İstanbul'un cumhurbaşkanı ve parlamento tercihi nasıl yorumlanıyor?

14 Mayıs Seçimleri İstanbul CHP AK Parti İYİ Parti
İstanbul'un cumhurbaşkanı ve parlamento tercihi nasıl yorumlanıyor?
İstabul'da en çok oyu Recep Tayyip Erdoğan Sultanbeyli'den, Kemal Kılıçdaroğlu ise Kadıköy'den aldı. Fotoğraf: AA

Türkiye'nin aynası kabul edilen İstanbul'da 10 milyonu aşkın seçmen oy kullandı. Kesin olmayan sonuçlara göre,  Cumhurbaşkanlığı’nda Kılıçdaroğlu %48.55, Erdoğan ise %46.69 oy aldı. Megakent seçmeni parlamentoda Cumhur İttifakı’nı daha fazla tercih etti.

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri'nde İstanbul nefes kesen bir yarışa sahne oldu. En yüksek seçmen sayısına sahip İstanbul'da seçim sonuçları anlık olarak değişti, Cumhurbaşkanlığı seçimleri başa baş mücadeleyle ilerledi.

Türkiye'nin aynası kabul edilen ve toplam 11 milyon 367 bin seçmenin olduğu İstanbul'da vatandaşlar 5 bin 315 sandıkta oy kullandı.

ÖNCEKİ SEÇİMLERLE BENZERLİK TAŞIYOR

Oyların sayılmaya başladığı ilk andan itibaren heyecan bir an olsun eksilmezken, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylardan Kılıçdaroğlu kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 48.55, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yüzde 46.69 oy aldı. Ata İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan yüzde 4.51 oy kazandı. Adaylıktan çekilen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce de yüzde 0.25 oy elde etti. İstanbul sonuçları adeta Türkiye'ye yine ayna tutarken, kesin olmayan milletvekili seçim sonuçları da geçmiş dönemdeki sonuçlarla benzerlik gösterdi.

İstanbul'da 2018 yılında yapılan genel seçimlerde AK Parti yüzde 43.8 oy alırken, MHP'nin oyu yüzde 8.9 olmuş, Cumhur İttifakı kent genelinde yüzde 52.7 oy oranına ulaşmıştı.

İstanbul'un cumhurbaşkanı ve parlamento tercihi nasıl yorumlanıyor? - Resim : 1
İstanbul'da 11 milyon 367 bin seçmen yer alıyor. Fotoğraf: AA 

2018 seçimlerinde İstanbul genelinde CHP yüzde 27, İYİ Parti yüzde 8.9, Saadet Partisi ise yüzde 1.4 oy alırken, Millet İttifakı'nın oy oranı yüzde 37.3 olmuştu. HDP ise oyların yüzde 12.9'unu alırken, muhalefet bloğunda yer alan partilerin toplam oyu, yüzde 47.3 olarak kayıtlara geçmişti.

7 Haziran 2015'de yapılan seçimlerde AK Parti'nin oyu yüzde 41.1, CHP'nin oyu 29.1 olurken, HDP'nin oyu yüzde 12.6, MHP'nin oyu yüzde 11, Saadet Partisi ise yüzde 2.1 olmuştu. Ancak 1 Kasım 2015'de yapılan seçimlerde ise AK Parti'nin oyu yüzde 49.2'ye yükselirken, CHP'nin oyu da yüzde 30.2'ye çıkmıştı. HDP'nin oyu da yüzde 10.3, MHP'nin ise yüzde 8.6 olmuş, Saadet Partisi 0.7'de kalmıştı.

14 Mayıs'ta ise ilk açıklanan kesin olmayan sonuçlarda Cumhur İttifakının adayı Recep Tayyip Erdoğan önde gözüküyordu. Ancak dakikalar ilerledikçe Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yaklaşık 190 bin oy farkla öne geçti. İstanbul'un ilçelerindeki tablo da geçmiş dönemdeki sonuçlarla benzerlik gösterdi.

İstanbul'un cumhurbaşkanı ve parlamento tercihi nasıl yorumlanıyor? - Resim : 2
Megakentte seçmenler için 5 bin 315 sandık kuruldu. Fotoğraf: AA

İstanbul'un 39 ilçesi arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a en yüksek oy ise Sultanbeyli de çıktı. Kesin olmayan sonuçlara göre ilçede Erdoğan'a yüzde 65.17 oy verilirken, Esenler ilçesinde ise seçmenlerin 62.15'i tercihini Erdoğan'dan yana kullandı. Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise, yine kesin olmayan sonuçlara göre en yüksek oyu Kadıköy'de aldı. İlçede Kılıçdaroğlu'na yüzde 80.58 oy çıkarken, Kılıçdaroğlu'na en çok oy verilen ikinci ilçe ise yüzde 80.48'lik oran ile Beşiktaş oldu.

MECLİS'TE SEÇMEN AK PARTİ DEDİ

Ancak milletvekilliği seçimlerinde Cumhurbaşkanlığı sonuçlarından farklı bir tabloyu ortaya çıkardı. Kesin olmayan sonuçlara göre İstanbul 1. Bölge'de AK Parti'nin oyu yüzde 34.33, CHP'nin oyu yüzde 31.86 oldu. 1.Bölgede İYİ Parti yüzde 7.89 ve Yeşil Sol Parti yüzde 6.24 oy alırken, MHP 6.04, TİP 5.67, Yeniden Refah yüzde 3.03 oy elde etti.

İstanbul 2. Bölge'de ise AK Parti'nin oyu yüzde 38.07, CHP'nin oyu yüzde 26.21 olarak yada geçti. 2. Bölge'de İYİ Parti yüzde 8.74 ve Yeşil Sol Parti yüzde 7.38 oy alırken, MHP 5.62, TİP 3.71, Yeniden Refah yüzde 3.92 oy kazandı.

Megakentte 3. Bölge'de yapılan milletvekilleri seçimlerinde de AK Parti'nin oyu yüzde 35.48, CHP'nin oyu yüzde 26.35 oldu. 3. Bölge'de İYİ Parti yüzde 8.17 ve Yeşil Sol Parti yüzde 10.70 oy alırken, MHP 6.47, TİP 3.73, Yeniden Refah yüzde 3.19 oranında oy aldı.

Yine kesin olmayan sonuçlara göre İstanbul'da AK Parti'den 14, MHP'den 2, Yeniden Refah Partisi'nden 1 vekil Meclis'e girmeye hak kazanırken, muhalefet bloğunda ise CHP 12, İYİ Parti 3 Yeşil Sol Parti 2, TİP ise 2 vekili Meclis'e göndermeye hak kazandı.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Siyaset Bilimci Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, "Üretime dayalı ekonomide verilen mücadelenin sonuçlarının alınmasına dayalı sürecin özellikle İstanbul için devam ediyor olması, İstanbul’a odaklanmayı gerekli kılıyor. Her şeye rağmen İstanbul’da cumhurbaşkanlığı seçim sonucuna dair farkın çok anlamlı olduğu kanaatinde değilim" diyor.

Açıklamalarını sürdüren Hacısalihoğlu, "Üstelik milletvekilliği seçiminde AK Parti yine birinci parti olmuş ve diğer partilere göre en yüksek milletvekili sayısını önceki seçimde olduğu gibi elde etmiştir" diyor ve ekliyor:

"Cumhurbaşkanlığının ikinci tur seçiminde bilhassa İstanbul’a yönelik daha yoğun bir odaklanmayla Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine bir sonucun yakalanabileceğini ve bunun da daha sonra yapılacak yerel seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkanlığının kazanılmasında da yeni bir çıta, yeni bir referans noktası ve önemli bir motivasyon kaynağı olacağını düşünüyorum.”

Kaynak: AA, NTV, YSK

Kaynak: Web Özel

CHP İstanbul iyi parti Ak Parti 14 Mayıs seçimleri