Bakan Çavuşoğlu'dan Brüksel'de net mesaj: AB verdiği sözleri tutmalı

yunanistan Mevlüt Çavuşoğlu AB KKTC Doğu Akdeniz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, "Türkiye her zaman, bir söz verdiği zaman o sözünü yerine getirir ama AB'nin de sözlerini yerine getirmesi gerekiyor" dedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'de AB ve NATO temaslarının ardından açıklama yaptı. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye-AB ilişkileri konusunda olumlu havanın olduğunu belirterek, AB'ye verdiği sözleri tutma çağrısında bulundu ve, "Üyelik müzakerelerinin de öldürülmemesi gerekiyor" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan'la yapılacak istikşafi görüşmelere de vurgu yaparak, "Yunanistan'ın bazı provokasyonları devam ediyor. Denizin altında kablo döşeme faaliyetleri, tatbikat yapmak istemesi, durup dururken bir Navtex yayınlıyor, bakıyoruz burada hiçbir faaliyet de yapmıyor. Provokasyona devam ediyor. Bekliyorlar ki biz de devam edelim" ifadelerini kullandı. 

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamaları:

AB'nin bizden beklentileri vardır, muhataplarımızdan da Türkiye'den beklentilerini dinleme imkanımız oldu. Geçmişte olduğu gibi bundan sonra da Türkiye her zaman, bir söz verdiği zaman o sözünü yerine getirir ama AB'nin de sözlerini yerine getirmesi gerekiyor.

Hangi konularda adımlar atılabilir. Geçmişte işbirliğimiz de oldu. Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirdiğini görüyoruz ama AB tarafından yükümlülüklerin yerine getirilmediğini de hepimiz biliyoruz. Göç konusunda örneğin ortak mutabakatımız. Sadece göçmenlerin durdurulması ya da Suriyeli göçmenlere belli yardımın yapılması değil. Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi de var. Maalesef bu konuda henüz bir adım atamadık. Vize serbestisi konusu AB'nin bir sözüdür. Bu mutabakatın içinde var. Elbette bunun için 72 kriter vardır. Bunun 66'sını yerine getirmiştik. Şu anda 4 kriter kaldı. Geri kalan kriterlerde de bazı kelimelerde anlaşmazlıklar var. 

"ÜYELİK MÜZAKERELERİ ÖLDÜRÜLMEMELİ"

Üyelik müzakerelerinin de öldürülmemesi gerekiyor. Bize bildirilen açılış ve kapanış kriterlerini her zaman yerine getirmeye hazırız ama meselenin siyasi olduğunu da biliyoruz. İki gündür gerçekleştirdiğimiz toplantılarda tüm muhataplarımda pozitif bir yaklaşım gördüm. Umarım somut adımlarla bu süreci kalıcı hale getirebiliriz. 

Sorunların kısa süre içinde çözülemeyeceğini herkes biliyor ama yol haritasını belirleyerek daha sonra birlikte çalışarak bu süreci kalıcı hale getirme konusunda kararlılık var. Biz de beklentilerimizi net bir şekilde kendilerine aktardık. Anlaşma yaparız, sonra uygulamasına bakarız yaklaşımının doğru olmayacağını söyledik. 

YUNANİSTAN İLE İLİŞKİLER VE SON GELİŞMELER

Yunanistan ile istikşafi görüşmeleri pazartesi başlatıyoruz. İyonya Denizi'ndeki adımlar Ege'yi etkilemez. Müzakerelerde Ege ile ilgili bazı açıklamalar da oldu. AB nezdinde de bunun fark edildiğini gördüm. Bunun Yunanistan'a bir faydası yok, Yunanistan'ın böyle açıklamalardan artık kaçınması lazım. Ege'de karasuları konusunda Türkiye'nin pozisyonu değişmemiştir. O günden bu yana, iktidara gelen tüm partiler, Türkiye'nin tutumu konusunda aynı kararlılığı sürdürmüşüzdür. Çünkü bu milli bir meseledir. Yunanistan'ın bazı provokasyonları devam ediyor. Denizin altında kablo döşeme faaliyetleri, tatbikat yapmak istemesi, durup dururken bir Navtex yayınlıyor, bakıyoruz burada hiçbir faaliyet de yapmıyor. Provokasyona devam ediyor. Bekliyorlar ki biz de devam edelim. Gelecekler AB'ye 'Bakın Türkiye faaliyetlerine devam ediyor, yaptırım' diyecekler. 

(Doğu Akdeniz'de konferans önerisi) Kıbrıs Türk halkının hakkını koruyacağız. Hakça paylaşım konusunda Rum Kesimi'nin muhatabı KKTC. Biz Rum Kesimi'ni tanımıyoruz. Onlar da KKTC'yi tanımıyor. Burada gereksiz yaklaşım içinde olmamak lazım. Belki ayrı bir formatta bir araya getirebiliriz onları. 

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber