Türkiye ve Avrupa'da kuraklık ne durumda? | 'Kar ve yağış eksikliği çok fazla...'

Kuraklık Avrupa Fransa Türkiye
Türkiye ve Avrupa'da kuraklık ne durumda? | 'Kar ve yağış eksikliği çok fazla...'
Almanya'daki Ren Nehri de kuraklıktan etkilendi. Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye'de kuraklık kendini iyiden iyiye hissettirirken Avrupa da bu sorun ile boğuşuyor. Fransa'da 32 gün boyunca yağış görülmediği kaydedildi, İsviçre ve Avusturya Alpleri'nde bazı kayak merkezlerinde hala kar yok. İspanya ve İtalya da yağışların azalmasından şikayetçi.

Türkiye en kurak kışlarından birini yaşıyor. Yurdun birçok bölgesinde beklenen yağışlar henüz görülmedi. İstanbul'un barajlarındaki su seviyeleri oldukça düşük durumda. Ancak kuraklık sadece Türkiye'yi değil, Avrupa'yı da oldukça kötü etkiliyor. İspanya, Fransa, Almanya'nın güneyi, Avusturya ve İsviçre de mevsim normallerinin bir hayli altında yağış aldı. Venedik'te kanallar kurudu; Avrupa'daki bazı akarsular ve göller kuruma noktasına geldi.

Türkiye'de Ocak ayında yağışlar, mevsim ortalamasına göre yüzde 52 azalarak son 22 yılın en düşük seviyesinde kalırken, yağışların azalması ile kuraklık daha belirgin bir hale geldi.

Haber Global Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, geçtiğimiz günlerde Haber Global'e yaptığı açıklamada, kuraklık yüzünden, her bir damla suya ihtiyaç olduğunu belirtti. Sürmeli "Geçtiğimiz 4 ayı kaybettik. Kar ve yağış eksikliği çok fazla" diyerek bundan sonraki yağışların fazla bile olsa kuraklığa faydası olmayacağını ifade etti. İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 35 seviyelerine geriledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı kuraklık analizine göre Marmara Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde birçok il kuraklığın etkisi altında. 

FRANSA'DA 32 GÜN YAĞIŞ GÖRÜLMEDİ 

Kuraklık Avrupa genelinde de önemli bir sorun. Fransa Meteoroloji Servisi, 22 Şubat'a kadar Fransa genelinde 32 gün kayda değer bir yağış görülmediğini duyurdu. Ülkede 1959'dan bu yana en uzun yağışsız geçen süre yaşandı.

Türkiye ve Avrupa'da kuraklık ne durumda? | 'Kar ve yağış eksikliği çok fazla...' - Resim : 1
Fransa'da kuruyan Isole Nehri'nde 'Yüzmek yasak' tabelası göze çarpıyor. Fotoğraf: Reuters

İklimbilimci Simon Mitelberger, geçen ay Fransa genelinde Şubat ayı ortalamasına göre yaklaşık yüzde 75 daha az yağmur yağdığını söyledi. Ülkenin güney batısındaki Motbel Gölü gibi Fransa genelinde birçok göl kurumak üzere.

Fransa'nın Ekoloji Bakanı Christophe Bechu, ülkede suyun önümüzdeki yıllarda yüzde 40'a varan oranda azalacağı konusunda uyardı. Fransa'nın güneyindeki dört bölgede insanların yüzme havuzlarını doldurmaları veya arabalarını yıkamaları yasaklandı.

Kuraklıktan etkilenen ülkelerden biri de İspanya. İspanya Çevre Bakanı Teresa Ribera, ülkede mevcut ortalama içme suyu miktarının 1980'den bu yana yüzde 12 oranında düştüğünü ve tahminlerin 2050 yılına kadar yüzde 14 ila 40 arasında bir düşüş daha gösterdiğini belirtti. Kuraklığın etkisinin iyice arttığı İspanya'nın ikinci büyük kenti Barselona'da parkların sulanması durduruldu. Ülkede tarım için kullanılan suda yüzde 40, endüstriyel amaçla kullanılan suda ise yüzde 15 kesinti öngören yasalar çıkarıldı.

İtalya'nın en uzun nehri konumundaki, ülkenin kuzey ve orta bölgelerini besleyen Po Nehri'nde su seviyeleri Şubat ayı normallerine göre yüzde 61 azaldı. Ülkenin en büyük gölü Garda Gölü'nde de su seviyesinin 70 cm düşmesi nedeniyle San Biagio Adası artık yürüyerek ulaşılabilir hale geldi.

İtalya Ulusal Araştırma Konseyi (CNR), geçen ay Kuzey İtalya'daki yağışların 2022'deki ortalamanın yüzde 40 altında olduğunu söyledi ve 2023'ün başından bu yana yağış olmamasının "önemli" olduğunu ekledi.

Türkiye ve Avrupa'da kuraklık ne durumda? | 'Kar ve yağış eksikliği çok fazla...' - Resim : 3
İtalya'da Garda Gölü'nde sular 70 cm çekildi. Fotoğraf: Reuters

Avrupa'nın ortasında uzanan ve birçok ünlü kayak merkezini barındıran Alpler'e bu yıl kar neredeyse hiç yağmadı. Avusturya ve İsviçre'deki birçok kayak pistinde hala kar yok. İsviçre hükümeti halkını su tasarrufu yapması konusunda uyarıyor. Bu bölgelere kar yağmamasının yarattığı sıkıntı sadece turizmle sınırlı değil. Avrupa'nın birçok nehri burada eriyen karlarla besleniyor. Örneğin Orta Avrupa ve Almanya taşımacılığının can damarlarından biri olan Ren Nehri'nin başlangıç noktası da Alpler. Nehirdeki su seviyesindeki düşüklük ticareti etkilemekte.

Avusturya Graz Üniversitesi'nde öğretim üyelerinden Torsten Mayer Gürr, "Birkaç yıl önce Avrupa'da, özellikle Almanya veya Avusturya'da suyun bir sorun olabileceği aklıma gelmezdi. Ancak şimdi su kaynağıyla ilgili sorunlar yaşıyoruz, o nedenle bu konuda endişelenmemiz gerekiyor" diyor.

Kaynaklar: The Guardian, Euronews, AA 

Kaynak: Haber Global TV

kuraklık türkiye Fransa İtalya Alpler Alp Dağları İspanya Barselona yağış Bünyamin Sürmeli