Kabusun adı: XEC varyantı! Hepsinden daha hızlı bulaşıyor

koronavirüs Sağlık Haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Enfeksiyon çocuk ölümleri corona virüs Mutasyonlu virüs Gündem haberleri Dünya haberleri
Kabusun adı: XEC varyantı! Hepsinden daha hızlı bulaşıyor

Bütün dünyayı evlere kapatan Kovid-19'da varyant bitmiyor. Omicron'un bir alt grubu olan XEC varyantı henüz Türkiye'de görülmedi ancak gelmesi an meselesi. Korunmak için aşı, maske ve sosyal mesafenin yine zorunlu olduğu belirtiliyor.

Son dönemde özellikle Avrupa ülkelerinde ve Rusya'da görülen Kovid-19 virüsünün yeni varyantı 'XEC' henüz Türkiye'de görülmedi ancak çok yakında yeni vaka haberleri almamızın muhtemel olduğu belirtiliyor. Hekimlere göre yayılmaya başlaması durumunda 'XEC'nin Türkiye'de en baskın varyant olması bekleniyor. Bu mutasyonun ağır hastalık tablosuna neden olmadığı belirtilse de hekimler ihtiyatlı davranılması gerektiğinin, Kovid-19'un bağışıklık sistemi zayıf hastalarda ölümcül olduğunun altını çiziyor.

HAYATİ TEHLİKE OLABİLİR

Yeni varyantla ilgili merak edilenleri ve Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu sorduğumuz Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok, Kovid-19'da aldığımız tedbirlerin bugün de geçerli olduğunu belirterek şunları söyledi: "XEC varyantı Omicron varyantının bir alt türü olarak kabul ediliyor. En önemli özelliklerinden birisi diğer varyantlara göre daha daha hızlı yayılabilmesi. Klinik olarak biraz daha hafif tabloyla karşılaşabiliriz ancak sonuç itibarıyla bir Kovid-19 virüsü olduğu için her zaman hayati tehlike oluşturuyor."

Kabusun adı: XEC varyantı! Hepsinden daha hızlı bulaşıyor - Resim : 1
XEC varyantının diğer varyantlara göre daha hızlı yayılması hekimleri endişelendiriyor. 

BENZER BELİRTİLER

Doç. Dr. Duran Tok; XEC varyantının belirtileriyle ilgili ise şu açıklamaları yaptı: "Diğer varyantların belirtileriyle benzer olmakla birlikte, yüksek ateş, boğaz ağrısı tat koku kaybı ile karşılaşabiliriz. Klasik olarak kas eklem ağrıları yorgunluk da belirtiler arasında yer alıyor. Yine diğer varyantlarda olduğu gibi PCR testi ile anlaşılabiliyor. Başarı oranı ile ilgili henüz yüzde 100 tespit edilebilir diyemiyoruz. Civar ülkelerde fazla görülmesi, bulaşıcılığının diğer varyantlara göre fazla olması Türkiye'de de önemli bir risk oluşturduğunu düşündürüyor."

 GELMİŞ BİLE OLABİLİR

Türkiye'de henüz resmi olarak XEC varyantının görülmediğini hatırlatan Doç. Dr. Duran Tok "Bu hızla yayılan bir virüsün başta İstanbul olmak üzere Türkiye'ye gelmesi kaçınılmaz. Tedbirlerimizi buna göre almamız gerekiyor. Şu anda tespit edilmemesi, resmi olarak 'yok' denmesi Türkiye'de olmadığı anlamına da gelmez" dedi.

Aşılar ve testlerle ilgili son dönemde olumsuz bir düşüncenin yerleştirildiğini belirten Doç. Dr. Duran Tok şu uyarıları yaptı: "Hızlı yayılan bir virüsün bu sebeplerle Türkiye'de ciddi bir sağlık problemi oluşturması muhtemel. Tedaviler diğerlerinde olduğu gibi semptomatik tedavidir. Korunma yöntemleri de diğer varyantlarla aynıdır. Hızlı yayılması klinik olarak daha hafif olduğunu düşündürüyor. Henüz ülkemizde olmadığı için net konuşamam ama diğer ülkelerdeki veriler bunu gösteriyor. Biz yine de önlemlerimizi almalıyız."

Kabusun adı: XEC varyantı! Hepsinden daha hızlı bulaşıyor - Resim : 2
Dünyada yeni varyantlara karşı yeni aşılar geliştiriliyor. 

AŞILAR İŞE YARAMIYOR

Yeni varyantın nasıl tedavi edileceği ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ise şu açıklamaları yaptı: "Bu varyantın diğerlerinden daha hızlı yayıldığını, bağışıklık yanıtından daha hızlı kaçabildiğini biliyoruz. Bir varyantın hakim suş olabilmesi için böyle olması gerekiyor. Kovid-19 halen devam ediyor. Bizim için en büyük sorun ise risk grubunun da hala risk grubu olmaya devam etmesi. Ne yazık ki ülkemizde bu varyanta yönelik ya da diğer yeni varyantlara yönelik aşı yok. Bu varyanta karşı bir tedavi yöntemi de yok. Daha önce yaptığımız aşılar geçerli değil. Şu anda güncellenmiş aşılar var. Bu varyantlar için de işe yarıyor. Ancak elimizde bu aşılar yok. En kötüsü ise risk grubundakileri tedavi edecek ilaçlar yok."

[email protected] 

Kaynak: Web Özel