İşte odaktaki isim Netanyahu! Kan, protesto, savaş

Gazze Hamas İsrail Birleşmiş Milletler ABD Binyamin Netanyahu Filistin Dünya haberleri Üçüncü Dünya Savaşı Doğu Kudüs
İşte odaktaki isim Netanyahu! Kan, protesto, savaş

İsrail'in insanlık suçu niteliğindeki hastane bombalamasının ardındaki isim olan Başbakan Binyamin Netanyahu'nun kariyeri savaşlar, hukuk tanımazlıklar ve protestolarla dolu. İsrail'deki anketlerde de halkın yarısından fazlası savaş sonrası Netanyahu'nun istifasını istiyor.

İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurarak 500'den fazla masum insanın ölümüne sebep olmasına tüm dünyadan tepki yağarken öfkenin odağında ise Başbakan Binyamin Netanyahu bulunuyor. Saldırıyı üstlenmekten bile çekinen Netanyahu'nun politik kariyeri de savaşlar ve protestolarla dolu. İsrail halkının yarısından fazlası ise Başbakan'ın istifasını istiyor.

İşte odaktaki isim Netanyahu! Kan, protesto, savaş - Resim : 1
74 yaşındaki Binyamin 'Bibi' Netanyahu İsrail siyasi tarihinin son dönemde en çok tartışılan isimlerinin başında geliyor.

TARTIŞMALARIN ODAĞINDAKİ İSİM

74 yaşındaki Binyamin 'Bibi' Netanyahu İsrail siyasi tarihinin son dönemde en çok tartışılan isimlerinin başında geliyor. 2022 tarihinden bu yana Başbakanlık görevini sürdüren Netanyahu bu görevi daha önce de iki kez üstlendi. Netanyahu ülkenin en büyük sağ partisi Likud'un da lideri durumunda.

YENİLİNCE SİYASETTEN ÇEKİLDİ

Binyamin Netanyahu, İsrail'de ilk yükselişini 1993 yılında Likud Partisi Genel Başkanlığına seçilerek attı. 1996 Genel Seçimlerinde Şimon Perez'i yenen Netanyahu ülkenin en genç başbakanı olarak iktidara geldi ancak 1999 Genel Seçimlerinde Ehud Barak karşısında hezimete uğrayınca siyasetten çekildiğini açıkladı ve özel sektöre döndü.

FİLİSTİN ÖFKESİ İSTİFAYA GÖTÜRDÜ

İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron'un iktidarında siyasete geri dönüş yapan Netanyahu bu dönemde Dışişleri Bakanlığı ve Finans Bakanlığı görevlerinde bulundu. Finans Bakanlığı döneminde İsrail tarihindeki en güçlü büyüme rakamlarına ulaşılsa da Netanyahu Filistin'e karşı nefretini ilk kez bu dönemde sergiledi ve Gazze'de Yahudi yerleşimlerinin oluşturulmasına yönelik planları kabul edilmeyince görevinden istifa etti.

ULUSLARARASI KURALLARI HİÇE SAYIYOR

Uluslararası kurum, kuruluşlar ve Rusya, Çin, Hindistan gibi belirgin güçler Netanyahu'nun ısrarla Batı Şeria'da uluslararası hukuku hiçe sayarak İsrail yerleşimleri kurmasına da büyük tepki gösterdiler. Netanyahu'nun ısrarla yerleşim planlarını inşa etmeye devam etmesine ABD eski Başkanı Barack Obama ve dönemin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bile şiddetle tepki göstermesine karşın Netanyahu planından vazgeçmedi ve son olarak Doğu Kudüs bölgesinde 'Ramat Şlomo' isimli 1600 dairelik yeni yerleşim yerini inşa etmeye devam etti.

 

İşte odaktaki isim Netanyahu! Kan, protesto, savaş - Resim : 2
Netanyahu, son dönemde ülkesinde ayrıca toplumsal protestoların da odağındaki isim durumunda.

İSRAİL NETANYAHU'YA ÖFKELİ

Binyamin Netanyahu son dönemde ülkesinde ayrıca toplumsal protestoların da odağındaki isim durumunda. 2011 yılında İsrail'de 'sosyal adalet' protestolarında halk sosyal adaletsizlik ve gelir eşitsizliği için sokaklara döküldü. Netanyahu reformlar gerçekleştireceği sözünü verse de bu sözler yerine getirilmedi. Netanyahu ayrıca Ocak ayında Knesset'ten tartışmalı yargı reformunu geçirmeye çalıştı ancak 7 Ocak'ta başlayan ve İsrail-Hamas Savaşı'na kadar devam eden protestolar dolayısıyla reform tasarısı parlamentodan geçirilemedi. Protestolar süresince on binlerce insan aylarca sokaklarda Netanyahu hükümetini protesto etti.

HASTANE VAHŞETİ ÖFKEYİ TAŞIRDI

Netanyahu döneminde gerçekleşen 2004 İsrail-Gazze çatışmasında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi'nin verilerine göre 2125 Filistinli hayatını kaybetti. 2012 İsrail-Gazze çatışmasında 105 Filistinli hayatını kaybederken 2019 İsrail-Gazze çatışmasında ise 34 Filistinli İsrail saldırıları sonucunda yaşamını yitirdi. Mevcut İsrail-Hamas Savaşı'nda ise şu ana kadar 3 bin 500'den fazla Filistinli hayatını kaybetti 12 bin 500'e yakın insan da yaralandı. Ancak Netanyahu'ya yönelik uluslararası öfke İsrail Hava Kuvvetleri'nin Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurarak 500'den fazla masum insanın ölümüne sebep olmasıyla zirveye vardı.

HALK İSTİFASINI İSTİYOR

Netanyahu'nun politik kariyeri yargı reform protestolarından bu yana ciddi bir aşınmaya da uğramış durumda. İsrail'in en büyük kamuoyu araştırma merkezi olan Dialog Centre'in ülke genelinde yaptığı ankete göre İsrail halkının yüzde 86'sı Netanyahu hükümetinin savaş öncesindeki güvenlik açıklarından sorumlu olduğunu düşünüyor. Yine ankete göre yüzde 56'lık kesim ise Netanyahu'nun savaş sonrası istifa etmesi gerektiğini dile getirmekte.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

İsrail Hamas Binyamin Netanyahu filistin Likud ABD Mossad İslamofobi netanyahu