Maske çıkıyor mu, kalıyor mu? Kafalar çok karışık...

ABD koronavirüs Mutasyonlu virüs
Maske çıkıyor mu, kalıyor mu? Kafalar çok karışık...

Nüfusunun neredeyse yarısına en az bir doz aşı uygulayan ABD, maskelerden kurtulma yolunda adımlar atıyor. Ancak vatandaşlar için maskesiz günlere dönüş kolay olmayacak. Endişeler ve çekinceler hâlâ yüksek seviyede. Peki neden?

Maskeler artık hayatımızın bir parçası. Hem de uzunca bir süredir. Koronavirüs ile yaşamımıza giren yeniliklerin arasında belki de en görüneni. Kaç maske kullanıp attık kim bilir... Ancak biliyoruz ki kulağımızın arkasını acıtmaması için yeni yollar arayıp bulduğumuz, gözlüğümüzün camının buğulanmasına neden olan, kopan, terleten, rahatsız eden, gülüşümüzü gizleyen lakin bunlar bir kenarda dursun, en önemlisi bizi koruyan maskelere bir noktada veda edeceğiz.

Veya gerçekten edebilecek miyiz? ABD'nin Maryland eyaletine bağlı Bethesda kentinde yaşayan ve geçen salı öğle molasında bisikletine atlayıp turlayan avukat Mark Rasch'ın da aklına bu soru geldi. Maskesini unuttuğunu fark eden Rasch, geri dönerken dinlediği radyo yayınında kulağına çalınan bilgiyle duraksadı: “ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), tamamen aşılanan bireyler, kalabalık bir ortam içinde değillerse, bundan böyle açık havada maske takmak zorunda değil.”

'NEREDEYSE HERKES...'

Bir yılı aşkın süredir ilk kez burnundan aşağısı açık bir şekilde dışarıda dolaşan Rasch, Georgetown'a vardığında, çevrede gördüğü neredeyse herkesin maske takmayı sürdürdüğüne şahit oldu. “Maske almak için, maske takmadan girebileceğim bir mağaza olup olmadığını merak ettim” sözleriyle o an düştüğü kafa karışıklığını aktaran Rasch, evine döndü ve eşine hiçbir değişiklik olmadığını ve ne kadar çabuk alışıldığını anlattı...

Maske çıkıyor mu, kalıyor mu? Kafalar çok karışık... - Resim : 1

(Fotoğraf: Reuters)

ABD'DE BAHAR HAVASI

ABD hiç kuşkusuz bahar havasında. Dünyada en çok vakanın (32.3 milyon) ve en çok can kaybının (yaklaşık 577 bin) yaşandığı ülkede geçen yıl yaşanan travmanın ardından, yılı eve kapanarak ya da karantinada geçiren insanlar gün ışığına çıkıyor ve seyahatte, sınıflarda ve restoranlarda boy gösteriyor. Ancak iş eski yöntemlere dönmeye gelince, birçoğu keyifsiz hissettiğini keşfediyor... Tokalaşacak mıyız? Sarılmak bitti mi? Maskeli miyiz yoksa maskesiz mi?

KAFALAR KARIŞIK

Yerel karar vericiler ve kongrenin, hükümetin söyledikleri kafa karışıklığı yaratıyor bu aşikar ancak bazı yerlerde salgın ve enfeksiyon tehdidinin devam ettiği de bir gerçek. New York'ta sokağa çıkma yasağı kaldırıldı, California'da hâlâ maske takılması tavsiye ediliyor. California Halk Sağlığı Departmanı Direktörü Dr. Tomas Aragon "CDC’nin yeni maske tavsiyelerini inceledik ve destekliyoruz. California'nın rehberliğini, bu sağdulu kılavuzlarla uyumlu hale getirmek için hızla çalışıyoruz" diyor.

Maske çıkıyor mu, kalıyor mu? Kafalar çok karışık... - Resim : 2

ABD, 1 Mayıs 2021 itibarıyla nüfusunun yüzde 43.73'ünü aşılamayı başardı. (Fotoğraf: iStock)

California Üniversitesi Irvine Tıp Fakültesi'nden Dr. Susan Huang, çelişkili psikolojinin hızla değişen riskin katsayısının bir sonucu olduğunu ve bireylerin risk toleranslarının değişkenlik göstermesinin normal olduğunu ifade ediyor. Dr. Huang, “Şu anda, çoğu yerde insanların çoğunluğu aşılanmış durumda ancak sürü bağışıklığını gösteren yüzde 80'e yakın değiliz ve daha hiçbir çocuk aşılanmadı” şeklinde konuşuyor.

'SONUNDA HERKES ŞORT GİYECEK!'

“Karanlık ve ışık arasındayız” diyen Dr. Huang, maskeler ve diğer davranışlarla ilgili psikolojiyi, insanların kışın sonunda gardıroplarını değiştirmeye yönelik gösterdikleri farklı yaklaşımlara benzetiyor: “Risk almaktan kaçınan insanlar kışlık kıyafetlerini giymeyi sürdürürken, risk alanlar 10 derecede şort giymeye başlıyor! Sonunda herkes şort giyecek!”

Maske çıkıyor mu, kalıyor mu? Kafalar çok karışık... - Resim : 3

(Fotoğraf: Reuters)

'AYI GİBİ KUCAKLAŞMALAR BİR SÜRE DAHA YOK...'

Nihayetinde iş akıl ve duyguların savaşına mı dönüşecek bilinmez ancak kararsız kalanların sayısı da azımsanamaz. California, Fremont'ta yaşayan Shirley Lin, “Arkadaşlarıma sarıldım ama çok garip bir görüntü çıktı ortaya, beceremedik. Neşeli çığlıklar içinde ayı gibi kucaklaşmalar, çok uzun bir süre görünmeyecek” diye tahminde bulunuyor.

Ancak maskeler farklı görevler de görüyor. Brown Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu'nda görev yapan Doç. Dr. Sara J. Becker, “Güneş kremi ve ruj sürmek zorunda kalmamamı sağlıyor” sözleriyle bu durumu anlatıyor. Virüsleri akciğerlerimizden uzak tutan maske, konuşmaktan bıkmayan komşumuzu uzak da tutabilir, içine dönük bir bireyi güvende de...

Maske çıkıyor mu, kalıyor mu? Kafalar çok karışık... - Resim : 4

'BANA ELİNİ UZATTI AMA...'

Doç. Dr. Becker, eşi, iki çocuğu ve aşılarını yaptırmış komşuları ile açık havada ateş yakıp sohbet ettiklerini ve gecenin başında garip bir an yaşandığını anlatıyor: “Biri tokalaşmak için elini uzattı ancak ben ona dirseğimi verdim! Tokalaşmaya ve sarılmaya henüz hazır değilim ama pandemi öncesinde tam bir sarılmacıydım!”

Halk sağlığı uzmanı Dr. Shervin Assari de öyleymiş. Tahran'da yaşayan annesi Covid-19'a yakalanınca çekimserliği de artmış: “Risk hakkında soyut bir fikrim vardı ve şimdi gerçekten ortadaki riski görüyorum. Henüz yarı aşılanmış vaziyetteyim ve Covid-19'dan çok korkuyorum.”

San Francisco'da emekli bir girişimci olan Huntley Barad ise bu hafta eşiyle dışarı çıktı ve çift, bir yıldan uzun bir süredir maskesiz ilk yürüyüşlerini yaptı.

“The Great Highway'de yürüdük. Başımızı saklandığımız kayanın altından çıkarmaya ve belki de mümkünse, sıcak bir gecede dışarıda güzel bir restoranda yemek yemeye hazırız” diyen Barad, eşiyle yiyeceği romantik akşam yemeği hakkındaki planlarının ülkedeki karar vericilerin davranışlarına benzediğini söylüyor: “Henüz kesin bir şey yok.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı New York Times'ta Matt Richtel imzasıyla yayınlanan "Mask On or Off? Life Is Getting Back to Normal, and We’re Rusty" (Maske çıkıyor mu, kalıyor mu? Hayat normal dönüyor ve biz paslanmışız) başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

maske takmak zorunlu mu koronavirüs