Kuzey Kore, olimpiyat oyunlarından çekildi! Peki tek sebep virüs mü?

ABD Olimpiyatlar Kuzey Kore Güney Kore
Kuzey Kore, olimpiyat oyunlarından çekildi! Peki tek sebep virüs mü?

Pandemi sürecinde şu ana kadar tek bir vakaya rastlamadıklarını öne süren Kuzey Kore, aldıkları tedbirler doğrultusunda Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'ndan çekildi. Peki şaşkınlık yaratan bu kararın altındaki tek sebep 'koronavirüs' mü?

Spor dünyası pandemi nedeniyle bir yıl ertelenen Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'nı heyecanla beklerken geri sayım süreci üçüncü dalganın yarattığı tedirginlikle devam ediyor. Kıta çapında organizasyonların hız kazandığı ve adeta sporculara son olimpiyat vizelerinin dağıtıldığı dönemde Japon hükümeti ve dünya çapındaki sporseverler Tokyo 2021'in kazasız belasız, nasıl olacaksa bir şekilde gerçekleşmesini istiyor.

Hala sporcular için en az riskli yollar aranırken ülkelerin oyunlara yönelik yaklaşımlarının da nasıl olacağı merak konusu. Bu noktada Kuzey Kore, sporcularını olimpiyat oyunlarından çekme kararı alması can sıktı. Bunun bir trende dönüşmesinden endişe edilirken Kuzey Kore, kararına gerekçe olarak tahimn edileceği üzere Covid-19'u gösterdi.

Kuzey Koreli yetkililerin aktardığı üzere şu ana kadar tek bir koronavirüs vakasına rastlanmayan ülke, oyunları bir tehdit ve büyük bir risk olarak görüyor. Acaba tek neden bu mu? Bu kararın altında başka hesaplar da yatıyor mu?

Öncelikle kararın diplomatik bir etkisi olacağının da altını çizelim. Güney Kore, Tokyo 2020'yi barış görüşmeleri için bir katalizör olarak görmekteydi ve yetkililer de bu yönde açıklamalar yapmaktaydı.

Kuzey Kore, olimpiyat oyunlarından çekildi! Peki tek sebep virüs mü? - Resim : 1

(Fotoğraf: Reuters)

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, teknik olarak hala savaşta olan iki ülkenin Tokyo'da ortak bir çatı altında yarışabileceğini ve böylece iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi yönünde büyük bir adım atılacağını düşünüyordu.

2032'YE BİRLİKTE ADAYA OLACAKLARDI

Daha önce Soğuk Savaş döneminde, Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen 1988 Yaz Olimpiyat Oyunları'nı boykot eden Kuzey Kore'nin bu kararının 2032 hedeflerini nasıl etkileyeceği de merak konusu. Bilindiği üzere Moon ve Kim Jong Un, 2018'de aldıkları ortak kararla 2032 için birlikte aday olma yönünde sözleşmişti.

Kuzey Kore, olimpiyat oyunlarından çekildi! Peki tek sebep virüs mü? - Resim : 2

(Fotoğraf: Reuters)

2018'de Güney Kore, Pyeongchang'da Kış Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yaptığında Kim Jong Un'un kız kardeşi olan ve aynı zamanda Kore İşçi Partisi Tanıtım ve Enformasyon Bölümü'ne başkan yardımcılığı yapan Kim Yo Jong, açılış törenine katılmış ve iki ülke ortak bayrak altında (yukarıda fotoğrafta) geçiş yapmıştı. Aynı zamanda kadınlar hokey takımı, iki ülkenin karmasından oluşan bir kadroyla mücadele vermişti.

Ancak umut veren günler ve gelişmeler şimdilik askıda. Bu ihtimaller masaya ne zaman yeniden gelecek bilinmez. Zira Kuzey Kore, iki tarafında da “diyaloglara devam” yönündeki açıklamalarına rağmen, geçen ay füze testlerine kaldığı yerden devam etme kararı aldı.

Kuzey Kore, olimpiyat oyunlarından çekildi! Peki tek sebep virüs mü? - Resim : 3

(Fotoğraflar: Reuters)

BARIŞI VE UZLAŞMAYI TEŞVİK ETME ŞANSI KAÇTI...

Güney Kore Birleşme Bakanlığı, Seul'ün Tokyo Olimpiyat Oyunları'nın “barışı ve uzlaşmayı teşvik etme” şansı yaratmasını umduklarını ve bunun gerçekleşmeyeceğinden ötürü derin üzüntü duyduklarını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada Kuzey Kore'nin bu zamana kadar koronavirüse karşı verdiği sıkı mücadeleye bakıldığında kararın tutarlı olduğunu düşündüklerini belirtti. Price'ın Kuzey Kore'den söz ederken DPRK yani “Democratic People's Republic of Korea” (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti) demesi ise dikkatlerden kaçmadı.

TATBİKAT VE ZİYARETLER GERDİ

Ocak ayında görevine başlayan ABD Başkanı Joe Biden ise Kuzey Kore ile diyalog kurma çabalarından sonuç alamadı. Bunun altında yatan sebep ABD ile Güney Kore'nin askeri tatbikat gerçekleştirmesi olabilir. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Asya-Pasifik ziyaretleri ve 16 Nisan'da Joe Biden'la Japonya Başbakanı Yoshihide Suga'nın bir araya gelecek olması da bölgede Çin ve Kuzey Kore'yi geriyor.

Kuzey Kore, olimpiyat oyunlarından çekildi! Peki tek sebep virüs mü? - Resim : 4

(Fotoğraf: Reuters)

Adeta bu gelişmelere cevaben 21 Mart'ta füze testleri gerçekleştiren Kuzey Kore'de Kim Yo Jong net ve sert bir şekilde verdiği mesajda Güney Kore Devlet Başkanı Moon'dan “Güney Kore CEO'su” diye bahsederken şunları söyledi:

'CEO, UTANMAZ, PAPAĞAN'

“Güney Kore Savunma Bilimi Enstitüsü tarafından yürütülen balistik füzelerin test atışının Kore yarımadasında barış ve diyalog için olduğunu, ancak Kuzey Kore Savunma Bilimi Akademisi tarafından yürütülen, bölgedeki insanlar arasında ciddi endişe uyandıran istenmeyen bir şey olduğunu ifade ediyor. Onun utanmazlığından duyduğumuz şaşkınlığı zor bastırıyoruz. ABD'nin yetiştirdiği bir papağan olduğu için ABD tarafından 'övüldüğü' için rahatsızlık duymuyor.”

Kuzey Kore, olimpiyat oyunlarından çekildi! Peki tek sebep virüs mü? - Resim : 5

(Fotoğraf: Reuters)

Tokyo 2020 Yerel Organizasyon Komitesi ise tüm dünyadan ve bölgeden gelecek olan atletleri en iyi koşulda ağırlamak için en iyi şekilde çalıştıklarını belirtti. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ise konuyla ilgili olarak telefon yoluyla Kuzey Kore ile defalarca iletişime geçmeye çalıştıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını belirtti.

IOC'nin açıklamasında kuzey Kore cephesinden henüz resmi bir başvuru yapılmadığı da aktarıldı. Kuzey Kore Spor Bakanı Kim Il Guk ise kararı 25 Mart'ta aldıklarını söyledi.

TAM BİR KAPALI KUTU!

Konuşulan ancak akıl yürütmekten öteye gidemeyen bir ihtimal de hiç vaka açıklamayan Kuzey Kore'nin sporcular ve kafile aracılığıyla ülkeye giriş yapacak virüsle mücadele edememekten çekinmesi. Tamamen bir kapalı kutu olan ülkenin sağlık sisteminin böylesi bir pandemiye ne kadar hazırlıklı olduğunu veya olabileceğini kestirmek çok güç. Ayrıca Kuzey Kore'de hiç vaka görülmediği bilgisinin de ne kadar doğru olduğu tartışmaya açık.

Kuzey Kore, olimpiyat oyunlarından çekildi! Peki tek sebep virüs mü? - Resim : 6

(Fotoğraf: Reuters)

Hem politik açıdan hem de sağlık açısından tartışmalı bir karar alan Kuzey Kore'nin bu fikrinden vazgeçip geçmeyeceği henüz bilinmiyor. Zira IOC bu ana kadar resmi bir bildirim almadıklarını söyledi.

Rio 2016'ya 9 branşta 31 sporcu ile katılan Kuzey Kore, 2 altın, 3 gümüş ve 2 bronz madalya kazanmayı başarmıştı. Rim Jong Sim, kadınlar halterde 75 kiloda, Ri Se Gwang ise cimnastikte erkekler atlama masasında altın madalya kazanmıştı. Kuzey Kore tarihinin en başarılı olimpiyat oyunlarını geçirmiş ancak devlet tarafından konulan 12 madalya hedefinin de altında kalmıştı.

Kaynak: Web Özel

koronavirüs Pandemi Kuzey Kore japonya Çin Güney Kore ABD