Hindistan-İran ittifakı... Amaç Zengezur'u baltalamak

Ermenistan Azerbaycan Türkiye Dünya haberleri Ekonomi haberleri Hindistan
Hindistan-İran ittifakı... Amaç Zengezur'u baltalamak

Karabağ konusunda Ermenistan'a destek veren İran, Erivan için Hindistan'dan ağır silah tedarik edilmesine de aracılık yapıyor. Hindistan'ın Zengezur'dan geçecek Çin'in kuşak-yol projesini İran üzerinden sabote etmeyi amaçladığı ifade ediliyor.

Azerbaycan'ın, Karabağ'daki Ermeni teröristlere yönelik başlattığı antiterör operasyonu başarıyla sonuçlanırken, Karabağ konusunda İran'ın, Ermenistan'a arka çıkan tavrı da tartışma konusu oldu. Gerilimin tırmandığı günlerde sosyal medyada İran Devrim Muhafızları'nın kontrolündeki hesaplar, Ermenistan sınırındaki Aras Nehri çevresinde devriye yapan İran zırhlı araçlarının videosunu yayınlanmıştı. İran'a yakın kaynaklar da Tahran'ın, Ermenistan'ı askeri olarak destekleyeceğini öne sürmüştü. Bu açıklamalar kamuoyunda yankılanırken Ankara'nın Azerbaycan'a askeri ve siyasi desteğinin devam edeceğine yönelik deklarasyonu İran için bir uyarı niteliği taşıyordu.

İSRAİL TELEVİZYONU İDDİA ETTİ

İran, Azerbaycan ve Ermenistan için bir yandan diyalog çağrılarında bulunurken İsrail'de bir televizyon kanalı Tahran yönetiminin Hindistan'dan Ermenistan için silah tedarik ettiğini duyurdu. “İ24” adlı kanal İran'ın, askeri destek için Hindistan'dan silah alımına aracılık yaptığını iddia etti. İran International'ın aktardığına göre, İsrailli medya kuruluşuna açıklama yapan Rus kaynakları şu ifadelere yer verdi: "Burası çatışmanın başlangıcından bu yana askeri teçhizat nakledilmesinin kanallarından biri olmuştur."

SİLAHLAR TEBRİZ'DE GÖRÜNTÜLENDİ

Hindistan'ın Ermenistan'a sattığı silahları taşıyan TIR'lar, geçen 18 Ağustos'ta İran'ın Tebriz şehrinin Şordere bölgesinde görüntülenmişti. Kırım Haber Ajansı'nın servis ettiği görüntülerde askeri konvoyun hareketlerine yer verilmişti. Aynı tarihlerde Ermenistan'ın, Hindistan'dan 245 milyon dolar değerinde ağır silah sipariş ettiği ortaya çıkmış Azerbaycan yönetimi bu konuda Hindistan'ı uyarmıştı.

ÖNCE DENİZ SONRA KARAYOLU

Indian Defence Research Wing'e dayandırılan habere göre, Hintli şirket Bharat Forge, 6 adet 155 milimetre geliştirilmiş çekili obüsü ağustosta Ermenistan'a teslim etti. Savunma kaynaklarına göre de Hindistan askeri teçhizatı İran üzerinden Ermenistan’a sevk etti. Teçhizatın ilk başta deniz yoluyla İran’ın Bender Abbas Limanı'na oradan da karayolu vasıtasıyla Norduz Sınır Kapısı'ndan Ermenistan’a giriş yaptığı belirtiliyor.

ZENGEZUR ORTA KUŞAKTA EN İYİ YOL

Bu ay gerçekleştirilen G20 zirvesinde, Hindistan'ın Arap Yarımadası, Akdeniz ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya uzanan ticaret yolunu ilan etmesinden bir ay önce Ermenistan'a ağır silahlar göndermesi dikkat çekti. Çin'in kuşak-yol projesinde orta kuşakta yer alan Zengezur Koridoru sağladığı avantajlarla öne çıkıyor. Zengezur Koridoru'nun yeniden faaliyete başlamasının, Azerbaycan ve Türkiye'nin hem Çin hem de Çin’in Avrupa’daki ticaret ortakları için güvenilir bir güzergâh olma potansiyelini daha da artıracağı belirtiliyor.

SİLAH SATIŞIYLA YENİ DENGE ARAYIŞI

Siyaset Bilimci Hasan Köni, silah satışlarının bölgedeki dengeleri sarsma amacı taşıdığını belirterek “İran, Ermenistan'ı destekliyor. Hindistan da İran'ı destekliyor. Ama Ermenistan'ı asıl destekleyen ise ABD. Bu durumda İran ve ABD arasında ikircikli bir durum ortaya çıkıyor” dedi. Hindistan'ın Ermenistan'a silah vermesinin Çin'in kuşak yol projesi ile ilgisi olabileceğini belirten Köni şunları söyledi: “Hem Çin hem de Hindistan'ın projelerinin geçerliliği yok. Çünkü bu projelerin mali portresi yok. Çin'in projesi de Ukrayna savaşı ile kesintiye uğradı. Bu durum silah satışlarına fırsat veriyor. Yeni dengeler oluşması için kullanıyor olabilirler. Ama bunların çok büyük projelerin gelişmesinde hiçbir fonksiyonları yok. ”

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel

İran Hindistan Azerbaycan Ermenistan Zengezur silah