Savaş simsarları... Mazlumlar üzerinden dolandırıyorlar
İsrail-Hamas Savaşı'nda şimdi de vatandaşların duygularını istismar eden yeni bir dolandırıcılık ortaya çıktı. Simsarlar, insanlara bağış yapmaları yönünde e-postalar atarak onları sahte sitelere yönlendiriyor. Uzmanlar, özellikle sitelerdeki yazım hatalarının onları ele verdiğini söylüyor.
İsrail'in Filistin'e yönelik saldırı ve katliamları günlerdir sürüyor. Gazzelilere yardım etmek isteyenleri ise yeni bir dolandırıcılık yöntemi bekliyor. İnsanların duygularını istismar eden bu yöntemle siber suçlular, önce yardım çağrısı ileten bir e-postayı kullanıcılara gönderiyor. Bugüne dek 500'den fazla kişiye ulaşan bu dolandırıcılık postaları, kullanıcıları sahte web sitelerine yönlendiriyor. Bu tür e-postaların ise genelde İngilizce yazması dikkat çekiyor. Dolandırıcılar yardım kuruluşlarının kimliğine bürünerek ve duygusal bir dil kullanarak kullanıcıları, bağış yapmaları istenen dolandırıcılık amaçlı web sitesi bağlantısına tıklamaya ikna ediyor.
"DOLANDIRICILAR, SPAM FİLTRELERİNİ DE ATLATABİLİYOR"
Güvenlik Uzmanı Andrey Kovtun, aldatıcı e-postalar'ın pek çok farklı adresten gelebildiğini belirtirken, "Dolandırıcılar bu e-postalarda spam filtrelerini atlatmak için birden fazla metin formatı oluşturmaya çalışıyor. Örneğin, 'merhametinize ve yardımseverliğinize sesleniyoruz' ya da 'empatinize ve cömertliğinize sesleniyoruz' gibi çeşitli bağış çağrısı ifadeleri kullanıyorlar ve 'yardım' gibi kelimeleri 'destek', 'yardım' gibi eş anlamlı kelimelerle değiştiriyorlar. Ayrıca bağlantıları ve gönderen adreslerini de sıkça değiştiriyorlar. Sağlam siber güvenlik çözümleri bu taktiklere karşı koruma sağlar" diyor.
SAHTE WEB SİTESİNE YÖNLENDİRİYOR
Simsarların yöntemi ise şöyle işliyor. E-postalarda kullanılan bağlantılar bir dolandırıcılık web sitesine yönlendirme görevi üstleniyor. Bu web sitesi kullanıcılara çatışma hakkında bilgi veriyor, fotoğraflar gösteriyor ve bu yolla bağış yapmaya teşvik ediyor. Ne yazık ki bu gibi dolandırıcılık sayfaları, tasarımlarını değiştirerek ve farklı grupları hedef alarak hızla çoğalabiliyor. Bu nedenle dolandırıcılıktan kaçınmak için bağış yapmadan önce sayfaları iyice incelemek gerekiyor. Sahte siteler genellikle yardım kuruluşlarının organizatörlerinden, alıcılardan, meşruiyetlerini kanıtlayan belgelerden veya fon kullanımına ilişkin şeffaflıktan yoksun oluyor.
YAZIM HATALARINA DİKKAT
Uzmanlar ise bu tarz sahte dolandırıcılık hesaplarıyla ilgili şu önlemleri alma tavsiyesinde bulunuyor.
*Hayır kurumunun web sitesini ve kimlik bilgilerini kontrol edin. Bunların gerçek olup olmadıklarını doğrulamak için bir kuruluşun kimlik bilgilerini bilinen bir veri tabanında çapraz olarak kontrol etmelisiniz.
*Bağış yapmak veya destek sunmak için doğrudan yardım kuruluşlarına başvurun. Çevrimiçi bağış yapmak için önünüze gelen bağlantıya tıklamak yerine yardım kuruluşunun web sitesi adresini kendiniz yazın.
*Krizden etkilenen bireylerin, özellikle de tanımadığınız kişilerin para için sizinle doğrudan iletişime geçme ihtimalinin düşük olduğunu unutmayın.
*Sahte bir web sitesi gerçek bir yardım sitesiyle neredeyse aynı görünebilir. Tek fark bağışların nereye gönderileceğine dair ayrıntılardır. Yazım veya dilbilgisi hataları genellikle sahte sayfalara işaret eder.
*Facebook, Twitter, Instagram veya YouTube'daki bir bağış talebinin sadece bir arkadaşınız beğendi veya paylaştı diye meşru olduğunu varsaymayın. Bağış yapmadan önce grubu araştırmak için zaman ayırın.
Kaynak: Web Özel