Trump'ın karanlık prensi, perde arkasındaki isim "Vance"

abd seçimleri donald trump ABD Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Amerika Birleşik Devletleri Ekonomi haberleri Magazin Haberleri
Trump'ın karanlık prensi, perde arkasındaki isim "Vance"

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan adayı Donald Trump Başkan Yardımcısı olarak aşırı muhafazakar James Donald Vance'i belirledi. Ülkedeki en radikal sağ fikir akımlarından birinin de düşünürü ve aktif katılımcısı durumunda bulunan Vance'in partinin genç kanadının oyunu çekmesi bekleniyor.

Kasım ayında gerçekleşecek ABD Başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti'nin resmi adayı olan Donald Trump'ın Başkan Yardımcısı tercihi şaşırtıcı bir isim oldu. Eski ABD Başkanı Donald Trump bir kez daha Başkan seçilirse Başkan Yardımcısı Ohio Eyaleti'nden Cumhuriyetçi Partili Senatör 39 yaşındaki James Donald Vance (JD Vance) olacak. Genç Cumhuriyetçi kitlenin oyunu almak için aday gösterildiği ileri sürülen Vance aynı zamanda ülkesindeki en sert ve demokrasi karşıtı düşünce hareketlerinden birinin de aktif katılımcısı durumunda.

Trump'ın karanlık prensi, perde arkasındaki isim "Vance" - Resim : 1
Donald Trump'ın Başkan Yardımcısı olarak belirlediği JD Vance (fotoğrafta) ABD'de aşırı sağ fikirleri savunmasıyla bilinen bir isim.

MUHALİFTİ DESTEKÇİ OLDU

ABD Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump'ın başkan yardımcısı adayı genç Senatör JD Vance oldu. ABD medyasındaki yorumlar “Trump'ın kopyası” olarak ifade edilen JD Vance'in genç Cumhuriyetçi tabanın oylarını almak için aday gösterildiği yönünde. Geçmişte Trump'a yönelik “aptal”, “gülünç”, “pislik” ve “ABD'nin Hitleri” gibi ifadeler kullanan Vance son dönemde ise eski Başkan Trump'ın ABD Senatosu'ndaki en büyük destekçisi haline gelmiş durumda.

KİTABI FİLME UYARLANDI

JD Vance aynı zamanda ABD'de muhafazakar işçi ve köylü sınıfının hikayesini anlatan "Hillbilly Elegy" (Köylü Ağıtı) adlı ülkede en çok satanlar listesinde zirveye çıkan bir kitabın da yazarı. Bu kitap ise Trump'ın oy veren kitlesini en iyi anlatan kitaplardan birisi olarak kabul edilmekte. Kitap ayrıca 2020 yılında çekilen bir filme de ilham kaynağı olmasıyla biliniyor.

TRUMP'IN GENÇ KOPYASI

Vance, NATO'nun Avrupalı üyelerinin savunma paylarını arttırması gerektiğini ifade ederken ABD'nin de savunma odağını Çin'e vermesi gerektiğin dile getirmekte. Avrupa'nın fazlasıyla ABD güvenlik şemsiyesine dayandığını iddia eden Vance, Birleşik Devletler'in Ukrayna'ya askeri yardım vermemesi gerektiğini, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de ulusal çıkarlar doğrultusunda diplomatik bağ kurulması gerektiğini ifade etmekte. Vance, ABD'nin her koşulda İsrail'e hem politik hem de askeri destek vermesini de savunmasıyla dikkat çekiyor. Başkan yardımcısı adayı aynı zamanda ABD'nin dünyada yayılmacı değil "içe kapanmacı", "ticari korumacı" ve "kendi sorunlarına odaklanmış" bir politika izlemesi gerektiğini de savunuyor. Tüm bu söylemler aynı zamanda Trump'ın da başkanlık dönemi dış politikasını oluşturuyor.

Trump'ın karanlık prensi, perde arkasındaki isim "Vance" - Resim : 2
Donald Trump'ı Başkanlığının son döneminde çok sert dille eleştiren Vance uzun süredir Trump'ın Senato'daki en büyük desetekçisi durumunda. 

KARANLIK AYDINLANMA YAZARI

'Make America Great Again' (ABD'yi yeniden müreffeh yap) ve 'America First' (Önce Amerika) gibi Trump'ın seçim kampanya stratejilerinin genç kuşaktaki karşılığı olarak gösterilen JD Vance; “Yeni Tepkiselcilik” ya da “Karanlık Aydınlanma” adı verilen marjinal ve aşırı sağcı bir akımın da takipçisi ve aktif fikir üreticisi konumunda. ABD'de aşırı muhafazakar ve sağcı genç düşünürler tarafından 2007 yılında ortaya konulan Karanlık Aydınlanma hareketi ise katılımcı ve liberal demokrasinin insan özgürlüğüne aykırı olduğu fikrine dayanıyor.

JD Vance ilk kez Curtis Yarvis tarafından teorik hale getirilen bu fikrin hem aktif düşünürü ve savunucusu hem de Yarvis'in yakın dostu olarak biliniyor. Anti demokratik ve eşitlik karşıtı hareket dünyada ise 'yeni faşizm' olarak adlandırılıyor.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel