Para ABD'den. Üretim Avrupa'dan. Teslimat Ukrayna

ABD Pentagon Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Bulgaristan
Para ABD'den. Üretim Avrupa'dan. Teslimat Ukrayna

Amerikan ordusu belgelerine göre ABD Ukrayna'ya doğrudan silah yardımında bulunduğu gibi üçüncü ülkelerdeki aracı firmaları da kullanıyor. Pentagon'un ihale verdiği bir ABD'li şirketin Bulgar firmaları desteklediği ve üretimi Bulgaristan'da yaptığı ortaya çıktı. Mühimmat ise Ukrayna'ya gönderildi.

ABD Ukrayna'ya ardı ardına silah yardımı paketleri açıklarken Amerikan ordusundan sızan belgeler bir başka gizli desteği de ortaya çıkardı. Buna göre ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Florida Eyaleti’ndeki bir savunma firmasına 402 milyon dolarlık ‘top mermisi üretimi ihalesi’ verdi. Bu firma ise Bulgaristan'daki iki savunma firmasına mali destek vererek çok sayıda NATO standartlarında top mermisi üretimlerini sağladı. 155 mm'lik bu top mermileri ise Bulgaristan üzerinden gizlice doğrudan Ukrayna'ya temin ediliyor.

PENTAGON'DAN PARA ALDI BULGARİSTAN'DA MERMİ ÜRETTİRDİ

ABD'nin önde gelen savunma haber organlarından Defense One'in elde ettiği bilgilere göre ABD aracı üstlenici firmalar kullanarak NATO üyesi Bulgaristan'da önce NATO standartlarında 155 mm'lik top mermileri üretmeye başladı. 402 milyon dolarlık anlaşma ile üretilen mermiler de Haziran ayından bu yana gizlice Ukrayna'ya verilmeye başlandı. Ancak Bulgaristan Savunma Bakanlığı'ndan daha önce sıklıkla “ülkedeki firmaların ürettiği yerli top mermilerinin asla Ukrayna'ya gönderilmeyeceği” yönünde açıklamalar gelmişti.

Para ABD'den. Üretim Avrupa'dan. Teslimat Ukrayna - Resim : 1
ABD'den Ukrayna'ya gelen doğrudan silah yardımlarının yanı sıra üçüncü ülkeler aracılığıyla da mühimmat ve silah gönderildiği ortaya çıktı.

ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDE ÜRETİLEN MÜHİMMAT UKRAYNA’YA TESLİM EDİLİYOR

ABD Ordusu'nun üçüncü ülkelerdeki üstlenici firmalar listesini ele geçiren yayın organının derlediği bilgilere göre ilk teslimatları önümüzdeki yıl yapılması beklenen top mermilerinin üretim anlaşması ABD'deki büyük silah üretici firmalarda da tedirginlik oluşturmuş durumda. Büyük askeri üretim firmaları üçüncü ülkelerdeki küçük firmaların pazar payında giderek daha fazla söz sahibi olmalarından rahatsız. Ancak ABD ordusu raporlarına göre Ukrayna'nın savaş planının merkezini top atışlarıyla gerçekleştirilen savunma stratejisi oluşturuyor ve ülke savaşta her ay 240 bin top mermisi tüketiyor. Raporlara göre bu rakam ABD'nin aylık top mermisi üretiminin 12 katı ve bu durum “Savunma Bakanlığı'nda üçüncü ülkeler üzerinden top mermisi üretip Ukrayna'ya mühimmat sağlama” zorunluluğu oluşuyor.

BULGARİSTAN İDDİALARI REDDETMİŞTİ

Bulgaristan hükümetinin uzun zamandır Ukrayna'ya silah yardımı yapmadıklarını ve ellerinde NATO standartlarında top mermileri olmadığını açıklamasına karşın ABD askeri raporlara göre Haziran ayından beri ülkede üretilen top mermileri Ukrayna'ya temin edilmekte. Gizli ordu belgelerine göre ABD'nin mali desteğiyle ülkede NATO standartlarında top mermisi üreten firmalar ise 'VMZ' ve 'Transmobile' şirketleri. Her iki firma da bu iddiayı reddediyorlar ancak şirketlerin internet sitelerinde 155 mm'lik top mermisi ürettiklerini açıkça ortaya koyan reklamlar bulunuyor.

Para ABD'den. Üretim Avrupa'dan. Teslimat Ukrayna - Resim : 2
Pentagon'un ihalesini alan ABD'li şirket top mermisi üretimini Bulgaristan'a yaptırıyor. Mermiler ise Bulgaristan üzerinden Ukrayna'ya teslim ediliyor.

İHALE ADRESİ FLORİDA ÜRETİM YERİ BULGARİSTAN

Bulgaristan'daki firmalara top mermisi üretimi için gerekli para ise ABD-Florida merkezli Global Military Products firması üzerinden sağlanıyor. ABD Savunma Bakanlığı halihazırda bu firmaya 402 milyon dolarlık “top mermisi üretimi ihalesi” vermiş durumda. Global Military Products firmasının kurucuları ise kariyerlerine Bulgaristan'daki Sovyet yapımı silahları alarak başlayan isimler olarak dikkat çekiyorlar. Firmanın hem kendi hem de üçüncü taşıyıcı firmalar üzerinden üretimini sağladığı top mermilerinin ayrıca “Suriye'deki muhalif gruplara sağlandığı da” iddia ediliyor.

UKRAYNA İHALELERİNİN DEĞERİ 323 MİLYON DOLAR

Sızan askeri raporlara göre ABD Savunma Bakanlığı 2016-2021 yılları arasında bu şirkete 34 milyon dolar ödeme gerçekleştirdi ve şirketin 323 milyon dolara ulaşan hükümet silah ihale gelirlerinin büyük bölümü de “Ukrayna'yla ilişkili ihalelerden elde edildi.” Raporlardan elde edilen bilgilere göre Florida merkezli şirket 2022 Temmuz ayında Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın eski danışmanı, politikacı Denis Vanash'ı yönetici kadrosuna kattı.

TESLİMATLAR GİZLİ YAPILDI

Bulgaristan hükümeti ise geçtiğimiz günlerde ülkenin emniyet güçlerine ait 100 askeri aracı Ukrayna'ya gönderme kararı aldıklarını duyurmuştu. Bulgaristan ilk kez Ukrayna'ya ağır silahlar gönderme kararı alırken ülkenin Ukrayna tarafından yoğun şekilde kullanılan Sovyet silahlarına ve mühimmatlarına sahip az sayıdaki NATO üyesi ülkeden birisi olduğu da basına yansıyan bilgiler arasında. Ancak ABD ordusundan sızan raporlara göre Bulgaristan, Ukrayna'ya gizli şekilde uzun zamandır NATO standartlarında üretilen top mermileri de sağlıyor.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

ukrayna ABD silah yardımı pentagon Bulgaristan Rusya Ukrayna savaşı ABD Savunma Bakanlığı