Günübirlik evler piyasayı nasıl etkiliyor? Bir gün veriyor bütün piyasa...

ÖZEL HABERLER
Günübirlik evler piyasayı nasıl etkiliyor? Bir gün veriyor bütün piyasa...
Günübirlik kiralık evlerin kiralık ev fiyatlarını yükselttiğini düşünenler var. Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye'de önemli bir kiralık ev sorunu yaşanıyor. Kimilerine göre günübirlik evler, kira artışının sebeplerinden biri. Peki gayrimenkul fiyatlarının artışında günübirlik dairelerin nasıl bir etkisi var? Emlakçılar ne diyor?

Günübirlik kiralık dairelerle ilgili 2016 yılında Kanun Hükmünde Kararname çıkarıldı. Kararnamede, terör örgütü mensuplarının faaliyet yürütmesi, taciz, ölüm gibi olaylarla gündeme gelen günübirlik kiralık dairelere kimlik bildirimi zorunluluğu getirildi.

Ancak düzenlemeye rağmen vergiden muaf olmak isteyen fırsatçılar, kayıt dışı daire kiralamaya devam ediyor. Denetimlere rağmen, internet sitelerinde verilen binlerce ilanla kiralık daireler günübirlik, yarım gün hatta saatlik olarak kiraya veriliyor. İnternet sitelerinde kiralamalar 50 TL'den başlıyor, bin TL'ye kadar çıkabiliyor.

Son dönemde bu günübirlik kiralık evlerde yaşanan ve Türkiye'nin gündemine oturan ölüm olayları da gözleri buraya çevirdi. İşte o olaylardan bazıları;

  • Maltepe'de 9 Eylül 2021'de Serdar Yazıcı ile aynı kiralık evde kalan Sedanur Şen (23) hayatını kaybetti. 
  • Esenyurt'ta 9 Aralık 2021'de günlük kiralık evde sevgilisi, kardeşi ve kuzeni ile eğlendi. İki kardeş arasında tartışma çıkınca şahıs, ağabeyini ruhsatsız tabancayla ağzından vurarak öldürdü.
  • Şişli'de 29 Ocak'ta 2022'de günlük kiralık bir evde 3 arkadaş arasında çıkan çatışma cinayetle son buldu. Nedeni bilinmeyen tartışmada 44 yaşındaki Rasim Kocaman vurularak öldürüldü.
  • Esenyurt'ta 23 Mayıs 2022'de 17 yaşındaki Rabia Yaman, günlük kiralık evin 10'uncu katından düşerek öldü. Olay sırasında aynı evde olan 3 kişinin "Rabia kalktı cama koştu ve atladı" dedi.

📌Peki bu günübirlik daireler denetlenmiyor mu?
📌Güvenlik zafiyeti mi var?
📌Günübirlik kiralık daireler ile otelin kanunlar önündeki farkı ne?
📌Gayrimenkul fiyatlarının artışında günübirlik dairelerin etkisi oluyor mu? 

'KİMLİK BİLDİRİMİ EKSİK'

Türkiye Otelciler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Levent Erdoğan, bir otelin ruhsat alabilmesi için itfaiye başta olmak üzere yeterlilik belgesi ve ruhsat alması bile gerektiğini belirterek, "Günübirlik kiralık ev işini yapan kişilerin önemli bir kısmı, itfaiyeden belge alamadıkları ve yangın mevzuatına uygun olamadıkları için ruhsat alamıyorlar" diyor.

1774 sayılı kanuna göre anlık kimlik bildirme zorunluluğu olduğunu belirten Erdoğan, "Misafir odaya çıkarsa anlık kimlik bildirimini vermek zorundayız. Haliyle olası adli bakımdan herhangi sorunu olan birisini içeri aldıysanız, İçişleri Bakanlığı ve emniyet sistemine anında düşüyor. Günübirlik yerlerin çalışma ruhsatı yok. Orada konaklayan kişinin anlık bilgilerini verirseniz fatura kesmeniz gerek" şeklinde konuştu.

GAYRİMENKUL ARTIŞINA SEBEP

Gayrimenkuldeki kira artış bedellerindeki anormal yükselişte günübirlik dairelerin etkisine dikkat çeken Erdoğan, "Günübirlik daire normal şartlarda kiraya verilse aylık 5 bin TL getirebilecekken, saatlik, günlük, yarım günlükle ayda 15 bin TL kazandırıyor. Şu an kendi gayrimenkulünü günlük kiralık olarak değerlendiren de var, daireyi kiralayıp günlük daire olarak satan da."

Peki emlakçılar ne diyor? Beyoğlu'ndaki Zaman Emlak'ın sahibi Mine Halıcı, ilçelerinin günlük kiralık daire ve apart bölgesine döndüğünü söylüyor. Halıcı, "Kiralık daireler, günlük kiralık evlere dönüştü. Böyle olunca kiralık daire bulunamaz oldu. Var olanların da fiyatı otomatik olarak yükseldi" diyor.

Günübirlik kiralık evlerin bulunduğu Beylikdüzü'nde de emlakçılar durumdan şikayetçi. Mimar Emlak'ın sahibi Sait Özcan, "Mal sahipleri içeriye bir koltuk, iki yatak koyuyor. Günübirlik kiraya veriyor. Bazı emlakçılar da ev sahiplerini buna yönlendiriyor. Dairesini ayda 7-8 bine veren ev sahibi de buna uyunca kiralara etki yapıyor" ifadelerini kullandı.

GÜNÜBİRLİK EVLERDE KİRACI EĞİLİMİ Mİ VAR?

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, son dönemde denetimlerin gevşemesiyle kimlik bildiriminin yapılmadığını aktarıyor. Aşa, "Oralar fuhuşa da alet oluyor, terör, kayıt dışılık, kumar, uyuşturucu, kaçakçılık, vahim gibi amaçlarla da kullanılıyor" diyor.

Aşa, dünyanın her ülkesinde otel dışında günübirlik kiralık ev sisteminin var olduğunu ancak bir tek bizim ülkemizde kötü amaçla kullanıldığına dikkat çekiyor. Aşa, "Günübirlik evler de elektrik, su herşey içinde olduğu için uygun. Kiralık daire bulamayan o eğilime girmiş olabilir" ifadelerini kullandı.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler