Rize - Artvin Havalimanı açıldı! Erdoğan ve Aliyev'den mesajlar

Gündem haberleri Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan Rize Artvin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rize-Artvin Havalimanı açılışında konuşma yaptı. İki liderin konuşmasının ardından havalimanının açılışı gerçekleşti. Erdoğan programda bazı müjdeleri de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla Rize-Artvin Havalimanı açıldı. Törende konuşan Aliyev, "Rize'nin, Artvin'in, Karadeniz'in tabiatı büyük servettir ama en büyük servet, bu bölgenin insanlarıdır.  Yaşasın Rize, yaşasın Türkiye, yaşasın Türkiye ve Azerbaycan birliği" dedi. Aliyev'in ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu. 

İki liderin konuşmalarının ardından havalimanı, MHP lideri Devlet Bahçeli ve BBP lideri Mustafa Destici'nin de katıldığı törenle açıldı. 

Erdoğan'ın açıklamaları: 

Sayın Aliyev, Sayın Bahçeli, Sayın Destici, değerli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Rize - Artvin Havalimanımızın şehirlerimize, bölgemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. 

5 yılda tamamlanan Rize - Artvin Havalimanı, yıllık 3 milyon yolcu kapasiteli terminali, destek üniteleri ve diğer birimleriyle gerçekten gurur verici bir eser oldu ancak şu anda uçaklarımız boş gidip geliyor. Buradan Rizeli hemşehrilerime, Artvinli hemşehrilerime sesleniyorum, uçaklar boş gidip gelirse bu ne Rizeliye ne Artvinliye yakışır. Demek ki Rizeli, Artvinli hemşehrilerim bu uçakları doldurmalı ki, bu gidip gelişler çok daha farklı şekilde devam etsin. 

Rize - Artvin Havalimanı açıldı! Erdoğan ve Aliyev'den mesajlar - Resim : 1
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize-Artvin Havalimanı'na iniş yapan uçağın kokpitinde

Bu topraklarda yaşayanlar ve sılayı rahim için ziyarete gelenler yanında, bölgenin güzelliklerini görmek isteyen herkese Rize-Artvin artık bir uçak bileti mesafesindedir. Havalimanı yaklaşık 4.4 milyar dolarlık yatırımla tamamlandı. 

Rize'nin turizm potansiyelini değerlendirmek için de önemli çalışmalar yürütüyoruz. Kaçkar Dağları Milli Parkı'nı halkımızın kullanımına açtık. Bölgemizi, Karadeniz'in üs bölgesini yapacak İyidere Lojistik Limanı'nın da yapımı sürüyor. 

İnşallah bölgemiz, büyük ve güçlü Türkiye hedefimizin, aydınlık geleceğin lokomotiflerinden biri haline dönüşecektir. Türkiye'nin demokrasi ve kalkınma yolcuğu hem 2 asırlık tarihi hem de tüm dost ve kardeşleri ile bölgesi için büyük bir başarı hikayesidir. 

Milletimiz senaryoyu çözdüğü için girdiğimiz her mücadelede bugün olduğu gibi yanımızda yer aldı. Bugün, Cumhur İttifakı olarak, aynı mücadeleyi sürdürüyoruz. Şimdi soruyorum, 2023'e bu ruhla hazır mıyız? Durmak yok, yola devam diyor muyuz? Yalanın, iftiranın kol gezdiği dönemde ülkemizi geleceğine hazırlıyoruz. 

Küresel ekonomi sisteminin kökünden sarsıldığı dönemde biz yatırımla, üretimle, istihdamla ülkemizi büyütmek için gece gündüz çalışıyoruz. Yabancı düşmanlığı tohumlarını ekmek için her türlü ahlaksızlığı sergileyenlere rağmen bu mücadeleyi başarıya ulaştıracağız. Buna var mıyız? Bu bayrağı hep daha yukarıya dikmek için yolumuza devam edeceğiz. 

Tek vaatleri Türkiye'yi her şeyiyle eskiye döndürmek, kaos çıkarmak olanlara asla fırsat vermeyeceğiz. Teneke gürültüsünden öte anlamı olmayan patırtılarla gündeme gelmeye çalışanların gerçek yüzlerini en iyi sizler biliyorsunuz.

18 Mart'ta Çanakkale Köprüsü'nün açılışını yaptık. Yakın tarihimizin en büyük zaferinin yaşandığı yerde inşa ettiğimiz köprü ile Boğazlarımıza 4. gerdanlığı takmış olduk. 

Eksiklerimiz elbette vardır, elbette hatalarımız olmuştur ama Türkiye'ye yaşattığımız asırlık atılımlar yanında bunlar devede kulak misalidir. Dünya ateş çemberinden geçerken biz ülkemizi en üst seviyeye çıkartma sorumluluğunun hakkını vermeye çalışıyoruz. Dün başardık, dün üstesinden geldik, bugün de geleceğiz. Çünkü Türkiye belki 100 yılda bir böyle fırsatlar yakalıyor. Bu defa aynı hüsranın tekrar yaşanmasına milletçe izin vermeyeceğiz. 

2022 YAŞ ÇAY ALIM FİYATINI AÇIKLADI

Üretim ve istihdam tarafında işler istediğimiz gibi gidiyor. Hayat pahalılığı ile mücadeleyi enflasyonu dizginleyerek sürdürüyoruz. Bugün buradan 2022 yılı yaş çay alım fiyatlarının müjdesini de paylaşmak istiyorum. Yaş çay alım fiyatı kilogramda 3.87 liraydı, bu yıl yaş çay alımlarında taban fiyatı yüzde 73 artışla 6 lira 70 kuruşa, kilogramda 13 kuruş olan desteklemeyi de yüzde 130 artışla 30 kuruşa çıkartıyoruz. 

İKİ MÜJDE DAHA

Bir müjde de İkizdere ve Çamlıhemşinli üreticilere. Günde 100'er ton kapasiteye sahip, 5 bin üzerinde üreticiye hizmet verecek fabrikaların inşaatları şu anda projeleri ile birlikte başladı. Bu fabrikalarımız inşallah, önümüzdeki kampanya döneminde çay alımına ve üretimine başlayacak. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile diğer kurumlarımıza Arhavi OSB'nin kamulaştırılması çalışmasının süratle tamamlanması talimatını verdim. 

Değerli Aliyev kardeşime tekrar şükranlarımı sunuyorum. Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

ALİYEV'DEN ÖNEMLİ MESAJLAR: YAŞASIN TÜRKİYE VE AZERBAYCAN BİRLİĞİ

Aliyev'in açıklamaları: 

"Aziz kardeşlerim, yeniden Türkiye topraklarında olmaktan çok mutluyum. Azerbaycan'dan sizlere gönülden selamlar getirdim. Kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a beni bu törene çağırdığı için teşekkür ederim. Bu havalimanı için de sizi yürekten tebrik ediyorum. Havalimanının açılışı hayırlı gelişmenin tezahürüdür. Kardeş Türkiye süratle gelişiyor. Türkiye bugün dünya çapında söz sahibi olur, büyük güç sahibi oluyor. Havalimanları, barajlar, yollar, okullar Türkiye'nin gücünü gösteriyor. Bütün bu işlerin merkezinde insan faktörü vardır. Sizinle beraber olmak benim için büyük bir mutluluktur. 

Rize - Artvin Havalimanı açıldı! Erdoğan ve Aliyev'den mesajlar - Resim : 2

Biz her zaman biriz. Hoş günde de, zor günde de bir aradayız. Karabağ Savaşı bunu gösterdi. Savaşın ilk gününden son gününe kadar benim kardeşim yanımızdaydı. Kardeşlerimiz, halkımızın yanındaydı. Sayın Erdoğan'ın, 'Azerbaycan yalnız değildir, Türkiye Azerbaycan'ın son anına kadar yanındadır' demesi çok önemliydi. Azerbaycan bunu asla unutmayacak.

Bugün de Karabağ'ın imarı için birlikte çalışıyoruz. Karabağ'da birçok Türk şirketi imar işi ile uğraşıyor. Biz dünya çapında birbirine en yakın ülkeleriz. Bizi hem dostuz hem kardeşiz ve artık resmen müttefikiz. Bu bize atalarımızın vasiyetidir. Biz bu vasiyete sahip çıkıyoruz. Rize'ye ilk kez geldim. Uçakla gelirken güzel manzarayı seyrederken Aziz Kardeşime dedim ki; 'Burası cennete benziyor'. Kardeşimin memleketindeyim. Rize, Türk dünyasına büyük bir lider bahşetmiştir. Bütün Türk dünyası sizinle gurur duyuyor. Yaşasın Türkiye, yaşasın Türkiye-Azerbaycan birliği."

RİZE - ARTVİN HAVALİMANI ÖZELLİKLERİ

3 milyon metrekare alanda inşa edilen Rize-Artvin Havalimanı, 45 metre genişlik ve 3 bin metre uzunluğundaki pistiyle bölgenin hava yolu ulaşımı ihtiyaçlarını eksiksiz karşılayacak.

Temeli 3 Nisan 2017'de atılan havalimanı, yıllık 3 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Eşsiz mimarisi ve ileri mühendislik teknolojileriyle hayata geçirilen havalimanının, 32 bin metrekare terminal binası ve diğer destek binalarıyla toplam 47 bin metrekare kapalı alanı bulunuyor.

Bölgenin kültürel ögelerinden izler taşıyan havalimanında, yöresel mimarinin yansıtıldığı terminal binasının yanı sıra çay bardağı formundan esinlenilerek 36 metre yüksekliğinde kule inşa edildi. Gövdesi aydınlatılan kule, bölgenin siluetine de canlılık katacak.

Teknik ve yapım özellikleriyle kendi alanında dünyanın sayılı örnekleri arasında yerini alacak olan Rize-Artvin Havalimanı, yaklaşık 19 futbol sahası büyüklüğünde, bir başka deyişle 135 bin metrekareden fazla peyzaj alanına sahip.

Havalimanının 49 bin metrekaresi, Karadeniz'in coğrafi özelliklerine uyumlu olan 1453 ağaçla yeşillendirildi.

Rize çayını tüm dünyaya tanıtmak, çayın bahçeden bardağa yolculuğunu, bölgedeki tarihi ve etkileriyle anlatmak üzere Çay Müzesi'ne ve sanatsal objelere yer verilen havalimanında, 448 araç kapasiteli otopark bulunuyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere ülke turizmine, ticaretine, üretimine sağlayacağı katkılarla, millete, çevreye, ülke ekonomisine hizmet edecek havalimanı, Doğu Karadeniz, Kafkas ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki potansiyel trafikten kaynaklanacak taşımacılık zincirinin aktarma merkezi de olacak.

Havalimanı, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile uluslararası giriş-çıkışlara açık daimi hava hudut kapısı olarak belirlendi.

Kaynak: Haber Global TV

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rize-Artvin Havalimanı İlham Aliyev