TBMM'deki Can Atalay oturumunda yumruklu kavga
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Can Atalay için yapılan olağanüstü toplantı Bekir Bozdağ başkanlığında başladı. TİP Milletvekili Ahmet Şık'ın konuşması sırasında yaşanan gerginlik sonrası milletvekilleri kürsünün önünde birbirine girdi. Özalan ve Şık'a kınama cezası verildi.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın başkanlığında, CHP'nin "Anayasa Mahkemesinin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesiyle ilgili verdiği karara ilişin genel görüşme yapılması" önergesini ele almak üzere olağanüstü toplandı.
Bozdağ, yapılan elektronik yoklamada, toplantı yeter sayısının bulunduğunu bildirdi.
Genel Kurulda genel görüşme önergesinin okunmasının ardından DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, kesinleşmiş mahkeme hükmünün okunmasıyla Atalay'ın milletvekilliğinin düştüğü oturumu Bozdağ'ın yönettiğini belirterek, usul tartışması açılmasını talep etti. Bunun üzerine Bozdağ, usul tartışması açtı.
Usul tartışması sırasında söz alan TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın, AK Parti sıralarına doğru "Sizde hiç utanma yok" ifadesini kullanması üzerine tartışma çıktı. Bozdağ, birleşime 15 dakika ara verdi. Aranın ardından tekrar oturumu açan Bozdağ, milletvekilleri temiz bir dil kullanmaları konusunda uyardı.
YUMRUKLAR HAVADA UÇUŞTU
Tekrar kürsüye gelen Ahmet Şık'ın AK Parti sıralara yönelik ifadeleri sonrasında yeniden tartışma çıktı. TBMM Başkanvekili Bozdağ oturama ara verdi.
Aranın ardından Ahmet Şık'ın konuşması sürerken AK Parti'li milletvekilleri sıralara vurdu ve tepki gösterdi. Genel Kurulda tansiyon yükselirken milletvekilleri arasında yeniden yumruklu arbede çıktı.
Kavgada, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık hafif yaralandı.
Genel Kurulda tansiyon uzun süre düşmezken Meclis Başkan Vekili Bekir Bozdağ oturuma 45 dakika ara verdi. Ara sonrası oturum yeniden toplanamadı, 17:10'a kadar 5. kez ara verildi.
6. oturum açılırken, 10 dakika sonra bir kez daha ara verildi.
ÖZEL'DEN KURTULMUŞ'A TELEFON
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM’deki olaylı oturumun ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u telefon ile aradı. Yaşanan olayların kabul edilemez olduğunu ifade eden Özel, Kurtulmuş’tan inisiyatif almasını ve siyasi parti temsilcileriyle yapılacak toplantıya bizzat kendisinin başkanlık etmesini istedi.
AHMET ŞIK VE ALPAY ÖZALAN'A KINAMA CEZASI
AK Parti Milletvekili Alpay Özalan ve TİP Milletvekili Ahmet Şık'a kınama cezası verildi.
ÖZGÜR ÖZEL: UTANÇ VERİCİ
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yaşanan yumruklu kavga ile ilgili açıklama yaptı. Özel, şunları ifade etti:
"Meclis'te hiç yaşanmaması gereken şeyler yaşanıyor. Utanç verici görüntüler. Her şey gözümün önünde oldu. Meclis sözün söyleneceği yer. Meclis'te kan akmaya başlıyorsa vatandaş ne yapacak? Bu gerçekten çok utanç verici. Sayın Numan Kurtulmuş'u tüm siyasi partilerin genel başkanlarını ve grup başkanlarını toplantıya çağırmaya davet ediyorum. Bu artık Meclis açısından taşınabilir bir yük olmaktan çıktı. Meclis İdare Amiri'nin milletvekiline yumruk attığı, kadına şiddet uyguladığı bir yerdeyiz."
Özel, kavgada kaşı açılarak yaralanan DEM Parti'li Gülistan Kılıç Koçyiğit ve CHP'li Okan Konuralp ile ilgili, "Arkadaşımız kavgayı ayırmaya çalışırken yaralandı. Sayın Gülistan Koçyiğit de kürsüye yapılan saldırıyı engellemeye çalışırken" dedi.
MUHALEFET LİDERLERİ KATILDI
Olağanüstü toplantıya MHP katılmadı. Ayağını kırdığı açıklanan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, toplantıyı izlemek için TBMM Genel Kurul Salonu'na geldi. Özel'in ayağında ortopedik destek bulunduğu görüldü. AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ve milletvekilleri, toplantı sırasında Özgür Özel'in yanına giderek geçmiş olsun dileklerini iletti.
Toplantıya İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ile Tülay Hatımoğulları Oruç da katıldı.
NE OLMUŞTU?
Anayasa Mahkemesi, Gezi Davası kapsamında hapis cezası verilen Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna hükmetmişti. Kararın gerekçesinde, "Hukuken var olmayan işlem ile ilgili söz konusu talebin incelenebilmesine imkan bulunmadığı" ifade edilmişti.
Kararın ardından Atalay'ın avukatları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye için başvuruda bulundu. Atalay da mahkeme kararına dikkat çekerek, tahliyesini ve milletvekilliğinin yeniden tanınmasını talep etti.