İngiliz istihbaratının Wagner oyunu

Rusya Moskova Vladimir Putin ÖZEL HABERLER Wagner Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Birleşik Krallık İngiliz ajan
İngiliz istihbaratının Wagner oyunu

Rusya'da başarısız darbe girişiminde bulunan ve liderleri şüpheli bir uçak kazasında ölen askeri şirket Wagner'in para ve kendilerine verilen vaatler dolayısıyla taraf değiştirdiği iddia edildi. Devreye giren birim ise İngiliz MI6 istihbarat örgütü. Moskova ise şirketi dağıtmayı düşünüyor.

Uluslararası istihbarat haber siteleri Intelligence Online ve Intelnews'in Rus kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre Rusya'nın yakın zamana kadar en büyük ve etkin paralı askeri şirketi durumunda olan Wagner artık tüm gücünü kaybeder hale geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise İngiliz istihbaratının teklifleri doğrultusunda “taraf değiştirmeye de başlayan” paralı şirketi dağıtmaya hazırlanıyor.

MOTİVASYONLARI YOK OLDU

Rus ordusu ve Batılı istihbarat kaynaklarından elde edilen bilgilere göre Wagner paralı askeri şirketi 23 Haziran 2023 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ordu yönetimine karşı gerçekleştirilen başarısız silahlı isyan girişimlerinin ardından “organizasyon ve motivasyon kaynaklarını yitirdi.” Yayın organlarına göre isyan girişiminin ardından Putin'in direktifiyle orduya sadakat yemini veren Wagner askerleri ve komutanlarının motivasyonlarını etkileyen faktörler ise şu şekilde sıralanmakta:

ÜÇ KEZ YÖNETİM DEĞİŞTİ

“İsyanın lideri Evgeni Prigojin'in şüpheli bir uçak kazası sonucunda ölmesi, şirketin St. Petersburg'daki merkezine finans sektöründen Putin'e yakın isimlerin atanması ve şirketin finansal ve askeri yönetiminin Putin tarafından belirlenen isimler arasında üç kez el değiştirmesi. Şirketin askeri yönetimini eline alan Rus ordusu Askeri İstihbarat Örgütü (GRU) üst düzey komutanı General Vladimir Alekseyev'in Wagner'i geri planda tutması. Paralı şirkete ait zırhlı savaş araçlarının büyük kısmının Ukrayna ordusu tarafından ele geçirilmiş olması.”

TARAF DEĞİŞTİRMEYE BAŞLADILAR

Ordu ve istihbarat kaynakları Wagner komutanlarının askerleriyle birlikte savaş yeteneklerini “en yüksek fiyatı verenlerin hizmetine sunmaya başladıkları” iddiasına bulunmaktalar. İddialara göre Wagner birlikleri Eylül ayından itibaren ordunun komutası dışında Ukrayna'daki Rusya yanlısı yerel otoriteler için para karşılığı savaşmaya da başladılar. Ancak Vladimir Putin için gerçek tehlike Kasım ayının başında Wagner'in paralı ordu pazarında düşman tarafına geçmeye başlamasıyla ortaya çıktı.

MI6 TEKLİFLER Mİ SUNUYOR?

Elde edilen bilgilere göre Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı önce eski Wagner askerleri ve komutanlarını “Ukrayna tarafına çekmeye başladılar.” Moskova'da alarm zillerinin çalmasına sebep olan gelişme ise Ekim ayından itibaren yaşanmaya başlandı. Birleşik Krallık Dış İstihbarat Servisi MI6, Ekim ayının başından itibaren Prigojin döneminden kalan birlikler ve komutanlarıyla iletişim kurmaya başladı. MI6, Batılı ülkeler tarafından savaş suçlusu sayılan Wagner askerleri ve komutanlarına “bazı ikna edici teklifler sunmaya” başladı.

KORUMA ÖNERİSİ SUNULDU

Bu teklifler arasında Wagner askerleri ve komutanlarının taraf değiştirmeleri halinde haklarındaki "savaş suçlarının kaldırılmasının değerlendirilebileceği”, kendilerine ve ailelerine koruma sağlanabileceği ve Batılı ülkelere giriş yapabilecekleri gibi maddelerin yer aldığı iddia edildi.

PUTİN DAĞITACAK MI?

İstihbarat kaynaklarından elde edilen bilgilere göre taraf değiştiren Wagner askerleri dolayısıyla Putin'in şirket hakkında daha sert önlemler almaya başlayacağı da ifade ediliyor. Rus ordu kaynaklarına göre Wagner'in diğer Rus paralı askeri şirketleri ve ordu arasında dağıtılması Moskova'nın öncelikli önlem planı durumunda.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel