'Eskiden İstanbul'daki evini satıp Tekirdağ'dan 2-3 ev alırdı'

ÖZEL HABERLER
'Eskiden İstanbul'daki evini satıp Tekirdağ'dan 2-3 ev alırdı'

İstanbul'da yaşayan ve kiraları karşılamakta zorlanan vatandaşlar çevre illere bakmaya başladı. Kocaeli'nde oturanlar Marmaray'a yakınlığı önemserken, yatırım için Tekirdağ'ı tercih edenler eskisi kadar rahat davranamıyor.

Türkiye'de son dönemde artan emlak piyasası başta İstanbul olmak üzere bütün büyükşehirleri etkiledi. İnşaat maliyetlerindeki artış, pandemi ve enflasyon nedeniyle bir yandan yeni daire yapımında sorun yaşanırken, bir yandan da var olan dairelerin kiraları uçtu.

16 milyonluk İstanbul'da iki oda bir salon, biraz merkezi bir yerdeki kiralar ortalama 6-7 bin TL bandına doğru çıkarken, çevre illerde durum pek farklı değil. İstanbul'da kiralık daire bulamayan İstanbullular, çevre şehirlere yöneldi. Kocaeli'de özellikle, Marmaray'a yakın bölgede olan daireler, İstanbul'da yaşayanların tercihi oldu.

İstanbulluların önceden yakın bir yerde tatil yapmak için tercih ettiği Tekirdağ'da da emlak fiyatları yükseldi. Peki İstanbul'daki kiraları karşılamakta zorlananlar, Tekirdağ'da emlak fiyatlarına etki etti mi? İstanbul'dan o bölgeye yerleşen var mı? Bölgedeki emlakçılar haberglobal.com.tr'ye anlattı.

'İSTANBUL'DAN KAÇMAK İSTEYENLERİN TERCİHİ'

Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde emlakçılık yapan Işık Emlak'ın sahibi Behice Hülağa, İstanbul kaynaklı emlak fiyatlarının bölgede yüzde 50 ile 100 arasında arttığına dikkat çekiyor. Hülağa, "İstanbul'un kalabalığı ve stresinden kaçmak isteyenler, yıllardır şehrimizi tercih ediyor. Zaten yıllardır olan bir durum" diyor.

Hülağa eskiden İstanbul'daki evini satan insanların Tekirdağ'dan iki veya üç daire aldığını belirterek, "İki ev ile İstanbul'dakinin kirasını öder, bir tanesi de kâr olurdu. Ama artık günümüzde buraya yerleşiliyor. Şu an elimizde bir tane daire var, başka da yok. Emlak fiyatları burada da çok yükseldi. İnsanlar ev bulamıyor, bulan da yüksek kira diyerek geri çeviriyor" şeklinde konuştu.

Bölgedeki emlakçılardan Sinan Kural da Tekirdağ'da genel bir emlak sıkıntısı yaşandığını söylüyor. Kural, "İstanbul'daki gibi kiralık daire bulmakta zorluk çekiliyor. İstanbul'a yakın olan Kumbağ, Altınova ve Şarköy genelde tercih ediliyor. İstanbul'a oranla buradaki kiralar bir miktar daha uygun olabilir. Ancak burada da fiyatlar uçtu" ifadelerini kullandı.

'Eskiden İstanbul'daki evini satıp Tekirdağ'dan 2-3 ev alırdı' - Resim : 2

'İSTANBUL'DAN TEMELLİ TAŞINMAK...'

Şehrin İstanbul'a yakınlığının tercihte etkisinin olduğunu söyleyen Kural, "Çorlu ve Marmaraereğlisi'ni tatilciler tercih ediyor. Ancak buradan İstanbul'a gitmek için özel araç lazım. O yüzden buraya yerleşmek için arayan çok oluyor." dedi.

Çorlu'da bulunan Rauf Gayrimenkul'un yetkilisi de bölgedeki 2+1 daire fiyatlarının en az 3 bin TL'den başladığını dile getirerek, "İstanbul'dan kiralık daire için arayanlar oluyor. Ancak bu kişiler yerleşmek için arayanlar. İstanbul'dan buraya tayini çıkan memurlar bize kiralık daire fiyatı soruyorlar. Fiyatları duyunca, 'İstanbul'la neredeyse fiyatlar yani' diye tepki gösteriyorlar" ifadesini kullandı. 

Emlak ofisinin yetkilisi, Tekirdağ'dan daire kiralayıp, İstanbul'da çalışmanın zor olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Tekirdağ'dan İstanbul'a ya otobüs, ya tren ya da kendi özel aracınızla gitmeniz lazım. Otobüs ve tren fiyatları ortada. Özel araç için verilecek benzin zaten iki kiralık daire ediyor. Burası Kocaeli gibi değil. Marmaray ile İstanbul'a bağlanmıyor. Ama Marmaray burada olsa, İstanbulluların burayı tercih edeceğini tahmin etmek zor değil" ifadelerini kullandı.

'EMEKLİ KESİM...'

Tekirdağ Emlak Müşavirleri ve Komisyoncuları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Gizli, İstanbul kaynaklı Tekirdağ'da da emlak fiyatlarının yükseldiğini ifade ediyor. Bin 500 TL'nin altında kiralık daire kalmadığını belirten Gizli, "İnşaat malzemeleri ve arsa fiyatları artınca, kiralık daire fiyatları da yükseldi. Önceden bölgemizde 1 milyona sıfır çok güzel bir daire alınabilirken, şimdi fiyat 2 milyon TL" şeklinde konuştu.

İlan sitelerinde kiralık dairelere bakıldığında Tekirdağ'dan 30-40'tan fazla boş dairenin olmadığını söyleyen Gizli, "Zaten iyi daireler ilana çıkmadan hemen kiraya veriliyor. İstanbul'da yaşam şartları ağırlaştığı için gelenler var. Hem çalışan, hem de emekli kesimi var. Genelde İstanbul'dan gelenler emekli kesim oluyor" dedi. 

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler