Fransa neden hep isyanda? 'ABD parmağı mı?

ABD Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Fransa AB Almanya Üçüncü Dünya Savaşı
Fransa neden hep isyanda? 'ABD parmağı mı?

Son yıllarda sokak eylemleri eksik olmayan Fransa'da sular durulmuyor. "Ekonomik çöküş ve kültürel farklılıklar sistemi patlatır" diyen Prof. Dr. Hasan Köni ise ABD'yi işaret ederek, "Asla gözden kaçırmamak gerek! ABD'nin Rusya ve Çin politikasına karşı çıkan tek Avrupa devleti Fransa" diyor.

Fransa'da sular bir türlü durulmuyor.  'Sarı Yelekliler' hareketinden sonra ülke bir kez daha karışırken, hem protestoların dozu, hem de hükümetin aldığı önlemler büyüyor. Geçtiğimiz Salı günü, Paris’in banliyölerinden Nanterre'de, trafik polisinin ihtarı sonrası vurulan 17 yaşındaki gencin ölümü ile başlayan olaylarda  birçok yerleşim biriminde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, çok sayıda eylemci de gözaltına alındı. Çıkan olaylarda dükkanlar yağmalanırken, birçok kamu binası ve araç da ateşe verildi.

Son yıllarda sürekli sokak eylemlerine sahne olan Fransa'daki durumun perde arkası merak konusu olurken,  haberglobal.com.tr'ye konuşan, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, ekonomideki kötü gidişatın Fransız toplumunda derin uçurum ve ayrışmalara yol açtığını belirtti.

SANKİ BİR EL KARIŞTIRIYOR!

"Ancak şunu asla gözden kaçırmamak gerek!" diyen Prof.Köni, Fransa'nın, batıda ABD'nin Rusya ve Çin politikalarına karşı çıkan tek devlet konumunda olduğuna değinerek "Anglo-Amerikan stratejilare karşı durmaya çalışan, Çin ile sürekli ticari anlaşmalar yapan Fransa, sanki bir el tarafından sürekli karıştırılıyor" dedi.

Fransa neden hep isyanda? 'ABD parmağı mı? - Resim : 1
Prof. Dr. Köni,  Fransa'daki sokak olaylarının bir süre sonra Almanya'da da görülebileceğini gündeme taşıdı.

KÖKLERİNDE İSYAN RUHU VAR

Fransa içinde eski sömürgelerden gelen kalabalık bir nüfus olduğunu da sözlerine ekleyen Prof.Dr.Köni, Fransız halkı ile göçmenler arasındaki ayrışmanın sosyal patlamaya neden olduğunun altını çizerek şu tespitleri sıralıyor: "Ülkede sadece 5 milyon Cezayirli olduğu biliniyor. Bu durum beraberinde büyük bir sosyal ayrım oluşturuyor. Ekonomik dengenin bozulması  sosyal patlamalara sebep oluyor. Fransa zaten köklü bir siyasi gelenek, devrimci, isyancı bir anlayıştan geliyor. Üzerine bir de göçmenlerin durumu da eklenince ortaya bu tablolar çıkıyor. Göçmenler her hadiseyi kendilerine yapılmış saldırı olarak algılayıp, harekete geçiyor."

ALMANYA'DA DA GÖREBİLİRİZ 

"Fransa, ekonomisi kötüye giden ülkeler arasında. Ekonomik ve sosyal yapıdaki en ufak dengesizlik, kültürel ayrışma ve öfke olarak sokağa yansıyor. İtalya ve İspanya'da yükselen aşırı sağ eğilim yakında Fransız halkında da kendini gösterir. Ekonomik çöküş ve kültürel farklılıklar sistemi patlatır. Belki bu tür sokak hareketlerini bir süre sonra Almanya'da da göreceğiz."

Fransa neden hep isyanda? 'ABD parmağı mı? - Resim : 2
Prof.Dr.Köni, "Belki bu tür sokak hareketlerini bir süre sonra Almanya'da da göreceğiz" diyor.

YAKINLAŞMA ABD'Yİ RAHATSIZ ETTİ

"Ancak Fransa'daki sokak hareketlerinin bir de istihbarat ve hibrit boyutu var. Fransa, ABD'nin baskısıyla Ukrayna'ya 2 milyar dolar aktardı ancak bu durum devlet yönetiminde tepki yarattı. Fransa son birkaç yıldır Çin ile büyük ticari ve ikili anlaşmalara yönelmiş durumda. Bir yandan da Rusya'ya yönelik yaptırım ve kararlara direnen tek Avrupa ülkesi konumunda. Kuşak yol projesi Fransa için hayati önemde. Fransızlar'ın Çinli girişimcilerle yeşil kalkınma, yeni enerji ve inovasyon gibi alanlarda işbirliğini genişletme kararları ABD'de ciddi rahatsızlık yarattı."

İTİRAZ EDEN ÜLKE KONUMUNDA

"ABD için asıl tehdit Rusya'dan ziyade Çin ve bu ülkenin kurduğu ekonomik yapılanma. Fransa ise ABD'nin Asya-Pasifik stratejisini karşı Çin ile yakın temasta. ABD yönetimi, hem ekonomik getirisi, hem de Avrupa’yı kendisine daha da bağımlı hale getirdiği için Ukrayna'daki savaşın uzamasından yana. ABD eliyle Ukrayna'ya yönelik tüm yardım ve açıktan askeri destekler aslında batının doğrudan savaşa müdahil olmasıdır. Fransa bunu gören ve itiraz eden ülke konumunda."

Fransa neden hep isyanda? 'ABD parmağı mı? - Resim : 3
Prof. Dr. Köni: "Fransa direnmeyi sürdürdüğü sürece bu tür olayların olması kaçınılmaz."

OLAYLAR DEVAM EDER

ABD, Ukrayna Savaşı’nı bahane ederek yeniden bir Soğuk Savaş başlatmak istiyor. Mümkün olduğu kadar ülkeyi yanına çekmek için çabalıyorlar. İsveç sadece figüran. ABD, Avrupa ile birlikte Asya-Pasifik üzerinden Çin’in çevrelemeye çalışıyor. ABD’nin peşinden sürüklenen Avrupa sosyal, ekonomik olarak ağır bedeller ödemeye başladığından olaylar sokaklara taşıyor. Fransa direnmeyi sürdürdüğü sürece bu tür olayların olması kaçınılmaz.

DEVLET AKLI GÖRÜYOR 

"Fransız devlet aklı olup bitenin farkında. Bu yalanlara inanan İsveç, Amerika’nın ağzı ile işler yapıyor. Türkiye’nin İsveç konusundaki tüm tepki ve talepleri haklıdır. Gözden kaçmasın' Önümüzdeki süreçte Finlandiya’nın tutumu çok önemli. Finlandiya’nın Ukrayna’ya tank yollaması ve ABD’den silah tedarikine yönelmesi durumunda Rusya’nın hedefi olabilir. "

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Fransa Çin ABD Sarı yelekliler Paris