Öncelik hemen ayağa kalkmak

31 Mart Yerel Seçimleri Türkiye Gündem haberleri Hatay Kahramanmaraş Gaziantep Adıyaman yerel seçim CHP AK Parti MHP İYİ Parti DEM Parti Yeniden Refah Partisi
Öncelik hemen ayağa kalkmak

6 Şubat depremlerinin vurduğu kentlerden Hatay'da seçmen şehrin imar hatalarının faturasını Lütfü Savaş'a kesti. Ağır hasar gören Kahramanmaraş, Gaziantep ve Malatya'da tercihini iktidardan yana kullanan seçmenler önceliklerinin bir an önce ayağa kalkmak olduğunun mesajını verdi.

31 Mart seçimlerinin 6 Şubat depremleriyle sarsılan kentlerdeki sonuçları dikkatle izleniyor. 11 kenti ve yüzlerce ilçeyi etkileyen depremler yerel yönetimlerde de deprem etkisi yaptı. Partilerin kaleleri el değiştirdi. Kahramanmaraş ve Malatya AK Parti ile devam kararı aldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin memleketi Osmaniye'de de MHP'nin ve Cumhur İttifakı'nın adayı İbrahim Çenet açık farkla kazandı. Gaziantep de mevcut başkan Fatma Şahin açık farkla yarışı önde tamamladı. Hatay'da 2009'dan beri belediye başkanı olan CHP'nin tartışmalı adayı Lütfü Savaş çok az bir farkla koltuğunu AK Partili rakibi Mehmet Öntürk'e bıraktı. 

Öncelik hemen ayağa kalkmak - Resim : 1
Hatay'da CHP adayı Lütfü Savaş seçimi yaklaşık 4 bin oy farkla kaybetti. 

HATAY: LÜTFÜ SAVAŞ KILPAYI

Hatay'da CHP tabanından gelen itirazlara rağmen büyükşehir belediye başkanlığına aday yapılan Lütfü Savaş'a depremzedeler tepki gösteriyordu. Bu durum sandığa da yansıdı, Savaş, yüzde 44,47 oy alan Öntürk karşısında, yüzde 43,96 ile kaybetti. Aradaki oy farklı yaklaşık 4 bindi. Hatay'da depremin en çok etkilediği Defne'de ise CHP ve TKP adayları yarıştı CHP adayı, Halil İbrahim Özgün yüzde 45.82 aldı TKP adayı ise yüzde 39,62 ile ikinci oldu.

ADIYAMAN'DA NELER OLUYOR?

CHP'nin deprem bölgesindeki sürprizi Adıyaman oldu. Cumhurbaşkanlığı seçiminde hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hem de Cumhur İttifakı'nın yüzde 62 oy aldığı şehirde CHP adayı Abdurrahman Tutdere, seçimi yüzde 49, 74 ile kazandı. AK Parti, Ziya Polat yüzde 27,42'de kaldı. Yeniden Refah Partisi adayının yüzde 13,74 ile üçüncü olduğu kentte DEM Parti ise yüzde 2,64 aldı.

Öncelik hemen ayağa kalkmak - Resim : 2
Kahramanmaraş'ta AK Parti yönetimini korudu. Elbistan ilçesini 47 yıl aradan sonra il kez CHP aldı. 

KİLİS'TE REKABET ETKİSİ

CHP'nin kazandığı Kilis de sonuçlar seçim aritmetiği açısından dikkat çekti. CHP adayı Hakan Bilecen yüzde 41,97 ila seçimi kazanırken AK Parti ve MHP'nin rakip olduğu şehirde AK Partili Reşit Polat yüzde 27,27, MHP'li Hasan Kara yüzde 23,74 aldı. Kilis'te en son milletvekilliği seçiminde Cumhur İttifakı yüzde 69 oy almıştı.

ELBİSTAN'DA BİR İLK

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta AK Parti adayı Fırat Görgel yüzde 42,4 ile kazandı. Görgel'in en yakın rakibi Yeniden Refah Partisi adayı Muhammet Aydoğar yüzde 33,4 aldı. CHP adayı üçüncü olurken CHP asıl sürprizi Elbistan ilçesinde yaptı. 47 yıl aradan sonra ilk kez bir CHP adayı belediye başkanı seçildi. Erkan Gürbüz, yüzde 37,16 ile kazandı.

Öncelik hemen ayağa kalkmak - Resim : 3
Şanlıurfa AK Parti ve Yeniden Refah Partisi arasında kıran kırana bir yarışa sahne oldu. 

GAZİANTEP'TE 10 PUAN FARK

Gaziantep'te mevcut başkan AK Partili Fatma Şahin yüzde 38.82 ile CHP'li rakibine yüzde 10 puan fark attı. Yeniden Refah adayının aldığı yüzde 17'lik oy da dikkat çekti. Malatya'da AK Parti adayı Sami Er, yüzde 48,99 ile yarışı önde tamamladı. Er de AK Parti'de oy farkını 10 puana çıkaran isimlerden oldu.

ŞANLIURFA KIRAN KIRANA

Seçimin çekişmeli geçtiği illerden Şanlıurfa'da Yeniden Refah Partisi'nin adayı Kasım Gülpınar yüzde 38,86, AK Parti'nin adayı Zeynel Abidin Beyazgül yüzde 33,63 oy aldı. Kasım Gülpınar istifa ederek YRP'den aday olmuştu. DEM Parti'nin adayı Celalettin Erkmen 3. sıraya yerleşti. AK parti Şanlıurfa'da Siverek, Haliliye ve Akçakale ilçelerinin başkanlığını kazandı.

ertan.altan@haberglobal.com.tr  

Kaynak: Web Özel