Montrö tuzağına dikkat! Karadeniz'de çatışma riski

Montrö Boğazlar Sözleşmesi Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna NATO ABD
Montrö tuzağına dikkat! Karadeniz'de çatışma riski
Montrö Antlaşması'nın Boğazlar'dan geçiş kadar Karadeniz'in güvenliği açısından hayati olduğu belirtiliyor.

Tahıl koridorunun askıya alınmasıyla Karadeniz'in yeni çatışma alanına dönüşme riski gündeme geldi. ABD'nin yeni süreçte Türkiye’yi aktif tarafsızlıktan uzaklaştırarak Montrö’yü sulandırmak için her yolu deneyeceği belirtilirken, uzmanlardan "tuzağa dikkat" uyarısı yapıldı.

Rusya’nın tahıl koridorunu askıya almasından sonra 'Karadeniz' ve 'Türk Boğazları'nın önemi en önemli gündem haline geldi. Dünya kamuoyunda, Ukrayna tahılının özellikle Avrupa piyasasına nasıl ulaştırılacağı merak edilirken, uzmanlardan ise yaşanan krizde "Montrö tuzağı" uyarısı geldi. Emekli Amiral Cem Gürdeniz sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda konuyu gündem taşırken, " Artık Karadeniz’de Odessa’ya ve diğer Ukrayna limanlarına yönelik deniz ticareti trafiğine tam abluka ve önleme beklenmelidir. Özellikle Kırım Köprüsüne sualtı saldırısı sonrası her şey olabilir. Türkiye bu süreçten NATO ve ABD baskısı ne olursa olsun uzak durmalı, emrivakilere karşı çok hassas davranmalıdır. Zira ABD ve AB Türkiye’yi aktif tarafsızlıktan uzaklaştırmak ve Montrö’yü sulandırmak için her yolu deneyecektir" ifadelerini kullandı.

Montrö tuzağına dikkat! Karadeniz'de çatışma riski - Resim : 1
Türkiye'nin bir savaşa girmesi durumunda Boğazlar'ı istediği gibi geçişe açıp, kapama hakkına sahip.

ROMANYA ÜZERİNDEN KARIŞTIRACAKLAR

Tahıl koridorunun askıya alınmasıyla başlayan kriz ve olası gelişmeleri 'Haberglobal.com.tr'ye değerlendiren Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof.Dr.Hasan Ünal, Karadeniz'in tehlikeli bir bölgeye dönüştürülme işinin Romanya üzerinden yapılmak istendiğine dikkat çekerek, "Romanya, ABD merkezli bu plana teşne ancak biz bu oyuna dahil olmamalıyız. Montrö'nün en önemli taraflarından biri Boğazlar'dan geçişi düzenlemesi kadar Karadeniz'in güvenliği. Karadeniz'in güvenliği en az Boğazlar'dan geçiş kadar önemli. Romanya meselenin ehemmiyetinin farkında değil ancak Türkiye bu risklerin farkında olan devlet olarak Karadeniz'i çatışma alanına dönüştürecek girişime karşı tedbirli olmalı" diye konuştu.

AFRİKA PROPAGANDASI YALAN!

Tahıl koridorunda uzlaşma olmaması durumunda Rus Donanmasının, Ukrayna'ya ait tahıl gemilerinin Karadeniz'de hareket etmesine izin vermeyeceğini de gündeme getiren Prof.Dr.Ünal, "Geçen yıl tahıl koridorunun işlemesi ile Ukrayna 60 milyon tahıl sattı. Bu miktarın yarısı tahıl koridoru üzerinden gerçekleştirildi. Ukrayna tahılı için Afrika propagandası yapılıyor ancak bu ürünler Avrupa'ya gönderiliyor. Rus gemilere ise tarife dışı engeller çıkarıldığı gibi, Rus tahılının satışının önüne ket vurulmaya çalışılıyor" ifadelerini kullandı.

Montrö tuzağına dikkat! Karadeniz'de çatışma riski - Resim : 2
1936'da imzalanan sözleşme o dönem tüm gazetelerde birinci haber olarak yer almış ve ülke genelinde büyük sevinç yaratmıştı. 

MONTRÖ CAN DAMARIMIZ 

Prof.Dr.Hasan Köni ise Türkiye'nin NATO üyesi bir ülke olarak dengeyi ve Montrö’yü korumak zorunda olduğunu belirterek, "ABD stratejileri için Rusya’yı karşınıza almanın çok ağır bedelleri olur. Ermenistan ve Suriye kartı başta olmak üzere savaşın çok farklı cephelere yayılması riski doğabilir. Dahası Yunanistan Ege ve Kıbrıs için harekete geçer. Türkiye ateş çemberi içinde kalan ülke konumuna itilir. Türkiye'nin Rusya'yı karşısına alması Kafkaslar ve Ortadoğu'da yeni sıcak çatışma demektir. Montrö Türkiye'nin güvenliği açısında can damarıdır" uyarılarını sıraladı.

HİBRİT SAVAŞ BAŞLADI

Sivil gemilerin hibrit savaş için kullanılma riski olduğunu da sözlerine ekleyen Prof.Dr.Köni, Kerç köprüsündeki patlamada İngiltere'ye ait robot denizaltının kullanıldığına yönelik istihbarat bilgilerine ulaşıldığını da belirtti. Prof.Dr.Köni, Ruslar'ın sivil gemilerin kontrol edilmesini isteyebileceğini de altını çizerek, şunları söyledi: "Bulgaristan ve Romanya'nın sivil gemileri üzerinden bir takım silah ve operasyonlar gündeme gelebilir. ABD, tahıl koridoru bahanesi üzerinden Montrö'yü gündeme getirmek isteyecektir. Montrö'nün ABD lehine delinmesi savaşı Balkanlar da dahil olmak üzere çok farklı bölgelere yayılması demektir."

 YETKİ TÜRKİYE'DE 

Montrö Sözleşmesi'ne göre bir savaş durumu veya yakın savaş tehditinde Boğazlar'ın denetim yetkisi tamamen Türkiye'ye ait bulunuyor. Türkiye'nin bir savaşa girmesi durumunda Boğazlar'ı istediği gibi geçişe açıp, kapama hakkına da sahip. Ayrıca bir ülkeye ültimatom verilmesi durumunda da Boğazlar'dan geçiş ve yetki tamamen Türkiye'nin denetiminde. Montrö'ye göre Karadeniz'e kıyısı olmayan bütün ülkelerin Boğazlar'dan geçirecekleri savaş gemilerinin ağırlığı 30 bin tonu geçmemesi de gerekiyor. 

[email protected] 

Kaynak: Web Özel

Montrö Rusya Ukrayna savaşı ABD NATO