi.

AVUSTURYA’DAN TÜRKİYE’YE 84 KİŞİLİK ARAMA-KURTARMA EKİBİ

Avusturya hükümeti tarafından yapılan açıklamada, yarından itibaren deprem bölgelerindeki operasyonları desteklemek amacıyla Türkiye’ye Afet Yardım Birimi'nden 84 kişilik arama-kurtarma ekibi gönderileceği ifade edilerek, yardım kuruluşlarını sahadaki çalışmalarının desteklenmesi için ise 3 milyon euro maddi destek sağlanacağı belirtildi.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer yaptığı açıklamada, depremin ardından Avusturya'nın "hızlı insani yardım sağlayacağını" belirterek, “Depremlerin ardından bugün Türkiye ve Suriye'den bize ulaşan korkunç fotoğraflar, ağır hasar ve çok sayıda can kaybı olduğunu gösteriyor. Düşüncelerimiz ve en derin sempatimiz kurbanlar ve aileleriyle birlikte. Bu zor durumda Türkiye ve Suriye halkının yanındayız" dedi.

Avusturya’dan gelecek olan ekibin yaklaşık 10 gün boyunca sahadaki ekiplere destek olması planlanıyor.

YUNANİSTAN'DAN TÜRKİYE'YE DESTEK TELEFONU

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de, deprem dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

ABD BAŞKANI BIDEN: EKİPLERİMİZ TÜRKİYE'YE YARDIM EDECEK

ABD Başkanı Joe Biden depremden sonra yaptığı açıklamada, "Ekiplerimiz hızla konuşlanarak Türk arama kurtarma ekiplerine yardım edecek. Depremde yaralanan ve evsiz kalan kişilerin ihtiyaçlarıyla ilgilenilecek." dedi.

 

 

Kaynak: İHA

deprem son depremler Miçotakis Erdoğan