TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin grup önerileri reddedildi

Ankara TBMM Gündem haberleri CHP HDP İYİ Parti
TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin grup önerileri reddedildi

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Meclis Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri reddedildi.

Genel Kurulda, İYİ Parti'nin "memur, emekli ve işçi maaşlarının artışı", HDP'nin "6-8 Ekim 2014 olaylarının hukuki süreçleri" ve CHP'nin "TÜİK verileri"ne ilişkin araştırma önergelerinin gündeme alınmasına yönelik grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, partisinin grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, dün yüzde 25 olarak açıkladığı memur ve emekli maaş artış oranının bugün yüzde 30'a çıkarıldığını bildirdiğini anımsattı. Koncuk, şu ifadeleri kullandı:

"Böyle, torbadan tombala çeker gibi zam olmaz, dayanağınız nedir? Dün Sayın Cumhurbaşkanı o refah payını yani 8,52 oranında tespit ettiği refah payını neye göre tespit etti? Hangi ekonomik gerekçelerle yüzde 8,52 bugün 13,52'ye çıktı?

Yüzde 5 artışı olumlu buluyoruz ama bu rakam kurtarmaz, kurtarmayacaktır. Çünkü 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı TÜRK-İŞ'in açıklamasına göre 25 bin 365 lira. Siz memura yüzde 5 verdiğinizde, ortalama memur maaşında 400, 450 liralık bir artış meydana getiriyorsunuz. Bu yeter mi? Yetmez. Bütün emeklilere ve bütün memurlara artı 2 bin lira seyyanen zam yapalım, bunu bekliyoruz; bunu sendikalar da dile getirsin."

"PARANIN PUL OLDUĞU BÖYLE BİR DÖNEM HİÇ YAŞANMAMIŞTIR"

HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı, "Emekliyi de emekçiyi de memuru da enflasyonun altında eze eze yere yapıştırıp pestile çevirdiniz. Zenginliği topluma yaymak yerine zenginlere kaynak transferi yaratarak, fakir ve size muhtaç bir halk yaratarak insanları sefalete sürüklediniz." dedi.

En temel ihtiyaçlara ulaşımın imkansız hale geldiğini ileri süren Gaydalı, vatandaşların elektrik, su, doğal gaz gibi ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını söyledi.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı memur ve emekli maaşı zam oranlarının AK Parti'nin iktidarda kalmak için yaptığı son çırpınışlar olduğunu savundu.

TÜRK-İŞ'in aralık ayı için açıkladığı açlık sınırının 8 bin 100 lira, yoksulluk sınırının ise 26 bin 485 lira olduğunu aktaran Aygun, şunları kaydetti:

"Ne yapılırsa yapılsın enflasyon canavarına yenilen bir düzen oluşmuştur. Fiyatlar günlük, saatlik değişmektedir. Paranın pul olduğu böyle bir dönem hiç yaşanmamıştır. Şu anda yapılan yüzde 30 zamla birlikte en düşük memur maaşı 10 bin 442 lira olmuş. Yeni işe başlayan bir karı koca yoksulluk sınırının altında maaş alıyor. Sizler her şeyi güzel gösteriyorsunuz ama çıkın sokağa, bir görün, vatandaş artık perişan halde. Çocuklarımız bayat simit, bayat ekmek kuyruğunda. Siz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki asgari ücretli vatandaşlarımıza 11 bin 800 lira verilirken kendi ülkesindeki asgari ücretlilere 8 bin 500 lirayı reva gören bir yönetim oldunuz."

"2023 İHRACATTA DA HEDEF BÜYÜTTÜĞÜMÜZ BİR YIL OLACAK"

AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, pandemi sürecinde en büyük ve en güçlü devletlerin ekonomilerinin çöktüğünü söyledi.

Bu süreçte Türkiye'nin kazancını, zenginliğini çalışanlar başta olmak üzere milletin bütün fertleriyle kararlı bir şekilde paylaştığını ifade eden Kırkpınar, "Memur ve emekli maaş artışlarını da bu kapsamda değerlendirdik. Çok şükür dünyanın her ülkesine ürün satan, bölgesinin üretimcisi olarak görünen bir ülke konumuna bugün itibarıyla gelmiş bulunmaktayız. İnşallah, 2023 ihracatta da hedef büyüttüğümüz bir yıl olacak." diye konuştu.

EYT problemini de AK Parti'nin çözdüğünü dile getiren Kırkpınar, şu ifadeleri kullandı:

"Yine, asgari ücret oranında tüm ücretlerden vergiyi bizler kaldırdık. En düşük emekli maaşı 5 bin 500 lira ve asgari ücret de dolar bazında yine tarihi bir seviyeye ulaştı; 455 dolarla en yüksek seviyesine çıkmış oldu. Biliyorsunuz, memur ve emeklilerin maaşları yasayla yılda 2 defa güncellenerek güvence altına alınmıştır. Açıklanan yüzde 30'luk artış altı aylık bir artıştır, 2'nci altı ayda da artışlar güncellenerek devam edecek. Dolayısıyla bizler toplumumuzun bütün kesimlerinin yanındayız. Yoksulumuzu, garibanımızı, asgari ücretlimizi, memurumuzu, emeklimizi, dul ve yetimimizi, yaşlılarımızı, engellilerimizi yani tüm kesimlerimizi, Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi enflasyona bugüne kadar ezdirmedik bundan sonra da ezdirmeyeceğiz."

İYİ Parti, HDP ve CHP'nin grup önerileri kabul edilmedi.

Daha sonra AK Parti Grubu'nun gündem ve çalışma saatlerine ilişkin önerisi görüşüldü. Kabul edilen öneriye göre, TBMM Genel Kurulu'nda Antalya Diplomasi Forumu Vakfı Kanunu Teklifi'nin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi'nin müzakerelerine geçilecek.

Genel Kurulda daha sonra Antalya Diplomasi Forumu Vakfı Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.

 

Kaynak: AA

TBMM Genel Kurulu CHP HDP iyi parti