Cumhurbaşkanı Erdoğan: Barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırız

haberglobal.com.tr
Volodimir Zelenski Ukrayna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Rusya Rusya Ukrayna Savaşı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırız

Son dakika haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna lideri Volodimir Zelenski ile ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, "Rusya'nın da dahil olduğu bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırız" dedi.

Son dakika haberi... 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna lideri Volodimir Zelenski ile ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün desteklendiğini belirterek, "Rusya'nın da dahil olacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları:

-Zelenski'yi yeniden misafir etmekten memnuniyet duyuyorum. Zelenski ve Miçotakis'in bulunduğu yere yakın konumda gerçekleşen saldırı nedeniyle her iki ülkeye de geçmiş olsun diyorum. Savaşla ilgili gelişmeleri ayrıntılı şekilde ele aldık. Stratejik ortağımız Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğe desteğimizi vurguladım.

-Barışın tesisi için Mart 2022'de kurulan müzakere masasının yanından geçilebilecek bir adım atılamadı. Elimizden gelen katkıyı verdik. Rusya'nın da dahil olacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırız. Karadeniz girişimi 33 milyon tona yakın tahılın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasına imkan vererek küresel bir krizin önüne geçilmesini sağladı. 

-Ukrayna'nın kalıcı güvenliğini tesis etmiş olması büyük önem taşıyor. Bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkileri de ele aldık. 10 milyar dolar hedefimize ulaşmada mutabık kaldık. Serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesi işbirliğimize ivme katacak. Ukrayna'nın yeniden imarı çalışmalarına da güçlü şekilde destek vereceğiz. Ukrayna'nın yeniden inşası forumunu da gerçekleştirdik. 

-Kırım Tatarlarının Ukrayna'daki varlığı iki ülke arasındaki dostluğu pekiştiren durumlardan biridir. Soydaşlarımızın haklarının garanti altına alınması ve özerklik statülerinin güçlendirilmesi konusunda emekleri için Zelenski'ye teşekkür ediyorum. Bir yandan Ukrayna'ya desteklerimizi sürdürürken bir yandan da savaşın adil bir şekilde sonlandırılması için çalışmaya devam edeceğiz.

Zelenski'nin açıklamaları:

-Değerli Türk halkı öncelikle Ukrayna'nın egemenliği ve bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne desteğiniz için teşekkür ederim. Her zamanki gibi verimli ve samimi bir görüşme gerçekleştirdik. Bir an önce tüm topraklarımıza acilen barış getirmek istiyoruz, hem insanlarımız hem de Karadeniz için.

-Vatandaşlarımızın Rus esaretinden kurtarılması aşamasında teşekkür ettim. Bugün ben Kırım Tatar, özellikle Rusya tarafından baskı görenler başta olmak üzere bu insanlar işgal altındaki Ukrayna topraklarında sert insanlık dışı imkanlarda bulunuyor. Bu insanlar serbest olmalı. 

-Kendi evinde barış içinde bir hayat hak ediyor herkes. Barış planımıza dikkat çektik, liderler düzeyindeki zirve hazırlıklarıyla ilgili bilgi verdim. İsveç'te de düzenlenecek, Türkiye'nin rolü barış planının gerçekleşmesinde de önemli. Açılış zirvesine gelince biz Rus tarafının temsilcilerini orada görmek istemiyoruz. Bir adil bir barış istiyoruz. 

-Yeniden imar ve iki ülke arasındaki anlaşmalarının ilerletilmesi için hazırız. Biz ortak silah ve mühimmat üretimi için çalışıyoruz. Ukrayna'da şimdiden Türk temsilciler var, bu stratejik yönümüz halklarımız için çok önemli. 

-Erdoğan'ın girişimleri sayesinde önemli insani sonuçlar elde ettik. Çabaları için Erdoğan'a minnettarım.

-Biz daha fazlasını yapabiliriz. 30 milyon tondan fazla tahıl o koridordan geçti, şimdi Ramazan ayı arifesinde herkese bir sakinlik ve böyle mutluluk dilemek istiyorum. Her gün insanlarımızın kaybı ve işgalciler tarafından Ukrayna çocuklarının öldürülmesi, o yüzden bu mübarek Ramazan ayında barışın bize biraz daha yaklaşmasını diliyoruz.

SORU-CEVAP

 Zelenski:

-Bu savaşın bitmesi için sunulan her teklif bir formüle dayanıyor. Biz şimdi kendi toprağımızı savunuyoruz, biz kendi evimizdeyiz. Bizim dile getirdiğimiz öneriler pratik sonuçlara dayanıyor, uzun ve yorucu bir yol ama bugün dile getirdiğim açılış zirvesinde gıda güvenliği de görüşülecek, seyrüsefer güvenliğiyle de alakalı. Karadeniz'e kıyısı olan tüm ülkeler tahıl koridorunun çalışmasını istiyor. Biz tüm limanlarımızın çalışmasını istiyoruz. Odessa'daki büyük limanların yanı sıra bu liman sayısını genişletmek istiyoruz. Bu binlerce istihdam demek olacak.

Erdoğan:

-Rus askerlerinin Ukrayna tarafından bulunması, bütün bunların hepsi barışı bu denli savunan bir ülke olarak Rusya'nın da Türkiye'nin de duruşuna saygı duyacağına inanıyoruz. Bu olmazsa barışı sağlamak da mümkün değil. Dünya kamuoyunda görevimizi yapmış sayacağız kendimizi.

Zelenski:

Cumhurbaşkanı Erdoğan her zaman Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü tanıyor ve dile getiriyordu, bugün de bunu duydunuz. Hiçbir zaman fikrini değiştirmediği için kendisine minnettarım. Kırım Tatarlarını kimse geri getiremedi, aileleri ve halk adına büyük bir acı. Biz bir kısmını geri getirdik ama çoğu şu an esaret altında. Bugün bir liste ilettim, listem güncelleniyor, maalesef evlerine dönmüyorlar. Erdoğan, bence bunu yapabilir. En azından bunu deneyecek. Tahıl koridoruna gelince, Ukrayna zor şartlarda olduğunda ihracat Ukrayna için kritik öneme sahip olduğunda Guterres ve Erdoğan'ın çalışmaları sayesinde koridor çalışmaya başladı. 

Erdoğan:

 -Üç başlık önemli. Gıda, seyrüsefer garantisi ve esir takası. Ramazan ayı sebebiyle bir sükunet ve limanların güvenliğinin temininin istenmesi büyük önem taşıyor. Gıda güvenliği, esir takası ve seyrüsefer güvenliği konusunda aynı fikirdeyiz, bu konuda adımlar atmamız lazım, biz Türkiye olarak buralarda olumlu bazı yaklaşımlar gördüğümüz için bu adımları atıyoruz ve netice alacağımızı ümit ediyoruz. Ümitsiz değiliz, bu salon çok şeylere şahit oldu ve yine bunlara şahit olacağımızı ümit ederek bu yola çıktık.