Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener'den 'İstanbul depremi' açıklaması
Kandilli araştırmacılarınca İstanbul açıklarındaki fay hattı üzerindeki inceleme sonucunda Büyükçekmece-Silivri fay parçası dikkatleri çekmişti. Araştırma ve sonuçlarıyla ilgili Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener'den önemli açıklama geldi.
Kandilli Rasathanesi araştırmacıları, geçen günlerde Marmara depremine ilişkin yapılan bir araştırmanın sonuçlarını hatırlatarak İstanbul'un Silivri ve Büyükçekmece ilçelerine dikkat çekmişlerdi. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Kandilli tarafından geçen günlerde açıklanan Marmara depremine ilişkin çalışmayı, Haber Global'de değerlendirdi.
Prof. Dr. Haluk Özener'in açıklamaları:
"ÖZEL BİR ANORMALLİK YAŞANMIYOR"
Özel bir anormallik yaşanmıyor. Basına yansıyan haberler bizim 2013 yılında başlayıp 2018'de resmi olarak sona eren Türk-Japon projesinin duyurulması. Bu çalışmaları biz hala sürdürüyoruz. Biraz farklı basına yansıdı. Silivri-Kumburgaz-Büyükçekmece hattı inanılmaz tehlikeli, diğer taraflar güllük gülistanlık değil. Marmara fayını üçe ayırdığımızda, bizim deniz tabanındaki çalışmalarımız, sismometrelerimiz var. Marmara Denizi'nin kalbine biz cihazları yerleştirdik.
"FAYIN ÖZELLİKLERİNİ ARAŞTIRDIK"
Marmara'daki fayın farklı parçalardan oluştuğu biliniyor ama biz bu fayların özelliklerini araştırdık. Hangi fay parçası daha aktif, hangi fay parçası suskun, bunları tespit ettik. Batı segmentinin aslında (Tekirdağ-Şarköy açıkları) bir kayma hareketi olduğunu, bu enerjinin bir kısmının doğal yollardan açığa çıktığının, enerji biriktirme hızının orta segmente göre daha yavaş olduğunu söyleyebiliriz. İstanbul'un deprem tehlikesi açısından değişen bir şey yok aslında. Ortası kırılacak da diğerleri kırılmayacak anlamında değil. Biz aynı zamanda bu çalışmaları doğu segmentine, Adalar açıklarına doğru cihazlarımızı yerleştirerek bilimsel çalışmaların sonuçlarını alacağız.
"BÜYÜKÇEKMECE-SİLİVRİ PARÇASININ KIRILMASI KADIKÖY'DE HASAR OLMAYACAK ANLAMINA GELMİYOR"
İstanbul'da özellikle İBB'nin Kandilli ile çalışması var. İlçe ilçe anons etti. Burada birçok senaryo deprem çalışıldı. Tüm Marmara'dan geçen fayı tek parça halinde kırarsanız senaryo farklı olur, 3 parça olarak kırarsanız farklı senaryolar çıkar. 1999 depremi oldu, Gölcük depremi oldu. İstanbul'da Avcılar'da can kayıpları oldu yıkımlarla. Biz şu anda Marmara'dan geçen bir fay hattından bahsediyoruz bu da karaya maksimum 15-20 kilometre açıkta. Bunun kırılması çok ciddi mal ve can kayıplarına yol açacaktır ama Büyükçekmece-Silivri parçasının kırılması şu anlama gelmiyor. Kadıköy'de, başka bir yerde hasar olmayacak anlamına gelmiyor. Hangi parça kırılırsa kırılsın biz bu coğrafyada maalesef kayıplara maruz kalacağız.
Kaynak: Haber Global TV