RTÜK'ün internet yönetmeliğine iptal davası açıldı

RTÜK Ankara Barosu Netflix BluTV
RTÜK'ün internet yönetmeliğine iptal davası açıldı

Ankara Barosu, RTÜK'ün internet üzerinden yapılan yayınları denetlemesine imkan tanıyan yönetmelik değişikliğinin Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesi'ne itiraz yoluyla başvurulması talebiyle Danıştay'a dava açtı.

Ankara Barosu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) hazırladığı, 1 Ağustos tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik" hakkında iptal istemiyle dava açtığını duyurdu.

Baronun internet sitesinden yapılan açıklamada, "bireylerin tercih hakkının önüne geçerek otokontrolün kamunun denetimine aktarıldığı" belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"01.08.2019 tarih ve 30849 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin 2/2-b ve 4/1-a maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali ile dayanak 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 29/A maddesinin Anayasa'ya aykırılığı iddiası ile Anayasa Mahkemesi'ne itiraz yoluna başvurulması talebiyle Baromuzca Danıştay'da dava açılmıştır.

Söz konusu Yönetmelik ile getirilen düzenlemenin ifade, haber alma ve verme özgürlüğüne doğrudan müdahale oluşturması, bireylerin tercih hakkının önüne geçerek otokontrolün kamunun denetimine aktarılması hususlarına vurgu yapılarak hukuka aykırı düzenlemenin iptali talep edilmiştir.

Meslektaşlarımıza saygı ile duyurulur."

NETFLİX, BLUTV VE PUHUTV'YE DE RTÜK DENETİMİ

"Radyo, Televi̇zyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik" ile Netflix, BluTV ve puhutv gibi "isteğe bağlı" dijital yayıncılık platformları RTÜK'ten lisans almadan hizmet veremeyecek. Ayrıca bu platformlardan yer alan içerikler RTÜK tarafından denetlenecek.

24 maddeden oluşan yönetmeliğin ilk maddesinde şöyle deniliyor: "Bu Yönetmeliğin amacı; radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumuna, iletimine, medya hizmet sağlayıcılara yayın lisansı, platform işletmecilerine de yayın iletim yetkisi verilmesine ve söz konusu yayınların denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir."


Ankara Barosu RTÜK Netflix BluTV