Zenginlerin adresi değişti! Milyarderler nerede yaşıyor?

Ekonomi haberleri ÖZEL HABERLER Asya ABD Avrupa
Zenginlerin adresi değişti! Milyarderler nerede yaşıyor?

Küresel servet istihbarat kuruluşu New World Wealth'in özel verilerini kapsayan rapora göre dünya genelinde serveti 100 milyon doları aşan varlık sahibi kişilerin sayısı 29 bin 350'ye ulaştı. Süper zenginlerin özellikle ABD ve Çin'de artışa geçtiği öğrenildi.

Yatırım yolu ile vatandaşlık ve oturum danışmanlığı kurumu Henley&Partners’ın her yıl düzenli olarak yayınladığı rapor dünyanın yeni süper zenginlerinin artışa geçtiğini ortaya koydu. Küresel servet istihbarat firması New World Wealth'in özel verileriyle hazırlanan rapora göre dünya genelinde serveti 100 milyon doları aşan kişilerin sayısı 29 bin 350'ye ulaştı. 100 milyon dolar ve üzerinde servete sahip olan kişiler "senti-milyoner" olarak tanımlanıyor. Rapor, yeni senti-milyonerlerin ABD ve Çin'de yoğunlaştığını gösteriyor.

Zenginlerin adresi değişti! Milyarderler nerede yaşıyor? - Resim : 1
Kısa bir süre öncesine kadar dünyanın finans başkenti olarak gösterilen Londra'da 'süper zenginlerin artış hızı geriliyor. 

ÇİN REKOR KIRDI

Rapordaki verilere göre, Çin senti-milyoner nüfusunu yüzde 108 oranında artırdı. ABD’de ise senti-milyoner nüfusu yüzde 81 arttı. Avrupa’da bu rakam yüzde 26 olarak kayıtlara geçti. Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel raporda yer alan değerlendirmesinde şu bilgileri verdi: “Aşırı zenginlerin coğrafyası değişiyor. Senti-milyonerlerin yüzde 60'ından fazlası girişimci ve şirket kurucularından oluşuyor. Senti-milyonerler tarafından kurulan işletmeler, kendi ülkelerinde çok sayıda iyi ücretli iş yarattıkları için orta sınıf üzerinde pozitif dönüşüme sahip."

ZENGİNLER GÖÇ EDEBİLİR

Raporda ABD'nin süper zengin çıkarma konusunda önemli rakiplere sahip olduğu belirtilerek, ülkedeki sıkı vergi politikası nedeniyle mevcut senti-milyonerlerini kaçırabileceği vurgulanıyor. Raporda bu konuda şu bilgilere yer veriliyor: "ABD başkanlık seçimleri süper zenginlerin coğrafi görünümünde önemli bir değişimi tetikleyebilir. Seçim sonuçları, senti-milyonerlerin ekonomik ve politik açıdan daha güvenli ve cazip gördükleri ülkelere yönelmesine neden olabilir."

Zenginlerin adresi değişti! Milyarderler nerede yaşıyor? - Resim : 2
Hong Kong Asya kalkınmasının gözde şehri olarak süper zengin sayısının artışında ilk sıralarda yer alıyor. 

ASYA YÜKSELİYOR

Raporda Asya'daki yükselişin altı çizilirken şu bilgilere yer veriliyor: "Pekin, 347 senti-milyoner ile dünya genelinde 5. sırada yer alırken, beklenenin çok üzerinde bir performans gösteren Singapur, 336 süper zengin ile Pekin’i takip ediyor. Şanghay, 322 senti-milyoner ile 7. sırada, Hong Kong 320 ile 8. sırasında yer buluyor. Singapur ve Hong Kong'un gelecek on beş yılda yüzde 100'ün üzerinde büyüyeceği öngörülüyor."

AVRUPA GERİLİYOR

Dünyanın finans başkenti ve küresel zenginlik merkezi olarak kabul edilen Londra, raporda 370 süper zengin ile 4. sırada yer aldı. Raporda yer verilen öngörülere göre 2040’a kadar senti-milyoner artışının yüzde 50 düşmesi beklenirken, Londra'nın listenin ilk 50 sıralamasında kendisine yer bulan tek İngiliz şehri konumunda olduğu görülüyor. Paris 286 senti-milyoner ile listenin 10. sırasında. Listedeki bir başka Fransız şehri ise ülkenin Güney sahillerindeki Nice oldu. Turizm cenneti olan şehirde 95 senti-milyoner bulunuyor.

Zenginlerin adresi değişti! Milyarderler nerede yaşıyor? - Resim : 3
Körfezin refah şehri Abu Dabi gelecek 16 yıllık planlamalarda süper zenginlerin gözde yerleşim yeri olacak. 

SÜPER ZENGİN ŞEHİRLER

Raporda önünüzdeki 16 yıllık dönemde süper zenginlerin gözde şehirleri olmaya aday kentler şöyle yer alıyor: "Hangzhou, Shenzhen, Taipei, Dubai ve Abu Dabi'nin senti-milyoner nüfusunda yüzde 150'nin üzerinde artış görmesi bekleniyor. Suudi Arabistan'ın Riyad ve Hindistan'ın Bangaluru kentlerinin de önümüzdeki 16 yıl içinde senti-milyoner nüfuslarında yüzde 150'nin üzerinde artış öngörülüyor. Chicago, Moskova, Zürih ve Madrid’de 2040'a kadar süper servet büyümesi yaşanacağı tahmin ediliyor."

[email protected]

Kaynak: Web Özel