Kayıp bakan casus mu? Çinli bakan ABD ajanı iddiası!

Çin ABD İngiltere İngiliz ajan
Kayıp bakan casus mu? Çinli bakan ABD ajanı iddiası!

Küresel istihbarat siteleri halen nerede olduğu bilinmeyen Çin'in eski Dışişleri Bakanı Qin Gang'ın ülkesinin istihbarat bilgilerini ABD ve İngiltere'ye verdiği için bir anda "ortadan kaybolduğunu" iddia ettiler. Gang hakkındaki bilgileri Çin'e veren ise Rusya istihbaratı.

25 Haziran'da son kez görevinde görülen ve 25 Temmuz'da yerine bir başka ismin atanmasına kadar geçen bir aylık sürede kayıp olan Çin'in eski Dışişleri Bakanı Qin Gang'ın nerede olduğu halen bilinmiyor. Küresel istihbarat haber sitesi Intelligence Online'in verdiği bilgilere göre ABD, Rusya ve Avrupalı ülkelerin istihbarat servisleri Gang'ın aniden ortadan kaybolmasına ilişkin yoğun bir faaliyete giriştiler. Yayın organının isim vermeden çok sayıda Batılı istihbarat kaynağına dayandırdığı bilgiye göre eski bakan Qin Gang, ABD adına Çin'de yürütülen tepe kadrolardaki istihbarat sızıntılarının tam merkezinde yer alıyordu.

Kayıp bakan casus mu? Çinli bakan ABD ajanı iddiası! - Resim : 1
Eski bakan Qin Gang'ın ABD casusu olduğuna yönelik belgeleri Çin'e Rus istihbaratının verdiği iddia ediliyor.

İSTİHBARATI RUSYA MI VERDİ?

Yine elde edilen bilgilere göre Gang'ın ABD adına gerçekleşen casusluk operasyonundaki merkezi rolünü keşfeden ve bu bilgiyi “kanıtlarıyla birlikte” Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'e veren kurum ise Rusya istihbaratı. Yine elde edilen bilgilere göre Pekin'in, Qin Gang'ın kaybolmasına ilişkin yakında “mantıklı bir kamuoyu açıklamaı yapacağı” da ifade edilmekte. Diğer yandan eski bakanın Pekin'de saygı duyulan bir diplomat olduğu ve ortadan aniden kaybolmasının Çin Dışişleri'nde soğuk duş etkisi yaptığı da ifade ediliyor. Gang'ın 2021-2022 yılları arasında Çin'in ABD Büyükelçisi olarak görev yapması dolayısıyla Çin bürokrasinin tutucu kanadında ise “şüpheyle bakılan bir isim” olduğuna değinilmekte.

EVLİLİK DIŞI İLİŞKİLERLE CASUSLUK İDDİASI

Tayvan'daki üst düzey istihbarat kaynaklarının verdiği bilgilere göre eski bakan hakkındaki ilk şüphe Gang'ın Temmuz ayında Tayvan temaslarından dönmesinin ardından gerçekleşti. Çin Komünist Parti merkezi eski bakanın Tayvan'da ABD'ye stratejik istihbarat bilgileri verdiğinden şüphelendi. Oluşan şüphenin ardından Pekin eski bakanı yakın takibe aldı ve Gang'ın birisi ABD'de diğeri de İngiltere'de olmak üzere iki evlilik dışı ilişkisi olduğunu, bu ilişkileriyle de ABD ve İngiltere istihbarat servislerine Çin hakkında stratejik bilgiler geçtiğini düşünmeye başladı.

Kayıp bakan casus mu? Çinli bakan ABD ajanı iddiası! - Resim : 2
Çin ordusundan üst düzey isimlerin de casusluk ağında yer aldıkları iddia ediliyor.

ORDUDAN İSİMLER DE CASUS AĞINDA YAKALANDI

Pekin'in soruşturmasını derinleştirmesinin ardından Gang'ın evlilik dışı ilişki yaşadığı kadınlardan birisinin Çin ordusunun nükleer ve stratejik birimi olan Roket Güçleri'ndeki üst düzey komutan Li Yuchao ve iki diğer komutanla da bağlantısı olduğu anlaşıldı. Ordu içinde de bir istihbarat ağı kurulduğunu düşünen Çin Komünist Partisi'nin Merkezi Askeri Komisyonu tüm bu ağ için geniş çerçeveli bir soruşturma başlattı. Çinli ve Tayvanlı istihbarat kaynakları eski Dışişleri Bakanı Qin Gang'ın batılı istihbarat örgütleriyle olan bağını sağlayan belgelerin ise Rusya tarafından bizzat Çin Devlet Başkanı Jinping'e ulaştırıldığını ifade ediyorlar.

SÖZCÜ BAKANIN "NEREDE OLDUĞUNU BİLMİYORUM" DEDİ

Eski Dışişleri Bakanı Qin Gang yedi aydan daha az bir süre görevde kalmıştı. 57 yaşındaki Gang en son 25 Haziran tarihinde görevinde görülmüş sonrasında Endonezya'da katılması gereken bir toplantıya katılmamasının ardından “sağlık problemleri yaşadığı” açıklaması yapılmıştı. 4 Temmuz'da Gang'ın bu kez de Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Komiseri Josep Borrell'le olan görüşmesi gerekçe gösterilmeksizin ertelenmişti. Bu süreçte uluslararası basın kuruluşları da Gang'ın nerede olduğunu merak etmeye başlamışlar ancak Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Gang'ın “nerede olduğu hakkında bilgi sahibi olmadığı” yönünde bir açıklama yapmıştı. 25 Temmuz tarihinde yapılan açıklamada ise Gang'ın yerine yeni Dışişleri Bakanı olarak Wang Yi'nin atandığı ifade edildi. Wangi Yi ise ilk resmi ziyaretini 26 Temmuz tarihinde Türkiye'ye gerçekleştirmişti.

emre.ozturk@haberglobal.com

 

Kaynak: Web Özel

Çin ABD İngiltere Rusya Şi Jinping istihbarat ajan casus Dışişleri Bakanı