İstanbul'da ev bulamayan Kocaeli'de Marmaray soruyor...

ÖZEL HABERLER
İstanbul'da ev bulamayan Kocaeli'de Marmaray soruyor...
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde oturan bir kişi uzun bir yolculuk sonrası, Marmaray ile İstanbul'a gelebiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Kiralık daire fiyatlarındaki fahiş artışlar İstanbulluyu çevre şehirlere yönlendirdi. Özellikle megakente giden toplu ulaşım araçlarına yakın olan Kocaeli'de de fiyatlar yükseldi. İstanbul'daki işlerine gidip Kocaeli'de yaşamak isteyenler Marmaray gibi toplu ulaşım araçlarına yakınlık soruyor.

Son aylarda Türkiye genelinde gayrimenkul fiyatlarındaki artış, en önemli gündem maddesi oldu. Geçtiğimiz Eylül ayında başlayan fahiş kira artışları, gün geçtikçe yükselerek devam ediyor. Geçtiğimiz yıl kiracı bulamayan daireler, şu an peynir-ekmek gibi alıcı buluyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de kiraların en çok arttığı iller arasında Antalya yıllık yüzde 329 artışla birinci oldu. Antalya'yı yüzde 145 ile Mersin, yüzde 140 ile İstanbul, yüzde 139 ile Ankara ve yüzde 124 ile Kocaeli izliyor.

Kiraların durumu İstanbul'a en yakın şehir olan ve toplu taşıma aracı ile ulaşılabilen Kocaeli'deki duruma gözleri çevirdi. Sanayinin kalbi Kocaeli'de emlak piyasasının son durumu ne? İstanbul'dan kiralık daire sorunu Kocaeli'yi nasıl etkiledi? Daha çok hangi ilçeler etkilendi?

'İSTANBUL'DAN TALİPLİ ÇOK...'

Gebze'de bulunan Ege Yapı Gayrimenkul'un sahibi Ramazan Ege, geçtiğimiz yıl bin-bin 250 TL olan 2+1 dairelerin fiyatlarının şu an 3 bin TL'ye çıktığını söylüyor. Ege, İstanbul'dan aşırı talep olduğunu belirterek, "Minibüs, otobüs ve Marmaray'a yakınlık soruyorlar. Eskiden İstanbul'dan gelen müşteri 1 milyona 3 daire alır giderdi. Kiraya verirdi, şu anda bir daire 1 milyon TL" dedi.

Ege, fiyatlardaki artışlar nedeniyle konutta dikilemediğini kaydederek, "Gecekonduyu 2 bin TL'ye kiraya verebiliyoruz. İstanbul'dan gelenler daha önce burada aldıkları kendi dairelerine geçmeye başladı" diyor.

Gebze'deki Aras Gayrimenkul'ün sahibi Mehmet Kıvanç Aras ise, ilana koydukları dairenin iki saat içinde tutulduğunu dile getirerek, "İstanbul'un Anadolu Yakası'ndan özellikle daire soran çok oluyor. Geçen sene bin TL olan daire şu an 2 bin TL. Ev kiralayanlar içinde İstanbul'a işe gidip gelen insanlar var" diye konuştu.

İstanbul'da ev bulamayan Kocaeli'de Marmaray soruyor... - Resim : 2

Darıca'daki Oskar Emlak'ın sahibi Şükrü Yaşar, ellerinde hiç kiralık daire kalmadığını söylüyor. Yaşar, "Bölgemiz İstanbul'a yakın olduğu için buradaki vatandaşların dışında, İstanbul'dan gelen yeni komşularımız da var. Bin 500 TL'ye kiraya verdiğimiz ev şu anda 2 bin 500- 3 bin TL civarında" dedi.

'FİYATLAR İNSİN İSTANBUL'A DÖNECEĞİM'

Darıca'daki bir başka emlakçı Cenk Yıldız da elinde şu an bir tane kiralık daire olduğunu söylüyor. Yıldız, "Haberlerde kiralık daire fiyatlarının uçtuğu ile ilgili Darıca'nın fotoğrafları gösterilince, burada ev sahipleri anında fiyatları 2 katına çıkardı. Elimde eski bir bina var sahibi 4 bin TL kira istiyor. Normal bir dönemde olsak bu daireyi kiralamam imkansızdı" diye konuştu.

Çayırova'daki Şekerpınar Emlak'ın sahibi Hüdakar Bayburt, geçtiğimiz yıl 800 TL'ye kiraya verdiği dairede şu an 3 bin TL'ye kiracının oturduğuna dikkat çekiyor. Bayburt, şöyle konuştu; "Kiraya çıkan ev 1 gün durmuyor, hemen kiracı bulunuyor. Özellikle Çayırova, Gebze ve Darıca'ya çok fazla İstanbullu yerleşti. Gelenlerden bazıları, 'Kiralık daire fiyatları inerse tekrar İstanbul'a dönerim' diyor."

Yakup Elibol, geçtiğimiz yıl sene sonunda İstanbul Esenyurt'tan, Darıca'ya taşındı. 48 yaşındaki Elibol, "Bin 200 TL kira ödüyordum. Ev sahibim evden çıkarınca, kiralık ev aramaya başladım. En düşük kira 2 bin 500 TL'ydi. Darıca'ya taşınmak zorunda kaldım, burada bir işe girdim" şeklinde konuştu.   

Gökhan Emir ise, 2018'de Çayırova'ya taşınmış. 22 yıldır Tuzla'da tersanede çalıştığını aktaran Emir, "Kira fiyatlarından dolayı Kocaeli'ne taşındım" diyor.

İstanbul'da ev bulamayan Kocaeli'de Marmaray soruyor... - Resim : 3

'AMAN ÇIKMASIN ZAM YAPMAYAYIM...'

Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, şehirde kiracılarla ev sahipleri arasındaki gerginliklerin fiziki münakaşaya dönüşebildiğini ifade ediyor. Hacıoğlu, "İki sene önce 'Aman kiracım çıkmasın, zam da yapmayayım' diyenler vardı. Ancak fırsatçılar yüzünden kira artışı, gayrimenkul fiyatları çok arttı" dedi.

Sözleşmelerin bitmeden mal sahiplerinin yüzde yüz kira artışı yaptığını bildiren Hacıoğlu, "Kocaeli'nde kiralık gayrimenkul davaları arttı. Ulaşım burası için ciddi bir problem. İstanbullu burayı tercih ettiğinde genelde ilçe olarak Gebze'ye geliyor" diye konuştu.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler