Son depremler neyin habercisi? Vakit doldu mu?

Gündem haberleri Marmara Depremi Son depremler İstanbul depremi Deprem Yaşam Haberleri Doğal Afetler İstanbul
Son depremler neyin habercisi? Vakit doldu mu?

Yalova Çınarcık'ta meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki deprem akıllara "Büyük İstanbul depremi kapıda mı?" ve " Bu deprem öncü mü?" sorularını getirdi. Prof. Dr. Cenk Yaltırak ve Prof. Dr. Ahmet Ercan ise "son depremlere" ilişkin tüm merak edilenleri anlattı.

Son iki haftalık süreçte önce Gemlik ardından merkez üssü Yalova'nın Çınarcık ilçesi olan 4,1 büyüklüğünde sarsıntı büyük endişelere neden oldu. Marmara denizinde, Çınarcık ilçesinin 8,52 kilometre açıklarında meydana gelen depremin 11,18 kilometre derinlikte olduğu belirlenirken, deprem İstanbul'dan da hissedildi. Deprem hemen akabinde "Büyük İstanbul depremi kapıda mı?" sorusunu akıllara getirdi. Deprem Bilimci Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ve Jeofizikçi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, korkuya neden olan son depremleri  haberglobal.com.tr için değerlendirdi.

ÖNCÜ DEPREM DEĞİL 

Deprem Bilimci Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, dün geceki depremin, 1999 Marmara Depremi'nde olan kırığın Çınarcık kolu üzerinde oluştuğunu söyledi. Ercan, “Küçük bir deprem. Yerel bir boşaltmayı belirtiyor. Beklenmekte olan İstanbul depreminin bir habercisi ya da onun öncüsü niteliğinde değil. Depremin ayak sesleri duyuluyor gibi bir olay da söz konusu değil. Sadece bilimsel açıdan önemi var halkı galeyana getirecek bir uyarı yapma gereği duymuyorum” diye konuştu.

Son depremler neyin habercisi? Vakit doldu mu? - Resim : 1
Uzmanlar, Marmara'da bu tarz depremlerin sık sık olduğunu söyledi.

DEVAMI GELECEK Mİ?

“Bu depremlerin gün içerisinde devamı gelir mi?” sorusunu da Ercan, “Sanmıyorum, büyük bir deprem beklentisi içinde değilim” dedi.

"MARMARA'DA SÜREKLİ DEPREM"

Yerbilimci Prof. Dr. Cenk Yaltırak, bu depremin öncü olup olmadığını henüz bilmediklerine dikkat çekerek açıklamalarına başladı. Yaltırak, bu tarz depremlerin Marmara'da sürekli olduğunu belirterek, “Depremler, harita üzerinde sürekli yayınlanıyor ve yüzlerce kırmızı nokta halinde gösteriliyor” ifadelerini kullandı.

Son depremler neyin habercisi? Vakit doldu mu? - Resim : 2
Depremlerin devamlı izlenerek, çevresini nasıl etkilediğinin tespit edilmesi gerekiyor.

DEVAMLI İZLENMELİ

Yaltırak, şöyle devam etti:

“Bunlar uzun periyotlarda, uzun zamanlarda izlendiği zaman ne anlama geldiği üzerinde fikir yorabileceğimiz bir sistem lazım. Mesela, gözlem yapılıyor, bunlar izleniyor, yerleri bulunuyor. Bunlar standart işlemler ama devamlı izlendiğinde etrafı nasıl etkiliyor, stres nasıl değişiyor bunların da takip edilmesi lazım.”

"BU DEPREME ÖNCÜ DİYEN..."

Yaltırak, “Bu depreme öncü diyen bir şey bilmiyordur, stresi boşaltıyor diyen de bir şey bilmiyordur. Bunlar gerçekliğe dayanmayan spekülatif laflar” şeklinde konuştu.

“Depremin öncü olduğunu nasıl anlarız?” sorusunu da Yaltırak, “Birilerinin speküle ettiği gibi bir mekanizma söz konusu değil. Bir depremin öncü olup olmadığını deprem olduktan sonra anlaşılır” yanıtını verdi. 

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel